| |

Mi mennyi 2023-ban

mi-mennyi-minimalber

Minden évben nagyon várom a Tolna Megyei Kormányhivatal által összeállított “Mi mennyi” táblázatot, ám az idén nagyon türelmetlen voltam, és a Kormányhivatal sem volt elég gyors, így elkészítettem a saját Mi mennyi 2023-ban verziómat. Ebben a posztban kifejezetten a munkabérhez, foglalkoztatáshoz kapcsolódó tételeket gyűjtöttem össze. Ha érdekel, akkor töltsd le a Tolna Vármegyei Kormányhivatal által készített verziót is.

Minimálbér, garantált bérminimum 2023

A Magyar Közlöny 2022. évi 214. számában megjelent 573/2022. (XII. 23.) Korm. rendeletben hirdették ki a 2023.01.01-től érvényes minimálbér és garantált bérminimum összegét. Arról, hogy mennyi a kötelezően fizetendő minimum bér a 703/2021 (XII.15.) Korm. rendelet 2.§-a rendelkezik.

mi-mennyi-2023-minimálbér

Nézzünk néhány példát a minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló bruttó / nettó bérének alakulásáról, illetve, hogy ez az államnak mennyi bevételt jelent, és mennyi lesz a munkáltató teljes költsége.

mi-mennyi-2023-minimálbér-példák

*A szociális hozzájárulási adó (szocho) tényleges összege az érvényesíthető kedvezmények függvényében csökkenhet, akárcsak a különféle SZJA kedvezmények igénybevétele esetén a munkavállaló nettó bére, és így az összes NAV utalandó is (amennyivel nő a nettó bér, annyival csökken az államnak fizetendő összes adó és járulék összege).

A következő táblázatban a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállaló bruttó / nettó bérének alakulását látjuk, illetve, hogy ez az államnak mennyi bevételt jelent, és mennyi lesz a munkáltató teljes költsége.

mi-mennyi-2023-garantált bér példák

Fontos információ, hogy az egyéni vállalkozó illetve a társas vállalkozó, amennyiben a minimálbért, vagy a garantált bérminimumot veszi fel vállalkozói jövedelemként, akkor hogyan alakulnak szintén a nettó jövedelme, mennyi bevétellel gazdagítja az államkasszát, és ez összesen mennyi elszámolható költséget jelent havi szinten.

mi-mennyi-2023-vállalkozói bér példák

Mi mennyi 2023-ban: minimálbérhez kötött összegek

Járulékfizetési alsó határ

A munkaviszonyban foglalkoztatottak tekintetében meghatározott járulékfizetési alsó határ a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 30%-a. 2023. január 1-jétől legalább 69 600 Ft után kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot, és a szociális hozzájárulási adót.

Szociális hozzájárulási adó (szocho) fizetési felső határ

Az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének 24-szerese: 232.000 * 24 = 5.568.000 Ft / év

Megbízási jogviszony – biztosítottság nélkül

Amennyiben a megbízási jogviszonyból származó járulékalapot képező jövedelem nem éri el a minimálbér 30%-át, a magánszemély nem válik biztosítottá. Ha a magánszemély nem válik biztosítottá, nem keletkezik bejelentési és járulék levonási kötelezettség. Teljes hónapra szóló megbízási jogviszony esetén ez az összeg 69.600 Ft/hó, napi összege pedig 2.320 Ft/nap.

Rehabilitációs hozzájárulási adó

A tárgyév első napján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszerese/fő/év. Ezt a 25 főnél több személyt foglalkoztató munkaadók fizetik, a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám alapján. A rehabilitációs hozzájárulás éves összege a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám, valamint a rehabilitációs hozzájárulás szorzata. Összege 2023-ban 2.088.000 Ft / fő / év.

Mi mennyi 2023-ban: egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszony alapján alapbérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 %-a, garantált bérminimum esetén 87 %-a jár. A filmipari statiszta napi nettó jövedelme 2023. január 1-jétől nem haladhatja meg a 27 800 forintot.

mi-mennyi-efo-bér
mi-mennyi-2023-efo-kozteher

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Havi összege 9.600 Ft/hó, napi összege 320 Ft/nap.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .