|

SZÉP Kártya 2023. augusztus 1. utáni szabályai

szep-kartya-2023.-augusztus-1

A 237/2023 (VI.19) Kormány rendelet módosította a SZÉP Kártya felhasználási feltételeit 2023. augusztus 1 -től. A módosítást veszélyhelyzeti intézkedésként jelentették be, és egyenlőre 2023.12.31-ig lesz érvényben. Két fő módosítást tartalmaz az alig fél oldalas jogszabály, mely már a köztudatban is megjelent: élelmiszerre is költhető a SZÉP Kártyán lévő összeg és plusz 200 ezer forint adható kedvezményesen. Viszont az ördög most is a részletekben rejlik…

Először értelmezzük a 200 ezer forintos plusz juttatást

A jogszabály szövege szerint

.. béren kívüli juttatásnak minősül – ha a juttató a munkáltató – a munkavállaló részére 2023. december 31. napjáig a Széchenyi Pihenő Kártya … számlájára az …. éves rekreációs keretösszegen felül, attól függetlenül utalt legfeljebb 200 ezer forint egyszeri juttatás is.

Ez egy olyan mondat, amelyben szinte kivétel nélkül minden szónak jelentősége van.

 • béren kívüli juttatás: adózási szempontból van jelentősége, hiszen kedvezőbb kulccsal adózik (15 % SZJA és 13 % szociális hozzájárulási adó / 10 % KIVA), mint az egyes meghatározott juttatások. Az egyes meghatározott juttatások adóterhe 1,18-as szorzóval tér el a béren kívüli juttatásétól. Ezért fontos kitétel, hogy ha egyébként az éves rekreációs keret szerinti összeget (évi 450 ezer forint) már felhasználta ezen a jogcímen a munkavállaló, ez az összeg is a kedvezményes adózás alá esik.
 • a juttató a munkáltató: ebben a tekintetben a társas vállalkozó is munkáltatónak minősül
 • munkavállalónak minősül:
  • az a magánszemély, aki a munkáltatóval munkaviszonyban áll
  • az adott munkáltatónál egy másik munkáltató utasítása alapján a munkaszerződésében rögzített munkahelytől eltérő helyen munkát végző munkavállaló
  • társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja (!) is
 • éves rekreációs kereten felül: ez a keretösszeg jelenleg évi 450.000 forint, amit arányosítani kell, amennyiben a munkavállaló jogviszonya év közben kezdődik vagy szűnik meg (kivéve haláleset). Illetve figyelembe kell venni a más munkáltatótól kapott összeget is. Tehát, ha a munkáltató ad egyszeri plusz juttatást, de azzal az összeggel még belefér az éves rekreációs keretbe, akkor nincs jelentősége, hogy béren kívüli juttatásnak minősül-e a pluszban kapott összeg.

Fontos! A rekreációs keret NEM lesz automatikusan 450 ezer + 200 ezer = 650 ezer forint! Példát is írok lejjebb.

A SZÉP Kártya 2023. augusztus 1 utáni pénzügyi rendezésére vonatkozó kitételek

 • 2023.12.31-ig utalt: a pénzügyi rendezésnek is meg kell történni 2023.12.31-ig, és nem lehet korábbi, mint 2023.08.01. Tehát ha a munkáltató decemberre vonatkozóan szeretné adni a munkavállalóknak ezt a plusz SZÉP Kártya juttatást, akkor azt december 31-ig át is kell utalnia. Ellenkező esetben, ha 2024. januárban történik meg az utalás a decemberi bérekkel egy időben, akkor az már 2024. januári juttatásnak számít. Így nem vonatkozik rá ez a jelenleg megjelent kedvezmény szabály.
 • függetlenül utalt: az utalásnak el kell különülnie a többi SZÉP Kártyára utalt összegtől.

A munkavállaló minden hónapban kap 35 ezer forintot, és decemberben kap plusz 200 ezer forintot, akkor 2023-ban 620 ezer forintot kap. Viszont a SZÉP Kártya 2023. augusztus 1-től érvényes kedvező szabályait mégsem biztos, hogy a munkáltató ki tudja majd kihasználni. Ugyanis ha decemberben a szokásos 35 ezer forint helyett 235 ezer forint utalás történik egy összegben, akkor ez az utalás mivel meghaladja a 200 ezer forintot, így nem lesz érvényes rá, hogy béren kívüli juttatásnak tekinthető. Viszont ekkor az egyik rendszeres 35 ezer forintos utalás tekinthető egyszeri juttatásnak is.

 • legfeljebb 200 ezer forint: ezt az összeget nem kell arányosítani.
 • egyszeri juttatás: első értelmezés az volt, hogy ez a kitétel azt jelenti, hogy a 200 ezer forint nem adható több részletben. A munkáltató ha ezt a 200 ezer forintot az eddigi rekreációs keretösszegen felül szeretné 4 hónap alatt kifizetni, akkor csak az egyik 50 ezer forintos utalásra alkalmazható, hogy béren kívüli juttatás, a másik 3 utalásra a magasabb adóteher fog vonatkozni (ha a rekreációs keretösszegen felül kerül kifizetésre).

2023.06.27-én megjelent egy rövid tájékoztató a NAV honlapján, amelyben ez a mondat szerepel: „A munkáltató a 200 ezer forint támogatást több részletben is utalhatja a munkavállaló SZÉP-kártyájára.”

Ezt ellentmondásnak éreztem, ezért kértem róla állásfoglalást. Íme a kapott válasz:

„… a munkavállaló részére adható juttatás azért egyszeri, mert nem határozatlan időre szól a rendelkezés, a rekreációs keretösszegtől eltérően nem a következő adóévekben évente rendszeresen juttathatja a munkáltató, hanem csak a rendeletben előírt időszakban adhatja. Álláspontunk szerint a Korm. rendelettel nem áll ellentétben az az értelmezésünk, hogy a munkáltató a 200 ezer forint egyszeri támogatást 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között több részletben is utalhatja a munkavállaló SZÉP-kártyájára.

Arra vonatkozóan nem találtam utalást, hogy több munkáltató esetén nyilatkozatra lenne szükség a más munkáltatótól kapott összegről. Így véleményem szerint akár több munkáltató is adhatja kedvezményesen ezt az egyszeri juttatást. Amennyiben esetleg ettől eltérő NAV / PM tájékoztatás jelenik meg, akkor azt is közzé teszem.

SZÉP Kártya 2023. augusztus 1 és december 31 között élelmiszer vásárlásra is felhasználható

A SZÉP Kártya felhasználására vonatkozó általános szabályoktól eltérően 2023. augusztus 1 és december 31 között kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható.

Kereskedő: az alábbi táblázatban szereplő tevékenységeket főtevékenységként folytató gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, őstermelő vagy családi gazdaság, aki SZÉP Kártya elfogadóként is szerződött partner.

TEÁOR kódGazdasági tevékenység megnevezése
4711Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem
4721Zöldség, gyümölcs kiskereskedelme
4722Hús-, húskészítmény kiskereskedelme
4723Hal kiskereskedelme
4724Kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem
4729Egyéb élelmiszer-kiskereskedelem
4781Élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme

Mely élelmiszerek vásárlására fordítható?

A jogszabály által hivatkozott termékek felsorolása:

 • I. áruosztály: élő állatok; állati termékek
 • II. áruosztály: növényi termékek
 • III. áruosztály: állati, növényi vagy mikrobiális zsír és olaj, és ezek bontási termékei; elkészített ételzsír; állati vagy növényi eredetű viasz
 • IV. áruosztály: élelmiszer-készítmények; italok, alkoholtartalmú folyadékok és ecet; dohány és feldolgozott dohánypótlók; égés nélküli belégzésre szánt termékek, nikotintartalommal is; az emberi szervezetbe való nikotinbevitelre szánt más nikotintartalmú termékek
  • tehát a kivételek: az alkoholtartalmú folyadékokat, valamint a dohány és feldolgozott dohánypótló termékeket.
 • V. áruosztályból kizárólag a só.

A kedvezményes időszakban rendelkezésre álló teljes egyenleg fordítható élelmiszer vásárlásra, nincs jelentősége annak, hogy az mikor került a SZÉP Kártyára. Tehát a 2023. augusztus elsején fennálló egyenleg is teljes egészében felhasználható élelmiszer vásárlásra a fenti feltételekkel.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .