| |

18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása

18-ev-alatti-munkavallalo-foglalkoztatasa-pincer

A 18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása során a Munka Törvénykönyve (MT) és a Polgári törvénykönyv (továbbiakban PTK) szabályait kell alkalmazni. Ezekben az esetekben a fiatalkorúakra vonatkozó bekezdéseket kell keresnünk, azon belül is fontos a kiskorú pontos életkora.

Életkori besorolások a 18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása esetében

A Munka Törvénykönyve alapján munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Ettől eltérően iskolai szünetben (különösen a nyári szünet) az a 15. életévét betöltött személy is létesíthet munkaviszonyt, aki tanulmányait nappali rendszerű képzés keretében (tipikusan középiskola) folytatja. Amennyiben iskolaidőben vállal munkát a 15 éves diák, akkor maximum napi 6 órában lehet, és az esetlegesen több munkáltatónál fennálló munkaviszonyok óraszámát össze kell számítani. 16 év alatti gyermek foglalkoztatása pedig csak speciális helyzetben történhet: jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében. Ezt a gyámhatósághoz be kell jelenteni a foglalkoztatást megelőzően legalább 15 nappal.

Például egy 10 éves gyermek munkavállalóként szerepel egy színdarabban, vagy egy reklámforgatáson, akkor ahhoz szükséges a gyámhatósághoz az előzetes bejelentés.

PTK szerinti kategóriák

A Polgári Törvénykönyv az alábbi besorolásokat használja:

 • cselekvőképtelen: 14 éven aluli kiskorú
 • korlátozottan cselekvőképes: az a fiatalkorú, aki a 14. életévét már betöltötte, de a 18. életévét még nem ÉS nem kötött házasságot 16. életévét követően
 • cselekvőképes: minden nagykorú, tehát aki a 18. életévét betöltötte, vagy 16. életévét követően házasságot kötött ÉS a cselekvőképességét a törvény nem korlátozza, vagy nem zárja ki.

Mindennek azért van jelentősége, mert amíg a fiatal, 18 év alatti munkavállaló nem minősül cselekvőképesnek, a munkaviszonnyal kapcsolatos jognyilatkozatokat sem teheti meg önállóan. A törvényes képviselő (szülő, gyám) hozzájárulása szükséges a fiatal munkavállaló jognyilatkozatainak érvényességéhez. Ezek a munkaszerződés megkötésére, módosítására, megszüntetésére vagy kötelezettségvállalásra irányuló nyilatkozatok.

Ugyanakkor a gyermek a megszerzett jövedelmével a szülő közreműködése nélkül rendelkezhet. Mivel a munkáját személyesen végzi, így a szülő pl. a munkaviszonyból eredő kötelezettségek teljesítésében már nem vállalhat szerepet. Például nem helyettesítheti betegség esetén.

Abban az esetben, ha a munkaviszony során a fiatalkorút bármilyen jogsérelem éri, akkor mivel 18. életévét megelőzően nem cselekvőképes, ezért a törvényes képviselő jár el helyette és nevében. Ilyen eset lehet, ha pl. nem fizetik ki a bérét, balesetet szenved, jogellenesen szüntetik meg a munkaviszonyát, stb… és az igényérvényesítést peres útra terelik.

A Munka Törvénykönyvének szabályai a 18 év alatti munkavállaló foglalkoztatása során

A foglalkoztatás során vannak olyan általános alapelvek, amelyek a fiatalkorú munkavállalók esetében kiemelt jelentőségűek. Ilyen például:

 • csak olyan munkakörben lehet alkalmazni, amely testi alkatára, egészségi állapotára nem jár hátrányos következményekkel
 • biztosítani kell a biztonságos munkavégzés körülményeit
 • munkába lépés előtt, és alatta folyamatosan biztosítani kell a munkaköri alkalmassági vizsgálatát.

Nézzük a18 év alatti munkavállaló foglalkoztatásának eltérő szabályait:

 • Ahogy fentebb is említettem, a fiatal munkavállaló jognyilatkozataihoz a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges
 • napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet
 • 16 évesnél fiatalabb esetén a napi munkaidő maximum 6 óra lehet, kivéve ha 15.életévét betöltötte és iskolai szünet alatt végez munkát
 • rendkívüli munkaidő (túlóra) nem rendelhető el
 • éjszakai munka nem osztható be
 • legfeljebb 1 heti munkaidőkeret rendelhető el számára, de ekkor sem lehet a heti pihenőnapokat egyenlőtlenül beosztani
 • Munkaközi szünetet kell biztosítani, melynek mértéke: 4,5 órát meghaladó munkaidő esetén legalább 30 perc, 6 órát meghaladóan legalább 45 perc
 • legalább napi 12 óra pihenőidőt kell biztosítani a részére
 • évenként 5 nap pótszabadság jár a számára, melyet abban az évben kell utoljára megadni, amelyben betölti a 18. életévét.
 • kártérítésre vagy sérelemdíj megfizetésére nem kötelezhető

A fiatal munkavállaló munkabére után fizetendő közterhek

Amennyiben a 18 év alatti fiatal munkaviszony keretében dolgozik, akkor a számára fizetett jövedelem ugyanolyan bér, mint bármely más munkavállaló esetében. Azonban igénybe tudja venni a 25 év alatti fiatalok kedvezményét, azaz jogosultsági hónaponként 2023-ban 499.952 Ft jövedelemig nem kell tőle levonni és megfizetni a 15 % SZJA-t.

A járulékalapot képező jövedelem után így csak a 18,5 % társadalombiztosítási járulékot kell levonni a munkabéréből.

Munkába járásra tekintettel költségtérítésre is jogosult, ennek szabályairól külön írtam.

Nagy valószínűséggel pályakezdőnek minősül, így a munkáltató szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet utána igénybe a NAV igazolásának birtokában. Ebben az esetben a minimálbér összegéig nem keletkezik a foglalkoztatás első 2 évében szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség.

A fenti esetben a fiatalkorú munkavállalónak is következő év május 20-áig SZJA-bevallást kell benyújtania, illetve részére a NAV szja bevallási tervezetet készít, mely ügyfélkapus regisztrációval ellenőrizhető, módosítható.

Érdemes a járási Foglalkoztatási Osztálynál érdeklődni, hogy van-e támogatás nyári diákmunka esetén, mivel évek óta fut ilyen jellegű program.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .