|

E-SZJA bevallási tervezet ellenőrzése

e-szja-logo

Már lassan 2 hónapja elérhető az e-szja tervezet, valamint közeleg a bevallási határidő (2023.05.22) és ezzel együtt megszaporodtak a kérdések és megkeresések az SZJA bevallással kapcsolatban. Ezért szeretném megmutatni, hogy az eSZJA felületen hogyan tudja bárki leellenőrizni a NAV által készített tervezetet.

E-SZJA tervezet: hol keressük?

Keressük fel az eSZJA felületét: https://eszja.nav.gov.hu . Itt a megszokott módon a „Belépés” gombra kattintva KAÜ-n (Központi Azonosítási Ügynök) keresztül, ügyfélkapus azonosítással tudunk belépni.

e-szja-kezdolap

Amikor először lépünk be, a fő oldalon látjuk, hogy a 2022-es évi bevallás tervezet jelenik meg átnézésre a bal oldali blokkban, a jobb oldalon lévőnél pedig az 1+1 %-ról tudunk nyilatkozni. Ekkor a státusza: átnézésre vár, illetve nyilatkozásra vár. Kattintsunk az „Átnézem” feliratra.

e-szja-tervezet-fooldal

Figyelmeztetést kapunk, hogy egy összefoglaló oldalra kerülünk.

e-szja-tervezet-figyelmeztetes

A „Tovább” gombra kattintva egy összefoglalót látunk: megjelenik, hogy van-e befizetendő vagy visszaigényelhető adónk a tervezet szerint. Az is látható, ha önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári befizetésünk után jár nekünk adójóváírás a pénztári számlánkon. A befizetendő adó pirossal, a visszaigényelhető zöld színnel van jelölve.

e-szja-tervezet-osszefoglalo

Van lehetőség a jobb oldalon lévő ikon sorból a nyomtató ikonra kattintva megtekinteni a bevallást a hagyományos szerkezetében. Én viszont mindig belépek a „Módosítás, kiegészítés” gombot megnyomva, és alaposabban megszemlélem az e-szja tervezetet. Újabb figyelmeztető ablakkal találkozunk.

e-szja-tervezet-modositas

Ahogy tovább lépünk a fenti üzenetből, a tervezettel kapcsolatos figyelmeztetések ablaka ugrik fel.

Milyen adatokból készült el a bevallási tervezetünk?

A jobb oldalon a piros kerettel jelölt ikonra kattintva meg tudjuk nézni a bevallási tervezethez kapcsolódó adatforrást. Ez nyomtatható is ha szeretnénk, vagy a monitoron is ellenőrizhető.

e-szja-adatforras-kivalasztas

Most lesz szükségünk a kifizetőktől kapott igazolásokra. A leggyakrabban előforduló igazolások:

  • Munkaviszonyból származó jövedelmeinkről: 22M30 elnevezésű nyomtatvány, vagy évközi munkaviszony megszűnés esetén sokszor SZJA adatlap elnevezéssel találkozhatunk vele
  • Ha voltunk alkalmi munkavállalók, akkor arról az egyszerűsített munkaszerződésünk, bérlapjaink, vagy egy éves összesített igazolásunk kell hogy legyen
  • Amennyiben a munkáltatónk nem TB kifizetőhely ÉS voltunk táppénzen / CSED-en / GYED-en, akkor a Magyar Államkincstártól kapunk igazolást a folyósított ellátásról, és a levont adó és járulékról.
  • Az önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztári befizetésekről vagy postai úton kapunk igazolást, vagy a pénztárak oldaláról a saját fiókba belépve tudjuk letölteni.
  • Ha kaptunk osztalékot, arról is 22M30 igazolást kapunk.
e-szja-adatforras

Amennyiben csak munkaviszonyunk volt, akkor egy ilyen formátumú részletezőt látunk. Külön blokkban (22SZJA-AF-01) szerepelnek a jövedelmek és a levont SZJA, és alatta a 22SZJA-AF-02-ben vannak a járulékadatokra vonatkozó adatszolgáltatások. Amennyiben rendelkezünk valamilyen kedvezmény igénybevételéhez igazolással, akkor az lentebb jelenik meg (pl. önkéntes egészség- vagy nyugdíjbiztosítás).

E-SZJA tervezet beadása / véglegesítése

Ha összehasonlítottuk a fentieket a rendelkezésünkre álló igazolásokkal, és minden egyezik, illetve nem maradt ki semmi a tervezetből, akkor az adatforrás bezárása után meg tudjuk nézni a bevallást illetve ellenőrizhetjük is azt. Ezt szintén a jobb oldali sávban az „Ellenőrzés” és a „Nyomtatás” kiválasztásával tehetjük meg.

Az ellenőrzés során minden esetben kapunk figyelmeztetést arról, hogy lehetőségünk van az adó 1+1 %-ának felajánlására.

szja-figyelmeztetes

A nyomtatási képnél pedig a következőt látjuk:

szja-1oldal
szja-2oldal

Amennyiben úgy találjuk, hogy minden rendben van, akkor a lap alján válasszuk a „Tovább a beadáshoz” gombot.

beadás-gomb

Ezután már csak meg kell erősíteni a beadási szándékunkat. Beadás előtt még láthatunk egy összesítést, hogy van-e befizetendő vagy visszaigényelhető adónk. A beadást újra megnyomva még egy figyelmeztetést és megerősítést kérő üzenet után pedig sikeresen benyújtottuk az SZJA bevallásunkat.

A fent bemutatott példa bevallás esetén semmilyen kedvezmény nem volt. Amennyiben visszaigényelhető adónk keletkezik, ne felejtsük el jelölni, hogy visszakérjük az adót, és kitölteni a postacímet vagy a bankszámlaszámot. Ellenkező esetben a visszajáró adó a folyószámlánkon marad, és csak külön nyomtatvány benyújtásával kérhető a kiutalása.

Mindenképpen ellenőrizzük a tervezetünket, hiszen bár a NAV készíti el, de reagálás nélkül benyújtott bevallássá válik! Ebben az esetben, pedig az esetlegesen rossz adatokat tartalmazó bevallás a mi felelősségünk! Tehát legyen szó, akár csak pár napos alkalmi munkavállalásról, vagy nyári diákmunka miatti SZJA bevallásról, ellenőrizzük az adatokat saját érdekünkben 🙂

Amennyiben befizetendő adónk keletkezett, akkor lehetőségünk van akár a bevallásban jelölni az SZJA részletfizetést.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .