| | |

Cégkapu ügykezelő törlése

cegkapu-torles-kep

A könyvelők számos meghatalmazással rendelkeznek, hogy ügyfeleik képviseletének el tudjanak járni: egyik ilyen a cégkapu ügykezelőség. Amikor megszűnik a könyvelő és ügyfele között az üzleti kapcsolat, szükségessé válik, hogy ahogyan a megtörtént a cégkapu ügykezelőként történő hozzáadása, úgy a könyvelő, mint cégkapu ügykezelő törlése is megtörténjen.

Cégkapu ügykezelő törlése: könyvelői kezdeményezéssel

A Cégkapu ügykezelői státusz törlését a könyvelő által indítva mutatom meg.

Először is keressük fel a tarhely.gov.hu kezdő oldalt. A belépés a megszokott KAÜ azonosítás után lehetséges. Belépés után a tárhelyünkön a beérkezett üzenetek látszanak, és a fejlécben szereplő „Beállítások” menüre kell kattintani.

tarhely-belso-kezdolap

Ekkor a saját tárhelyünk beállításait láthatjuk.

tarhely-beallitasok

A felhasználói beállítások végén lévő „+” jelre kattintva megjelenik az összes olyan cég adata, akikhez cégkapu ügykezelői státuszunk van. Itt tudjuk kiválasztani azt a szervezetet, akihez a kapcsolódó cégkapu ügykezelői hozzáférésünket törölni szeretnénk.

tarhely-cegkapu-ugykezelo-torlese

Miután a törlés gombra kattintunk, a sor végén a megnevezése átváltozik „törlés visszavonása” elnevezésre. Ezzel egyidőben mindkét érintett fél email értesítést kap a ertesites@kozpontirendszer.gov.hu -ról.

cegkapu-ugykezelo-torlese-email

A törlési kérelem jóváhagyására a (volt) ügyfélnek – aki korábban meghatalmazott bennünket – 30 nap áll rendelkezésére. Amennyiben ezt nem teszi meg, a hozzárendelés akkor is automatikusan megszüntetésre kerül. A 30 nap során többször is érkezik emlékeztető email (határidő előtt 10, 5, 1 nappal), hogy még hány napunk van a cégkapu ügykezelő törlésének jóváhagyására, vagy automatikusan megszűnik.

A 30 nap lejártát követően meg is kapjuk az értesítést, hogy:

Tájékoztatjuk, hogy a törlési kérelem cégkapumegbízott általi jóváhagyása nem történt meg a rendelkezésre álló 30 napon belül, ezért a rendszer a kérelmet automatikusan jóváhagyta, az ügykezelő fenti postafiókhoz történő hozzáférését megszüntette.

Ezzel lezártnak is tekinthetjük a törlési folyamatot. Ez mellett számos egyéb felületen kellett meghatalmazással rendelkeznünk, ezeket se felejtsük el törölni. A leggyakoribb a NAV előtti állandó meghatalmazás, amelyet könnyedén törölhetünk az ONYA felületén keresztül. Ezen kívül nekem szokott még lenni a táppénz igénylések miatt meghatalmazásom, illetve az önkormányzat felé is, hogy az iparűzési adó lekérdezések és bevallások benyújtásához ne kelljen használnom az ügyfelem ügyfélkapu adatait. Amennyiben pedig a Rendelkezési Nyilvántartásban is van meghatalmazásunk, azt is szükséges törölni.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .