|

SZJA kedvezmények sorrendje 2023-ban

szja-kedvezmeny-sorrendje-csalad

Előfordul, hogy valaki többféle jogcímen is jogosult SZJA kedvezményre. A lehető legkedvezőbb családi szintű adófizetés meghatározásához ezért elengedhetetlen hogy tudjuk, mi az SZJA kedvezmények sorrendje. Ez a sorrend azt jelenti, hogy az egyes SZJA kedvezményeket milyen sorrendben kell érvényesíteni az adó meghatározása során.

2023. január 1-jétől az SZJA-ban az adóalap-kedvezményeket a következő sorrendben lehet érvényesíteni:

Látható, hogy a lista elején azok az SZJA kedvezmények találhatóak, amelyek adott magánszemélyhez kötődnek, és nem átruházhatóak, vagy nem érvényesíthetőek közösen a házastárssal vagy élettárssal.

Mivel a NÉTAK összeghatár nélkül érvényesíthető ugyanazokra a jövedelmekre, mint a 25 év alatti fiatalok kedvezménye és a 30 év alatti anyák kedvezménye, ezért is első az SZJA kedvezmények sorrendjében. Logikusan így második a 25 év alatti fiatalok kedvezménye, mivel a 30 év alatti anyák kedvezménye addig nem érvényesíthető, amíg a fiatal anya be nem tölti a 25-ik életévét.

A NÉTAK, a 25 év alatti fiatalok és a 30 év alatti anyák SZJA kedvezményének közös jellemzői

 1. Ez a 3 SZJA kedvezmény nem érvényesíthető minden típusú jövedelemből, csak az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre. Például (a teljesség igénye nélkül):
  • Bérnek minősülő jövedelem (részletesen az SZJA tv. 3§ 21. pont szerinti bér), melyre tipikus példák:
   • a munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem
   • az adóköteles társadalombiztosítási ellátás (pl. táppénz, CSED, GYED)
   • álláskeresési járadék
   • nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása
  • Béren felül a nem önálló tevékenység jövedelme: viszont a törvényes mértéket meghaladó végkielégítésre nem érvényesíthető
  • Önálló tevékenységek közül:
   • egyéni vállalkozó vállalkozó kivétje, vagy az átalányadózók esetében az átalányban megállapított jövedelem
   • nem egyéni vállalkozóként kötött megbízási díjból származó jövedelem
   • őstermelésből származó jövedelme
   • európai parlamenti képviselő, önkormányzati képviselő e tevékenységből származó jövedelme
   • választott könyvvizsgáló e tevékenységből származó jövedelme
 2. A felsoroltakon kívül más jövedelemre – például bérbeadásra, más magánszemélytől származó jövedelemre vagy az osztalékra – ezen SZJA kedvezmények nem érvényesíthetők.
 3. A fentiekből az is következik, hogy amennyiben valakinek olyan jövedelme keletkezik, melyre vagy a jövedelem típusa miatt nem érvényesítheti ezt a 3 adókedvezményt, vagy az SZJA kedvezmény maximális összeghatárának elérése miatt marad adóalapja, akkor amennyiben egyéb soron következő adóalap kedvezményre jogosult, azokat még tudja érvényesíteni az összevont adóalapból.

SZJA kedvezmények sorrendje: 4-ik a személyi kedvezmény

Azért szerepel a 4-ik helyen a személyi kedvezmény –  mely szintén nem átruházható SZJA kedvezmény – mert az összevont adóalapba tartozó jövedelmekből történő érvényesítésének nincs jövedelemtípusra vonatkozó korlátja.

A 5-ik az SZJA kedvezmények sorrendjében az első házasok kedvezménye és 6-ik a családi kedvezmény

Az SZJA kedvezmények sorrendjében az utolsó kettő kedvezménynél az első házasok kedvezménye megelőzi a családi kedvezményt. Ennek oka, hogy míg az első házasok kedvezménye csak az összevont adóalapot csökkenti, addig a sorrendben utolsó SZJA kedvezmény, a családi kedvezmény járulékkedvezmény formájában is érvényesíthető, ha nincs elegendő adóalapja a magánszemélynek. Mindkettőre igaz, hogy az arra jogosult felek egymással megoszthatják.

2023-tól a családi kedvezmény összege esetén új jogosultság jelent meg: a beteg gyermek után járó családi kedvezmény, melyhez kapcsolódó kérdés-válaszok külön posztban szerepelnek.

A fentiek alapján családi szinten (!) az adott jövedelemtípusok ismeretében és az SZJA kedvezmények sorrendjének optimális kihasználása illetve megosztása esetén akár több százezer Ft adót is megspórolhatunk! Ennek kalkulációja bizonyos fokú rutint és adóoptimalizálási képességet igényel, ezért szoktam javasolni, hogy ilyen esetben célszerű könyvelő vagy adótanácsadó segítségével elkészíteni az SZJA bevallást. Ez esetben a családban az érintett összes magánszemély bevallását ugyanaz a személy készítse el.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .