|

Adózási mód változtatása egyéni vállalkozó esetében

adozasi-mod-valtoztatasa

Adózási mód változtatása nem csak év végén történhet, több lehetőség is rendelkezésre áll az év közben történő áttérésre. Ezeket a lehetőségeket fogom összefoglalni a következőkben. Az adózással kapcsolatos bejelentéseket a NAV felé kell megtenni ÁNYK-s nyomtatványon vagy ONYA-n keresztül. Az alakulással, szüneteléssel, megszűnéssel kapcsolatos bejelentések megtételére a webes ügysegéd szolgál. Az egyéni vállalkozással kapcsolatos bejelentések hatály dátumaival külön foglalkoztam.

Egyéni vállalkozók adózási módjai

Az egyéni vállalkozók 3-féle adózási mód közül választhatnak:

 • tételes költségelszámolás (VSZJA): ez az általános adózási mód az egyéni vállalkozók számára
 • átalányadózás
 • KATA

Jelen írásomban az adószámos magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők adózási formáival nem fogok foglalkozni.

Napjainkban nagyon népszerű az átalányadózás az egyéni vállalkozók körében. Ezért ennek választásáról egy rövid – nem mindenre kiterjedő – összefoglalót is írok.

Átalányadó választás lehetséges időpontjai

 • Egyéni vállalkozás indulásakor a webes ügysegéden kell jelölni az átalányadó választását.
 • Ha a KATA-s egyéni vállalkozó szeretne áttérni az átalányadózásra, azt mindig következő hónap 1-től tudja választani.
  • Ezt a szándékát a xxT101E nyomtatványon jelenti be: nagyon fontos, hogy jelölni kell, hogy a KATA alanyiság megszűnésével egyidejűleg az átalányadózást választja (A03 lap 15. pont)
  • adott hónap utolsó napjáig kell bejelenteni, ahhoz, hogy következő hónap 1-jétől átalányadózó legyen. Pl amennyiben 2023. október 1-től szeretne áttérni az átalányadózásra, akkor azt legkésőbb 2023.09.30-ig be kell jelenteni a 23T101E nyomtatványon, az alábbi jelöléseket alkalmazva. Tehát előzetesen, és NEM utólag.
adozasi-mod-valtoztatasa-kata-atalanyado
 • normál VSZJA-ról átalányadóra (1 lépésben) csak tárgyév január 1-jével lehet átlépni, az előző évi SZJA bevallásban tett nyilatkozattal, mely jogvesztő határidejű (!). Tehát aki 2022-ben VSZJA szerint adózott és 2023.01.01-től szeretett volna áttérni átalányadóra, annak a 22SZJA bevallásban kellett jelölnie a választását 2023.05.22-ig (üzemzavar miatti határidő módosítás miatt végül 2023.05.24-ig).
 • Ha valaki már választotta az átalányadózást, és további években is ezt szeretné alkalmazni, annak nem kell megismételni a választást az SZJA bevallásban.
 • Elhunyt EV tevékenységét szeretné özvegyként / örökösként folytatni, akkor:
  • ha nem volt egyéni vállalkozó, akkor induláskor személyesen a NAV-nál választhatja az átalányadózást, vagy
  • ha már egyéni vállalkozó volt, akkor az egyesített tevékenység módjáról a xxT101E lapon nyilatkozhat az örökhagyó halálát követő 90 napon belül. Ebben az esetben lehetséges, hogy amennyiben az elhunyt és az örökösként továbbfolytató adózó adózási módja eltérő volt (egyik VSZJA a másik átalányadózó), akkor az egyesített tevékenységre választhatja az átalányadózást.

Adózási mód változtatása év közben

Az előzőekben és a továbbiakban is amikor a választásról írok, élek azzal a feltételezéssel, hogy a törvényi feltételeknek megfelel az adózó. Ezek közül a 2 legfontosabb:

 • megfelel az adózási módnál előírt feltételeknek, mint pl. bevételi értékhatárok
 • jogszerűen választhatja. Ez KATA és az átalányadózás esetében is azt jelenti, hogy a kedvező adózási módok a megszűnés / megszüntetés évére és az azt követő 12 hónapra nem választhatók újra.

1. Átalányadózásból VSZJA-ba

3-féle módon változhat meg az átalányadózó adózási módja VSZJA-ra:

 1. A bevételi értékhatár átlépése esetén. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy az átalányadózásra való jogosultság január 1-jére (vagy évközi induláskor a tevékenység kezdetéig) visszamenőlegesen szűnik meg. Tehát nem az történik, hogy az értékhatár átlépésig befolyt bevétel az átalányadó megfizetésével leadózottnak tekinthető! A visszamenőleges áttérés azt jelenti, hogy év elejétől pénzforgalmi szemléletben normál VSZJA-sként kell majd elszámolni az összes bevétellel és költséggel. Az értékhatár átlépésének napját pedig 15 napon belül a xxT101E nyomtatványon be kell jelenteni a NAV felé.
 2. Számla – vagy nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt jogerősen kiszabott bírság miatt. Ebben az esetben az átalányadózásra való jogosultság megszűnésének időpontja a határozat véglegessé válásának napja. Ezt szintén a xxT101E nyomtatványon kell bejelenteni (A02 lap 13. pont). A továbbiak megegyeznek az előző pontban írtakkal.
 3. Év közben KATA adózási mód választása, majd a KATA-ból kilépve VSZJA-ba kerül. Ez a lehetőség természetesen csak akkor lehetséges, ha az adózási mód változtatásakor megfelel a vállalkozó a KATA belépési feltételeinek. Amire különösen figyelni kell, hogy az átalányadózás bevételi határát ebben az esetben is arányosítani kell!

Például: május 5-én kezdő főfoglalkozású egyéni vállalkozó az átalányadózást választotta. Augusztus 1-től KATA-s, majd szeptember 1-től VSZJA-s lesz. Ebben az esetben az átalányadózás bevételi értékhatára 6.712.110 Ft (232.000 x 12 x 10 = 27.840.000 Ft arányosítva 88 napra, tehát 05.05-07.31 időszakra).

2. Adózási mód változtatása: év közben VSZJA-ból átalányadózásba (KATA-n keresztül)

Alap esetben, ahogy fentebb is írtam VSZJA-ból átalányadóba történő váltás adóévek között lehetséges, melyet az előző évi SZJA bevallásban kell jelölni. Abban az esetben, ha mégis átalányadóra szeretnénk váltani év közben az egyetlen lehetőség, ha egy előzetes bejelentéssel következő hónap 1-jétől belép a vállalkozó KATA adózási módba (természetesen amennyiben feltételeknek megfelel), majd onnan bármely hónap utolsó napjával kilépve választhatja az átalányadózást (ha itt is megfelel a feltételeknek).

3. VSZJA-ról KATA-ba

Bármely hónap elsejétől választható a KATA, előzetesen bejelentve a xxT101E nyomtatványon, ha a bemeneti feltételeknek megfelel az adózó.

4. KATA-ból VSZJA-ba

Bármely hónap utolsó napjával megszüntethető a KATA adózási mód előzetesen a xxT101E nyomtatványon bejelentve. Amennyiben ezen a bejelentő lapon nem jelzi a vállalkozó, hogy átalányadózóként kívánja folytatni a tevékenységét, akkor a normál VSZJA adózási módba kerül.

5. VSZJA-n kívüli adózási mód változtatása: átalányadózásból KATA-ba

Bármely hónap elsejétől választható előzetesen bejelentve a KATA adózási mód a xxT101E nyomtatványon, amennyiben a belépési feltételeknek megfelel az egyéni vállalkozó. Ebben az esetben nincs külön jelölés sehol arra, hogy az átalányadózást megszünteti. Átalányadóra vonatkozó értékhatárt itt is figyelni kell!

6. KATA-ból átalányadózásba

Fentebb írtak szerint adott hónap utolsó napjáig kell bejelenteni a xxT101E nyomtatványon a KATA-ból kilépéssel együtt az átalányadó választását ahhoz, hogy következő hónap 1-jétől átalányadózó legyen az egyéni vállalkozó.

+1: A NEM működő adózási mód változtatások:

Sokszor merül fel kérdésként, hogy az egyéni vállalkozó rosszul mérte fel, hogy melyik adózási móddal járna jobban (átalányadó vagy VSZJA), esetleg elmulasztott egy jogvesztő határidőt a nyilatkozatával. Amennyiben a fentebb vázolt lehetőségek egyike sem járható út a megfelelő váltáshoz – mert pl. nem felel meg a KATA adózási mód feltételeinek – sokan gondolják, hogy megszüntetik a vállalkozást, majd indítanak egy újat.

Rossz hír, hogy a vállalkozás megszüntetése és új indítása egyik esetben sem célravezető.

Amennyiben ugyanis valaki megszünteti pl. az átalányadózó egyéni vállalkozását, majd adott évben újraindul akkor 2 dolog történik:

 • átalányadózást nem választhatja újra, mivel a megszűnés évében és azt követő 12 hónapra elvesztette a jogosultságát.
 • ami viszont még rosszabb: a megszüntetett egyéni vállalkozásban megszerzett jövedelemre sem alkalmazható az átalányadózás, így a teljes adóévre a VSZJA szerinti adózásra kell áttérnie!

Nézzük melyek a NEM működő adózási mód változtatások év közben:

 • átalányadó -> KATA -> átalányadó: időbeli korlát miatt nem választható más, csak VSZJA
 • átalányadó -> megszűnés -> átalányadó: időbeli korlát miatt nem választható újra az átalányadó, ráadásul visszamenőleg év elejétől lesz VSZJA-s
 • átalányadó -> megszűnés -> VSZJA: egy adóéven belül nem lehetséges, itt is visszamenőleg év elejétől át kell térni VSZJA-ra
 • VSZJA ->megszűnés -> átalányadó: akárcsak az előzőben, adott évben nem lehet átalányadózó
 • KATA -> megszűnés -> KATA: időbeli korlát miatt tárgyévben és a következő 12 hónapban nem választhatja újra a KATA adózási módot.

A fentieket leköveti az SZJA bevallásban jelölhető jövedelemszámítási módok egyéni vállalkozók esetében:

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy kellő körültekintéssel gondolja végig, hogy milyen adózási módot választ, illetve biztos megéri-e adott éven belül azt módosítani, kivéve ha elkerülhetetlen. Hirtelen felindulásból elkövetett megszüntetés helyett inkább szüneteltessünk, és mindig végezzünk számításokat szakember segítségével.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .