|

SZJA egy százalék regisztráció: legfontosabb tudnivalók

A civil szervezetek működéséhez tud hozzájárulni a magánszemélyek felajánlásából származó SZJA egy százalék. Az SZJA egy százalék fogadásához a regisztráció az xxEGYREG nyomtatványon történik tárgyév 09.30-ig, melyet a NAV-nak kell elektronikusan benyújtani. 2023-ban a határidő 10.02, mivel 09.30-ai határidő hétvégére esik.

Az SZJA egy százalék regisztráció időbeli hatálya

A regisztrációt előzetesen kell benyújtani. Így aki 2024-ben szeretne már SZJA 1 %-ot fogadni, annak 2023.09.30 (10.02)-ig kell benyújtania a regisztrációs adatlapot. Nagyon fontos, hogy ez a benyújtási határidő jogvesztő. Elmulasztásakor a regisztrációs kérelem nem vehető figyelembe, a késedelem sem igazolási, sem méltányossági kérelemmel nem menthető ki.

Azok a civil szervezetek, amelyek már korábbi évben sikeresen regisztráltak és jelenleg is szerepelnek a NAV listájában, nem kell újra beregisztrálniuk.

A NAV a regisztrációt akkor vonja vissza, ha a rendelkezésére álló adatok vagy a szervezet bejelentése alapján megállapítja, hogy a szervezet már nem felel meg a törvényi feltételeknek.

Ki jogosult az egy százalék fogadására?

Az a civil szervezet jogosult SZJA egy százalék fogadására, aki közhasznú tevékenységet végez. Sokan ezt tévedésből úgy értelmezik, hogy közhasznú státuszúnak is kell lennie a szervezetnek, de ez nem igaz! Tehát a végzett tevékenységnek kell közhasznúnak lennie, és nem probléma, ha a civil szervezet nem kérte a közhasznú jogállás nyilvántartásba vételét a bíróságtól.

Közhasznú tevékenység: minden olyan tevékenység, amely a létesítő okiratban megjelölt közfeladat teljesítését közvetlenül vagy közvetve szolgálja, ezzel hozzájárulva a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez

Tehát közhasznú tevékenységet végző civil szervezet az, aki 

 • valamely az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 3/A.§ (1) bekezdése szerinti állami vagy önkormányzati közfeladatot lát el közvetlenül, vagy közvetetten [Civil tv. 2.§ 20.],
 • mely közfeladat és az ellátása érdekében végzett tevékenység a létesítő okiratában a szervezet céljaként a közfeladatot előíró pontos jogszabályi hely megjelölésével szerepel

Szintén fontos kritérium, hogy ha a szervezet tagsággal rendelkezik (egyesület) akkor a létesítő okiratban kinyilvánítja, hogy ezen tevékenysége végzése körében nyújtott közhasznú szolgáltatások mindenki számára (nem kizárólag a tagoknak) elérhetőek [Civil tv. 34.§].

Civil szervezetek közül a következő feltételeknek kell még teljesülnie a fentieken kívül a regisztrációhoz:

 • a magánszemély rendelkező nyilatkozata évének első napja előtt legalább
  • 2 évvel korábban bíróság által nyilvántartásba vett Civil tv. szerinti egyesület.
  • 2 évvel korábban bíróság által nyilvántartásba vett alapítvány, közalapítvány
 • belföldi székhelyű
 • közvetlen politikai tevékenységet nem folytat
 • könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezet, amely a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtti 3 év valamelyikében a helyi önkormányzattól, az országos, illetve a helyi kisebbségi önkormányzattól vagy a központi költségvetésből egyedi támogatásban részesült és nem tartozik az előző kategóriákba

Előzetes regisztrációhoz szükséges okiratok, igazolások

Az xxEGYREG nyomtatványhoz csatolandó, vagy ott megtehető nyilatkozatok:

 • Egyesületnél, alapítványnál és közalapítványnál:
  • hatályos létesítő okirat hiteles elektronikus másolata (pl. szkennelt változat a szervezet képviselője által AVDH-val hitelesítve)
  • nyilatkozni kell arról, hogy közhasznú tevékenységet végez (01 lap 1. pont)
 • Könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezeteknél:
  • igazolást arról, hogy tárgyévben vagy a megelőző 2 év valamelyikében a helyi önkormányzattól, az országos, illetve a helyi kisebbségi önkormányzattól vagy a központi költségvetéstől egyedi támogatásban részesült
  • nekik nem kell kitölteni a 01 Nyilatkozat lapot.

Ugyanezen adatlapot kell beadni a következő esetekben is:

 • a regisztrációs kérelem visszavonásakor (ha még nem szerepel a regisztrációs listában)
 • a regisztráció érvénytelenítéséhez (ha már szerepel a regisztrációs listában)
 • abban az esetben, ha már nem felel meg a törvényi feltételeknek
 • a kiutaláshoz szükséges adatok (bankszámlaszám) megváltozása esetén
 • jogutód szervezet regisztrációs kérelme esetén.

A sikeres regisztrációról a NAV elektronikusan értesíti a szervezeteket, majd a december 31-ei állapotnak megfelelően közzéteszi a honlapján a következő évben az SZJA 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét.

A rendelkező évben felajánlott szja 1%-os összeget a NAV szeptember 30-ig utalja át a civil kedvezményezetteknek. Tehát aki 2023.09.30-áig regisztrál – és megfelel a törvényi feltételeknek – az a 2024.05.20-áig benyújtott 23SZJA bevallásban tett nyilatkozatok alapján járó összeget 2024.09.30-áig kapja meg.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .