|

Bevallásban kérhető az SZJA részletfizetés

szja-reszlet-kerdes

Mindenki számára hasznos információ lehet, hogy az adóbevallásban lehetőség van az SZJA részletfizetés kérésére. Sajnos nem mindenki élhet vele, nézzük milyen feltételekkel lehet igénybe venni ezt a kedvezményt.

SZJA részletfizetésre vonatkozó előírások

Ahhoz, hogy élni tudjunk az SZJA bevallásban a pótlékmentes részletfizetési kedvezménnyel, az elsődleges feltétel, amit meg kell vizsgálnunk, hogy a ténylegesen befizetendő SZJA és szociális hozzájárulási adó együttes összege nem haladja meg az 500 ezer forintot.

További feltételek, melyeknek teljesülniük kell:

  • nem folytathatunk vállalkozási tevékenységet (tehát az egyéni vállalkozók nem kérhetik)
  • nem vagyunk ÁFA fizetésre kötelezettek (pl. magánszemélyként ingatlan bérbeadásra nem választottuk az ÁFA kötelezettséget, vagy ingatlan sorozatos értékesítése miatt sem váltunk azzá)
  • maximum 12 havi részletben szeretnénk megfizetni az adótartozásunk
  • bevallást be kell nyújtani határidőben (idén 2023.05.22-ig), mert a határidő elmulasztása jogvesztő, és a késedelem igazolására vonatkozóan kérelmet sem lehet beadni a NAV részére.
  • az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig meg is kell fizetni (2023.05.22).

Mi történik, ha nem felelünk meg az SZJA részletfizetés feltételeinek?

  • Egyéni vállalkozóként, ha a befizetendő adónk 1 millió forint alatt maradt, akkor lehetőség van legfeljebb 12 havi automatikus pótlékmentes részletfizetést kérni. Ez akkor igaz, ha idén még nem élt ezzel a lehetőséggel.
  • Ha ÁFA fizetésre kötelezettségünk miatt nem kérhetjük a részletfizetést a bevallásban, akkor ugyanúgy ahogy az egyéni vállalkozó, szintén élhetünk az automatikus részletfizetéssel.
  • Amennyiben hosszabb időszak alatt tudjuk vállalni az adó megfizetését, akkor az általános szabályok szerint lehet kérni a részletfizetést.
  • Ha elmulasztjuk a határidőt, akkor szintén az automatikus részletfizetéssel vagy az általános kérelemmel tudjuk megfizetni részletekben az adót.
  • Ha bármelyik részlettel (akár az elsővel) késedelembe esünk, akkor a kedvezmény elveszik. Ebben az esetben a tartozás egy összegben esedékessé válik, és az eredeti időponttól késedelmi kamatot is számít fel rá a NAV.

Az SZJA részletek fizetésének szabályai

A részletfizetés választása nyilatkozat formájában történik a bevallásban. A bevallás benyújtásának módja nem zár ki senkit sem a választás lehetőségéből: jelölhető ÁNYK-ban kitöltve és beadva, vagy az e-szja felületén is. Ugyanígy, ha a bevallási tervezetet postán kaptuk meg, akkor a mellékletként kapott kiegészítő nyilatkozaton is lehet kérni. Itt is igaz, hogy a nyilatkozatot 2023.05.22-ig vissza kell juttatni a NAV-nak.

A választott időtartamot a hónapok számával kell megadni. Az egyes részletek összege pedig értelemszerűen a teljes adó és a részletek számának hányadosa (pl. 1/2… 1/12). A részletek befizetésének határidejei: 1. részlet 2023.05.22 majd a többi a soron következő hónapok 20-ik napja. Amennyiben ez a nap hétvégére vagy munkaszüneti napra esik, akkor a következő munkanap.

szja-reszlet-fizetesi-hatarido-2023

A fenti részlet az SZJA bevallás kitöltési útmutatójából származik. Ennek némileg ellentmond a NAV honlapon megjelent tájékoztató, melyben a következő mondat szerepel:

A további részleteket, a kérelmezett hónapok számától függően a következő hónap(ok) 22-éig kell megfizetni.

Azt gondolom, hogy inkább az SZJA bevallás kitöltési útmutatóban szereplő dátumokhoz tartsa magát az, aki nem szeretné elveszíteni a kedvezményt. Azért is, mert ez az általános szabály minden adózási határidő esetében 🙂

Ne ijedjünk meg, hogy a részletfizetés elfogadásáról, annak engedélyezéséről a NAV nem küld semmilyen értesítést. Mindössze a NAV folyószámlánkon fognak megjelenni a részletek. Amennyiben viszont nem felelünk meg a feltételeknek, értesítést fogunk kapni. Szóval ebben az esetben igaz, hogy a nincs hír, az jó hír.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .