|

Könyvelői meghatalmazás lemondása

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-kiemelt

Egy ügyfél és könyvelő kapcsolat befejezésekor elengedhetetlen, hogy a könyvelői meghatalmazás lemondása is megtörténjen. Korábban írtam arról, hogy a NAV előtt hogyan történik a könyvelő meghatalmazása, amit szintén el tudsz olvasni a blogbejegyzések között.

A könyvelői meghatalmazás lemondásának legegyszerűbb módja, ha ezt az ONYA-n keresztül tesszük meg. Mindezt a könyvelő szemszögéből mutatom meg. Bár mind a 2 félnek érdeke, hogy amennyiben az megszűnik a szerződésük, ezzel együtt a meghatalmazás is megszűnjön, mégis általában a könyvelő intézi ezt a feladatot.

Nézzük a könyvelői meghatalmazás lemondását!

Keressük fel az ONYA felületét, majd KAÜ azonosítás (pl. ügyfélkapuval) után belépve saját magunkat kell kiválasztani magánszemélyként.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-onya-fejlec

Hiába szervezetként vagy meghatalmazva, mint könyvelő, akkor is magánszemélyként kell elindítani az ügyet, mert másként a meghatalmazás ügyintézésére nem leszel jogosult. Tehát válaszd ki az új nyomtatványt, majd ezután a felső csempét, a „Meghatalmazás”-t.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa
onya-meghatalmazas-csempe2

Válaszd ki az UJEGYKE nyomtatványt.

onya-ujegyke

A nyomtatványt meghatalmazottként fogjuk kitölteni.

meghatalmazotti-statusz-valasztas

A következő képernyőn megjelennek a jelenleg hatályos meghatalmazások. Célszerű a keresőt használni, és így megkeresni azt a meghatalmazót, akihez a kapcsolódó meghatalmazásunkat szeretnénk visszamondani. Amennyiben rátaláltunk a keresett meghatalmazásra, kattintsunk a „Módosítás”-ra.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa

A könyvelői meghatalmazás lemondása ettől a ponttól már egyszerű: a rendszer feltölti adatokkal a nyomtatványt, mindössze 2 teendőnk van vele: bepipálni, hogy a képviseleti jogosultság megszűnését szeretnénk bejelenteni, és meg kell adni ennek végét.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-datum

A jobb oldalsávban az ellenőrzésre kattintva nekem kiírt egy hibaüzenetet a dátummal kapcsolatban: hiába 2023.03.24-én töltöttem ki, és ez is volt a képviseleti jogosultság vége, mégis a rendszer szerint eltért a dátum a számított értéktől.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-hibauz

Szerencsére csak figyelmeztetés volt, így figyelmen kívül hagyható. A kitöltött adatlap alján lévő „Ellenőrzés és benyújtás” gomb megnyomásakor újra figyelmeztetett a rendszer általa hibásnak vélt adatra.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-ellenorzes-es-beadas
konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-veglegesites

A „Tovább” gombra kattintva sikerült a benyújtás.

sikeres-benyujtas

A benyújtás során látott figyelmeztetés ellenére kb. 10-15 percen belül az értesítési tárhelyemre meg is érkezett az értesítés arról, hogy lezárta a NAV a képviseleti jogosultságomat.

konyveloi-meghatalmazas-lemondasa-visszaig

Bár korábban az ÁNYK-ban történő kitöltést némileg egyszerűbbnek éreztem, de a könyvelői meghatalmazás lemondása az ONYA felületén sem bonyolult, ha már az ember tudja, hogy mikor és hova kell kattintani. Remélem hasznos volt ez az útmutató.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .