|

Egyéni vállalkozás: mikortól kérdések

egyeni-vallalkozas-webes-ugyseged

Szakmai körökben is sokszor felmerül kérdésként, hogy az egyéni vállalkozással kapcsolatos bejelentések közül mit és mikor kell bejelenteni, hogy az általunk elérni kívánt időponttól legyen hatályos. Ehhez gyűjtöttem most egy helyre ezeket az ” egyéni vállalkozás: mikortól” típusú kérdéseket.

Az egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyeket alapvetően a webes ügysegéden kell intézni.

egyeni-vallalkozas-mikortol-webes-ugyseged

Egyéni vállalkozás: mikortól jön létre?

„Ha elindítom az egyéni vállalkozásomat, akkor az mikortól lesz élő?” Ez szokott lenni az egyik első kérdése a leendő egyéni vállalkozóknak. Számtalan esetben azért van ennek kiemelt jelentősége, mert pl. egy vállalkozóvá válási támogatás előírja a kezdés pontos dátumát.

A válasz: a tevékenység kezdetének bejelentése napján. Ez lehet jó és rossz hír is: ha bármilyen indok miatt most és azonnal szükséges, hogy elinduljon, akkor jó hír. Abban az esetben, ha január elsején szeretnéd elindítani, akkor nem biztos hogy örülsz ennek, hiszen akkor 01.01-jén kell indítani. Sajnos nincs lehetőség arra, hogy hatálydátumot állíts be hozzá a létrehozás folyamán. Pedig mennyivel könnyebb lenne kitölteni 2 héttel korábban, és pl. szilveszter után úgy ébredni, hogy már nem kell ezzel foglalkozni 🙂

Mikortól kezdődik a szünetelés?

A következő fontos dátum a szünetelés kezdete szokott lenni. Adófizetési szempontból, pl. egy KATA adózási módot választott egyéni vállalkozónál kulcsfontosságú ez a dátum. Amennyiben véletlenül a szünetelés kezdete adott hónap 2-a lesz, akkor hiába csak 1 napot volt aktív, működő az egyéni vállalkozó, mégis a teljes hónapra meg kell fizetni a tételes KATA-t.

A szünetelés kezdetének megadásakor már lehetőség van előzetes bejelentésre: a legkorábbi dátum a következő nap lehet, de megadhatsz későbbi dátumot is. Azt viszont alaposan végig kell gondolni, hogy ha egy későbbi dátumot állítasz be, akkor ez a bejelentett időpont később nem módosítható. Egyetlen módosítási lehetőség, hogy egy újabb, az eredetinél korábbi időpont állítasz be. Amikor a dátumot megadjuk, akkor a megadott dátum lesz a szünetelés kezdő napja.

Például: azt szeretnéd, hogy a szünetelés kezdő időpontja 04.01 legyen. Ebben az esetben legkésőbb 03.31-én meg kell tenned a bejelentést, ahol dátumként a 04.01-et fogod beírni. Tehát a megadott dátumon már szünetelni fog a vállalkozás, előző napon pedig még aktív, működő státuszban lesz.

Szünetelés után a tevékenység folytatásának bejelentése

Az egyéni vállalkozói tevékenység minimum 1 hónapig és legfeljebb 3 évig szüneteltethető. A szüneteltetett vállalkozói tevékenység – 3 éven belül, az 1 hónapos minimális időtartam letelte után – bármikor folytatható. A tevékenység folytatásának kezdő napja a bejelentést követő nap.

Például az egyéni vállalkozó április 1-től folytatni kívánja a tevékenységét, akkor azt március 31-én kell bejelenteni.

Sajnos nincs lehetőség hatálydátum megadására.

A bejelentésben nyilatkozni kell arról, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység feltételeinek továbbra is megfelel. A tevékenység nem folytatható a szünetelés kezdetét követő 1 hónapon belül, mert a szünetelés minimális időtartama 1 hónap. Ezért nagyon fontos, hogy jól gondoljuk végig még a szünetelés kezdetekor, hogy biztos nem lesz szükség a működésünkre hamarabb.

Sajnos az 1 hónap számítása nem úgy történik a rendszernél, mint ahogy azt gondolnánk, és ezért nem mindig sikerül azon a napon újraindítani a vállalkozást, amikor szeretnénk. Az 1 hónapos időtartam a kezdőnapjának megfelelő számú napon ér véget, ennek hiányában a hónap utolsó napján.

Példa: az egyéni vállalkozó március 1-jétől szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységének folytatását legkorábban április 1-jén jelentheti be, a tevékenység ekkor április 2-től folytatható.

Addig, amíg a rendszer szerint nem telt el az 1 hónap, nem is jelenik meg a webes ügysegéden a szünetelést követő folytatás bejelentésének lehetősége.

Adatváltozások bejelentésére nyitva álló határidő

Az egyéni vállalkozó köteles 15 napon belül a Webes Ügysegéd változásbejelentési űrlapján bejelenteni, ha az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában szereplő adatai megváltoznak. Ezek a következők:

  • székhely adatainak változása
  • telephely hozzáadása, törlése
  • új tevékenységi kör felvétele
  • korábbi, már nem végzett tevékenység törlése
  • főtevékenység módosítása

Nem kell azonban bejelentenie:

  • a természetes személyazonosító adatokat: név, születési hely, születési idő, anyja neve, valamint
  • a lakcím-
  • és állampolgársági adatokat,

mivel ezeket a NAV automatikusan frissíti.

Az adózási nyilatkozatok módosítása (pl. ÁFA nyilatkozat, munkavégzés jellege, adózási mód választása) NEM a webes ügysegéden történik. Ezeket továbbra is a

  • ’T101E jelű űrlapon az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) vagy
  • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) az „Egyéni vállalkozó bejelentése” menüpontjában kell bejelenteni.

A NAV felé történő nyilatkozatok hatálydátumait külön cikkben fogom ismertetni. Az év közbeni adózási mód változtatása itt olvasható.

Egyéni vállalkozás: mikor szűnik meg?

Ennek a dátumnak a megadásában 2022-től változás történt: míg korábban a bejelentés napja volt az egyéni vállalkozás megszűnésének napja, ez 2022-től megváltozott. Jelenleg az egyéni vállalkozói tevékenységet a bejelentésben megjelölt napig lehet végezni, amely nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál.

Például: az egyéni vállalkozó eldönti, hogy április 30-án szeretne megszűnni, tehát május 1-jén már ne legyen működő az egyéni vállalkozása. Ebben az esetben a webes ügysegéden a bejelentést legkésőbb 04.29-én meg kell tenni, ahol hatálydátumként 04.30-át kell beírni, hiszen eddig a napig végzi a tevékenységet, azaz ezen az utolsó napon, amikor megszűnik, még működő vállalkozás lesz.

Erre a logikára még szakemberként is nagyon nehéz volt átállni, hiszen korábbi évtizedes gyakorlat változott meg.

Remélem sikerült mindenre kitérnem és felhívnom a figyelmet minden fontos időpontra.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .