|

Könyvelő meghatalmazása ONYA-n keresztül

konyvelo-meghatalmazasa-sikeres

A közelmúltban nagy változáson ment át a NAV meghatalmazási rendszere: elvileg egyszerűbbé vált a könyvelő meghatalmazása ONYA-n keresztül (NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson). Nézzük meg, hogy ez tényleg egyszerűsödött-e…

Kezdő lépések

Keressük fel az ONYA felületét https://onya.nav.gov.hu , majd ügyfélkapus azonosítást követően lépjünk be.

Belépést követően látjuk, hogy jelenleg milyen jogosultságaink vannak: a mintaként csatolt képen a magánszemély egyéni vállalkozó is, és egy KFT képviseletre jogosult ügyvezetője. Válasszuk ki azt a céget, akinek a nevében szeretnénk a könyvelőnknek meghatalmazást adni.

A következő oldalon válasszuk az új nyomtatvány lehetőségét: ezt megtehetjük a bal oldalsávban lévő ikonra kattintva, vagy az alsó csempe kiválasztásával is.

ONYA meghatalmazás új nyomtatvány választása

Válasszuk a legfelső csempét, a meghatalmazást. Ezt követően az UJEGYKE elnevezésű nyomtatványra kell kattintani.

onya-meghatalmazas-csempe

Ekkor láthatjuk, hogy jelenleg kinek van meghatalmazása a kiválasztott céghez. Jelenleg egy BT képviseli a szóban forgó KFT-t, ehhez szeretnénk most egy új meghatalmazottat hozzárendelni. Tipikusan könyvelőváltás esetén fordul elő ez a helyzet. Válasszuk a képernyő alján lévő „Új bejelentés”-t.

ONYA meghatalmazás-jelenlegi meghatalmazottak

Válaszd ki, hogy meghatalmazóként, vagy meghatalmazottként indítod a meghatalmazást. Ennek azért van jelentősége, mert amennyiben meghatalmazóként van indítva egy meghatalmazás (mint ebben a példában), akkor a meghatalmazottnak (könyvelőnek) nem kell ezt elfogadnia. Ha a könyvelő indítja a meghatalmazást, mint meghatalmazott, akkor azt neked, mint meghatalmazottnak el kell fogadnod.

ONYA-meghatalmazás-meghatalmazóként

A könyvelő meghatalmazása: kezdődhet a tényleges kitöltés!

A meghatalmazás nyomtatványba automatikusan betöltődik a céged adata, a könyvelő adatait pedig neked kell beírni. Fontos, hogy amennyiben a könyvelő egyéni vállalkozó, akkor a képviselet elsődleges jogcíménél a 9-es kódot kell megadni. Amennyiben a könyvelő társasági formában végzi a tevékenységét (pl. Bt vagy Kft formájában), akkor a jogcím a 15-ös lesz. A másodlagos jogcím általában üres marad, itt lehet megadni, ha pl. jövedéki ügyek intézésére is szeretnél meghatalmazást adni, és ehhez a meghatalmazott rendelkezik megfelelő végzettséggel.

Akkor, ha a könyvelő szervezet, az adószámot kitöltve rá lehet keresni a pontos cégnévre, amennyiben a nagyító ikonra kattintasz.

konyvelo-meghatalmazasa-szervezet-keresese
konyvelo-meghatalmazasa-szervezet-megtalalva

A meghatalmazó adatai alatt kell beállítani a jogosultság kezdetét, ami nem lehet korábbi, mint a meghatalmazás készítésének napja.

konyvelo-meghatalmazasa-jogosultsag-kezdete

Ezután lehet megadni, hogy milyen ügycsoportokra szeretnél meghatalmazást adni a könyvelőnek. Tipikusan teljes körű meghatalmazást szoktunk alkalmazni.

ONYA-meghatalmazas-fo-ugycsoportok

A Fő ügycsoportok elnevezésű sor végén lévő + jelre kattintva lenyílik a részletes választási lehetőség, melyekből a következő kép szerinti lehetőségeket érdemes jelölni.

ONYA-meghatalmazas-ugycsoport-alabontas

Amennyiben nem lesz teljes körű a könyvelő meghatalmazása, akkor lehetőség van az egyes ügycsoportoknál kiválasztani, hogy mire legyen jogosult, illetve mire ne. Viszont ebben az esetben azt javaslom, hogy inkább a könyvelő, mint meghatalmazott indítsa a meghatalmazást. Erről lentebb még írok. Előre egyeztessetek, hogy mire terjedjen ki a meghatalmazása, és akkor annak megfelelően tudja jelölni az ügycsoportokat.

Kitöltés után a jobb oldalsávban a zöld pipára kattintva ellenőrizhetjük, hogy hibátlan-e a könyvelő meghatalmazásának kitöltése. Amennyiben nincs hibaüzenetünk, akkor a lap alján az „Ellenőrzés és benyújtás” gombot válasszuk.

konyvelo-meghatalmazasa-ellenorzes-beadas

Itt újra lefut az ellenőrzés, a „Tovább” gomb megnyomásával megtörténik a meghatalmazás benyújtása.

konyvelo-meghatalmazasa-utolso-figyelmeztetes

Ezzel eljutottunk a sikeres benyújtáshoz, amit a rendszer vissza is igazol:

konyvelo-meghatalmazasa-sikeres

A meghatalmazások listájához történő visszalépéskor pedig látjuk, hogy véglegesítve is lett a meghatalmazás.

konyvelo-meghatalmazasa-ujegyke-vegleges

Tapasztalataim szerint általában 10-15 percen belül a meghatalmazott könyvelő már látja a meghatalmazó céget az általa kezelt ügyfelek között.

Néhány eltérő lépés a könyvelő meghatalmazása során

Amennyiben egyéni vállalkozó szeretne a könyvelőjének meghatalmazást adni, akkor az ügycsoportoknál pluszban jelölni kell a következőt:

konyvelo-meghatalmazasa-egyeni-vall-ugyek

Minden egyéb lépés megegyezik a korábban írtakkal.

Könyvelő meghatalmazása úgy, hogy a könyvelő indítja a meghatalmazást

Korábban írtam, hogy van lehetőség arra is, hogy a meghatalmazást a könyvelő kezdeményezze. Ebben az esetben fontos kihangsúlyozni, hogy az elsőként bemutatott esettel ellentétben, nem válik automatikusan meghatalmazottá a könyvelő. Ehhez a meghatalmazónak a meghatalmazást el kell fogadnia.

konyvelo-meghatalmazasa-meghatalmazott-altal

A további lépések megegyeznek a korábban bemutatottal. Amikor a könyvelő véglegesítette a meghatalmazást, a meghatalmazó az ügyfélkapus vagy cégkapu tárhelyére értesítést kap arról, hogy jóváhagyásra váró dokumentuma érkezett. Ehhez az ONYA felületére kell belépnie a meghatalmazónak, ahol a következő értesítést fogja látni:

konyvelo-meghatalmazasa-ertesites-jovahagyasra

A sor végén lévő megnyitás gombra kattintva a következő értesítőt látja:

konyvelo-meghatalmazasa-ertesito

„Tovább a dokumentumhoz” gombra kattintva megjelenik az UJEGYKE, amely jóváhagyásra vár.

konyvelo-meghatalmazasa-ujegyke-jovahagyasra

„Megtekintés” gombra kattintva láthatjuk, hogy milyen tartalommal lett kitöltve a meghatalmazás.

konyvelo-meghatalmazasa-jovahagyando1
konyvelo-meghatalmazasa-jovahagyando2

Amennyiben minden rendben van, akkor a „Jóváhagyás” gomb megnyomásával a meghatalmazást véglegesítjük. Természetesen itt is meg kell erősíteni, hogy tényleg jóvá szeretnénk-e hagyni a könyvelő meghatalmazását.

konyvelo-meghatalmazasa-jovahagyas-megerositese
konyvelo-meghatalmazasa-sikeres (2)

Ezzel sikeresen lezárult a meghatalmazás folyamata 🙂

konyvelo-meghatalmazasa-jovahagyott

Remélem ezzel a részletes útmutatóval könnyedén sikerülni fog mindenkinek a meghatalmazás elkészítése. Ahogy látszik, ez csak a NAV felé történő meghatalmazás, így pl. az E-önkormányzati portálon nem érvényes. Ahhoz, hogy egy iparűzési adófolyószámla lekéréséhez is legyen a könyvelőnek meghatalmazása (mondjuk az iparűzési adó év végi egyeztetés miatt), azt külön be kell jelenteni az adott önkormányzatnak.

Következő bejegyzésemben pedig a könyvelői meghatalmazás lemondását mutatom be.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .