|

Nyári diákmunka 2023

diakmunka-2023

10 éve minden nyár elején meghirdetésre kerül az a munkaerőpiaci program, melynek célja hogy bértámogatást nyújtson azon munkáltatók részére, akik 16-25 év közötti nappali tagozatos diák vagy egyetemi hallgatót alkalmaznak. Az idén ez ,,Nyári diákmunka 2023.” címen került kihirdetésre.

A program célja, hogy a fiatalok munkatapasztalat szerzését elősegítse és bevezesse őket a munka világába. Ezzel együtt pedig a fiatalkori inaktivitás is csökkenthető.

Nyári diákmunka 2023 jelentkezési feltételei

A leendő fiatal munkavállalóknak a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • 16-25 év közöttiek
 • nappali tagozatos diák, vagy egyetemi hallgató
 • 06.15-e után kéri a nyilvántartásba vételét, mint szolgáltatást kérő a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán
 • foglalkoztatásra irányuló (pl. munkaviszony), vagy vállalkozási jogviszonnyal (EV, társas vállalkozó) nem rendelkeznek

A „Nyári diákmunka 2023” program keretében munkáltató lehet:

 • az önkormányzat: az önkormányzati diákmunka esetén a bértámogatás a munkabér 100 %-a, maximum 2 hónapra (2023.07.01-2023.08.31), és legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. Így a támogatási összeg maximuma:
  • szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén 174.000 Ft/hó
  • szakképzettséget igénylő munkakör esetén 222.300 Ft/hó
 • Mezőgazdaság, vendéglátás vagy turizmus területén működő vállalkozások: esetükben szintén maximum 2 hónapra (2023.07.01-2023.08.31), legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatással járó munkaviszony támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül kifizetésre. A támogatási összeg maximuma megegyezik az önkormányzati diákmunkánál írt összegekkel:
  • szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén 174.000 Ft/hó
  • szakképzettséget igénylő munkakör esetén 222.300 Ft/hó

Mind a két érintett munkáltatói kör esetén igaz, hogy amennyiben a munkaidő kevesebb, mint a fent írtak, akkor a támogatás is csak időarányosan jár. Az így kapott támogatás csekély összegű támogatásnak (de minimis) minősül, és vonatkoznak rá az adott ágazatra érvényes összegbeli korlátok.

Nyári diákmunka 2023 kérelem beadása

A támogatási kérelmet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett nyomtatványon kell beadni a kérelmező munkáltató székhelye / telephelye szerint illetékes járási hivatalhoz. Aki elektronikus ügyintézésre kötelezett, az az e-papír szolgáltatás használatával tudja benyújtani a kérelmet. A beadandó dokumentumok: egy egyszerű 1 oldalas kérelem, valamint egy munkaerőigény bejelentő lap.

A benyújtás során az alábbiak választandók az e-papír felületén legördülő menüből:

 • Témacsoport: Kormányhivatali ügyek
 • Ügytípus: Foglalkoztatási támogatások, közfoglalkoztatás és egyéb állami foglalkoztatási feladatok
 • Címzett: Az illetékes járási/fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztálya
 • Tárgy: Nyári diákmunka támogatása

A támogatást a Hivatal csak akkor állapítja meg, ha a tervezett foglalkoztatás megfelel a jogszabályokban, valamint a munkaerőpiaci programban meghatározott feltételeknek, és nem áll fenn kizáró körülmény. Ebben az esetben a járási hivatal kezdeményezi a támogatottal a hatósági szerződés megkötését a támogatás folyósítása érdekében. Ez a kérelmező KÜNY tárhelyére vagy Cégkapujára a hatósági szerződés megküldésével valósul meg. A hatósági szerződést a munkáltatónak elektronikus aláírással ellátva vissza kell küldenie a Foglalkoztatási Osztálynak.

Támogatás folyósítása

A támogatás folyósítása utólagos elszámolással történik. Ehhez az elszámoló lapot a tárgyhót követő hó 12. napjáig mellékletekkel együtt be kell nyújtania a munkaadónak. A támogatás folyósítása jellemzően az elszámoló lap benyújtását követően 25-e körül szokott megtörténni.

A diák foglalkoztatásával kapcsolatos egyéb tudnivalók

A diák normál munkaviszony keretében lesz foglalkoztatva, a bérére ugyanazok a törvényi feltételek vonatkoznak, mint egy felnőtt esetében. Mivel 25 év alatti, így a jövedelme SZJA mentes lesz, csak a társadalombiztosítási járulék (18,5 %) kerül levonásra a bruttó munkabéréből.

Amennyiben napi 8 órás munkaviszonyban bruttó 232.000 Ft lesz a bruttó havibére, akkor 189.080 Ft lesz e nettó bére. Mivel munkaerőpiacra lépőnek fog minősülni, a munkáltatónak nem lesz szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége. Egy turisztika tevékenységű cég esetében pedig a bruttó bér 75 %-a kerül támogatásként folyósításra, tehát 174.000 Ft.

Egy korábbi cikkemben részletesen felsoroltam, hogy amennyiben a diák még nem töltötte be a 18-ik életévét, akkor a Munka Törvénykönyve alapján speciális szabályok vonatkoznak rá.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a diáknak az így szerzett jövedelméről SZJA bevallási kötelezettsége lesz.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Similar Posts

2 Comments

 1. Tisztelt Klára
  Azután érdeklődnék hogy valójában hány éves kortól foglalkoztatható a diák. Egyes helyeken 15 évet írnak, míg máshol 16 éves kort. Válaszát előre is köszönöm
  Magdolna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .