Kiterjesztett gyártói felelősség – regisztrációs kötelezettség

kartondoboz

2023. július 1-jén indul a kiterjesztett gyártói felelősség rendszere. A mai napig rengeteg a témában a bizonytalanság a szakemberek között is. Hiába NEM könyvelői feladat, a mikro- és kisvállalkozók ebben a témában is a könyvelőjükhöz fordulnak először. Bármennyire nem akartam a kiterjesztett gyártói felelősséggel foglalkozni, mégis kénytelen voltam. Így végül segítséget nyújtottam a MOHU regisztrációban, és „megismerkedtem” az OKIRkapuval is. Elárulom, a továbbiakban nem szeretnék ezen szervezetekkel szorosabb kapcsolatba kerülni…

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR): miről is szól?

Hónapok óta téma ez az új kötelezettség, azonban csak az elmúlt néhány hétben szaporodtak meg az ezzel kapcsolatos kérdések nagyon sok érintettnél. Nagyon leegyszerűsítve ez olyan intézkedések együttese, amelyek célja annak biztosítása, hogy a körforgásos termék gyártója viselje a pénzügyi felelősséget a termék életciklusa során a hulladékká válást követő hulladékkezelésért. Ez a 80/2023 (III.14) Kormány rendeletben meghatározott ún. körforgásos termékekre és azok hulladékára vonatkozik. A kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget (jellemzően kollektív teljesítéssel) a MOHU, mint koncessziós társaság végzi a gyártó nevében alvállalkozók bevonásával.

Melyek a körforgásos termékek?

A jogszabály 11 termékcsoportot sorol fel.

 • csomagolások (erről bővebben írok néhány gondolatot, mert ez sokakat érint, és nem is tudnak róla)
 • egyszer használatos műanyag termékek bizonyos köre
 • elektromos és elektronikus berendezések
 • elemek és akkumulátorok
 • gépjárművek
 • gumiabroncsok
 • irodai papír
 • reklámhordozó papír
 • sütőolaj és zsír
 • textiltermékek bizonyos köre
 • bútorok fából

Ki minősül gyártónak?

Első ránézésre sokan azért nem foglalkoztak a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséggel, mert nem gondolják magukat „gyártónak”. A jogszabály szerint ugyanis „a kötelezettség a körforgásos termék gyártó általi forgalomba hozatalával keletkezik„. Sajnos azonban az első belföldi forgalomba hozó gyártónak minősül, így aki a fentebb felsorolt 11 körforgásos terméket külföldről behozza, biztos érintett lesz. Ha más miatt nem is, de a csomagolás okán biztosan. Ugyanis bármit vásárol, az biztosan be van csomagolva: egyrészről maga a termék, másrészről ehhez kapcsolódik valamilyen gyűjtő csomagolás is.

Másrészről számos kis vállalkozás (akár egy kézműves) is érintetté vált a csomagolás okán. Eddig ugyanis, ha külföldről nem vásárolt, a csomagolóanyagot pedig belföldről vásárolta meg, akkor ő már nem volt első belföldi forgalomba hozó, tehát a termékdíjjal sem találkozott (ha egyéb dolog miatt nem volt érintett). Most a csomagolás lesz kötelezett, nem a csomagolószer gyártás. Csomagolószer a kartondoboz, a futártasak, a kartonpapír, hogy csak néhány tipikus példát említsek. Aki ezeket a csomagolószereket gyártja (előállítja), az továbbra is termékdíjat fog utána fizetni. Viszont az EPR díj fizetés nem őt fogja terhelni (néhány esettől eltekintve).

Szerencsére nem minden hétköznapi értelembe vett csomagolás lesz EPR díj köteles.

„A fogyasztó számára történő értékesítés helyén megtöltésre tervezett és szánt csomagolószerből, továbbá a fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolás tekintetében … a csomagolószer gyártóját terheli” az EPR díj.

Tehát mégis a gyártó fizeti meg például a következő csomagolószerekre az EPR díjat:

 • azon egyszer használatos zacskók esetén, amelybe a közértben, a zöldségesnél a zsemlét, gyümölcsöt a vásárlás során teszik. Ennek oka, hogy ez a kormányrendelet szerint nem csomagolás (KF kód eleje 11), hanem egyszer használatos műanyag termék (KF kód első 2 számjegye 12)
 • azon csomagolószerek után, amelyek esetében a gyártónak tett nyilatkozat alapján, a fogyasztó számára az értékesítés helyén fognak csomagolni. Ilyen lehet pl. egy pékségben a papírzacskó. Ebben az esetben a pékség nyilatkozik amikor a papírzacskót megvásárolja, hogy megfelel a 11§ (1)-ben foglalt feltételnek, tehát a papírzacskóba péksütit fog „csomagolni” amikor azt eladja majd az éhes vevőjének a boltban.

Az eddig leírtak során nem törekedtem teljes körű tájékoztatásra, csak néhány gondolatébresztő mondat leírása volt a célom. Azt, hogy valakinek egyedileg, pontosan, melyik körforgásos termék miatt keletkezik EPR díjfizetési kötelezettsége, minden esetben szakemberrel közösen célszerű egyeztetni.

Ennyi felvezetés után lássuk a regisztrációs kötelezettséget.

Kiterjesztett gyártói felelősség – MOHU regisztráció

1: A szervezet regisztrálása

Azon szervezeteknek, akik érintettek, regisztrálniuk kell a következő felületen: https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja

A regisztrációs gombra kattintva a bejelentkezési oldalra jutunk, itt szintén a regisztrációt kell választani.

mohu-reg-1

A következő ablakban meg kell adni az emailcímet. Olyant állítsunk be, amit nézni is szoktunk, mert erre jön például későbbi bejelentkezéskor is a megerősítő kód. El kell fogadni a felhasználási feltételeket és az adatkezelési tájékoztatót. Mind a 2 esetben csak akkor lesz aktív az „elfogadás” gomb, ha a szöveget végig görgetjük. Ezután jelöljük még a „Nem vagyok robot” ellenőrző ablakot, és a megadott email címre érkező kódot a megjelenő új mezőbe írjuk be, majd nyomjunk az „ellenőrzés„-re. A kiküldött kód mindössze 10 percig érvényes. Ha sikeres az ellenőrzés, akkor visszajelzést kapunk, hogy „Az ellenőrző kód sikeresen aktiválva lett!”, és aktívvá válik a „Fiók létrehozása” is.

A következő lépésben a felhasználó személyes adatait (név), valamint a jelszót kell megadni. A jelszó kritériumai:

kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-jelszo

Ezután meg kell adni a telefonszámot, melynek megerősítéséhez SMS kódot küld a rendszer. Ellenőrzés után aktívvá válik a „Regisztráció befejezése” gomb.

2. Partner regisztráció

Ezután el kell végezni a Partner regisztrációt is, melyre figyelmeztet a rendszer.

kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-partner-reg

Az adószám kitöltése után a cég / egyéni vállalkozó nyilvános adataival feltölti a megfelelő mezőket. Amivel ki kell egészíteni, az email cím, és az „alkalmazás szerepkör”. Ezen kívül fel kell tölteni egy aláírási címpéldányt, és egy cégkivonatot. Egyéni vállalkozóknak a cégjegyzék szám helyett a nyilvántartási számukat kell megadni, illetve aláírási címpéldány helyett egy igazolást az adataikról. Én azt javaslom, hogy a www.nyilvantarto.hu lekérdező felületén kapott adatokat PDF-esítsük, vagy a NAV honlapjáról töltsünk le egy törzsadatot, és azt csatoljuk mind a 2 helyen.

Az „alkalmazás szerepkör”-nél a Kiterjesztett gyártói felelősséget kell választani. Ezután lesz lehetőség a partner hozzáadására. Amennyiben sikeres volt a fenti művelet, email címünkre visszaigazolás érkezik róla.

mohu-partner-reg-visszaig

3. Kiterjesztett gyártói felelősség rendszer (EPR) gyártói regisztráció

A következő oldalról indulunk el: https://oss.mohu.hu

Belépéshez a korábban megadott email címünk és jelszó kombinációnk szolgál, és a két lépcsős azonosítás miatt egy ellenőrző kódot is kapunk az email címünkre.

Belépés után a bal felső sarokban az EPR Gyártói regisztrációt kell választani.

kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-epr-reg

A felhasználási feltételeket itt is el kell fogadni, majd ki kell választani, hogy milyen minőségünkben szeretnénk regisztrálni (gyártóként).

kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-epr-reg-gyarto

Ekkor megnyílik az EPR gyártói regisztrációs űrlap, melynél a cég és a felhasználó adatait automatikusan betölti a rendszer. A bankszámla számot kell nekünk beírni, és kiválasztani az EPR termékáramo(ka)t. A csomagolás esetén ez mindjárt az első pont lesz, ahol a teljesítés típusa: „kollektív teljesítő”.

mohu-epr-reg-termekaram

Amennyiben más termékkel is érintettek vagyunk, azt is jelölni kell. Figyeljünk, hogy amennyiben ugyanaz a megnevezés szerepel az első oszlopban, azt válasszuk, ahol a második oszlopban a „kollektív teljesítő” szerepel. Ha az EPR tanácsadó mást mondott (egyéni teljesítő), akkor természetesen azt kell jelölni.

Azt gondolom, hogy aki nem csak csomagolás miatt lesz kötelezett, mindenképpen bízzon meg szakembert már erre a regisztrációra vonatkozóan is, ne egyedül próbálja meg eldönteni, hogy adott termékáramra vonatkozóan kötelezett-e!

Ha jelöltük a megfelelő termékáramo(ka)t, akkor benyújtható a regisztráció, és kijelentkezhetünk a felületről.

További regisztrációs kötelezettség – OKIRkapu

A MOHU-s regisztrációval sajnos még nem teljesítettük minden regisztrációs kötelezettségünket. A bevallásokat majd az OKIRkapun keresztül kell teljesíteni, amihez nyilvántartásba kell vetetni magunkat. A felület itt érhető el:  https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/

Részletes útmutatóval rendelkezik a felület, de összességében jóval bonyolultabb és összetettebb az itt végrehajtandó nyilvántartásba vételi eljárás (rendelkezési nyilvántartásban meghatalmazás készítése, KÜJ szám igénylés majd a tényleges regisztráció). Az OKIRkapu regisztrációról külön írtam.

Azt se feledjük el, hogy a jogszabályban meghatározott adattartalmú nyilvántartást kell vezetni, amely alapján majd a bevallást el kell készíteni. Ennek kialakítása, betanítása, kontrollálása majd a bevallások elkészítése – ahogy az elején is hangsúlyoztam – nem könyvelői feladat. Erre vonatkozóan mindenki keressen olyan szakembert, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

Aki úgy érzi, hogy megpróbálkozik vele, készítettem az EPR bevallás benyújtásához egy technikai útmutatót.

Célom jelen írással mindössze a figyelem felhívása volt, és segítség nyújtás a MOHU regisztráció elvégzésében. Egy könyvelőtől azonban nem várható el, hogy akár ennyire is elmélyedjen egy olyan témában, mely egy külön szakma 🙂

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Hasonló bejegyzések

 1. Szia! Téged fel lehet keresni az Epr-rel kapcsolatban? Ha nagyon nem tudom az én vállalkozásom melyikbe tartozik akkor tudsz benne segíteni és hogy mi a teendőm ezután? Természetesen nem ingyen.
  Ha pedig te nem, akkor tudsz ajánlani valakit? Előre is köszönöm a választ!

  1. Szia! Ahogy a cikkben is jeleztem, könyvelőként nem vagyok a téma szakértője, csak általános jellegű ismereteim vannak. Teljesen egyértelmű, egyszerű esetekre tudok esetleg választ adni, ezért javaslom EPR tanácsadó felkeresését.

  2. Szia! Szeretném a regisztrációt elvégezni a MOHU oldalán, mint egyéni vállalkozó, de vmi oknál fogva nem sikerül. Minden szükséges adat ki van töltve, dokumentumként a nyilvántartásba vételi igazolást csatolnám (itt ugye külön ki is van emelve, hogy egyéni vállalkozókra vonatkozik) és miután szeretném véglegesíteni, nem történik semmi, mintha még vmit hiányolna a rendszer. Tudnál segíteni, hogy mi lehet a probléma? Köszönöm szépen!

   1. Ahhoz hogy segíteni tudjak, sajnos látnom kellene a folyamatot élőben. Ami nálam előfordult, hogy pl. a csatolmány feltöltés 99%-nál elakadt, és nem fejeződött be. Olyan is volt, amikor valószínűleg éppen nagy terhelés érte a felületet, és azért lefagyott és nem történt semmi. Ha minden mező megfelelően ki van töltve, és a csatolmány feltöltése is sikeres, akkor végig kellene futnia a regisztrációnak.

    1. Most megpróbálkoztam újra, de ezt írja ki pirossal: „Minimum 2 dokumentum feltöltése kötelező a meghatározott leírás alapján. Kérjük győződjön meg róla, hogy feltöltötte-e a szervezet típusának megfelelő összes dokumentumot, és hiányzó dokumentumok esetén pótolja azokat!” Nyilvántartási igazolást becsatoltam, sajnos nem tudom, hogy még mit kellene…

     1. Az aláírási címpéldányhoz is csatolja fel a nyilvántartási igazolást. Akkor tovább fogja engedni a rendszer.

     2. Köszönöm a segítséget! Megpróbáltam úgy is, de szerver hibát ír ki. Írok mohu-nak talán tudnak segíteni. Köszönöm még egyszer!

     3. Szerver hiba esetén próbálkozni kell többször. Olvastam, hogy mások is ilyen hibaüzenetet kapnak, valószínűleg túlterhelt a rendszer 🙁

  1. Szia! A következő kötelező számlazáradékot kell feltüntetni: „A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.”

 2. MOHU-n egy EPR termékáram kimaradt a regisztrációnk során. Ezt hogyan lehet felvenni plusszként? Gyártóként regisztráltunk de most az új EPR regisztrációnál már csak a meghatalamazotti részt engedi kiválasztani. Valaki tud ebben segíteni?

  1. Sajnos ebben nem tudok segíteni, mivel én magam nem vagyok érintett az EPR-ben, így regisztrációm nincs, hogy meg tudjam nézni 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .