Rendelkezés az adó 1 százalékáról

ado-1-szazalek

Már csak egy nap van hátra az idei SZJA bevallási hajrából. A bevallás leadásának és vele együtt az adó 1 százalék rendelkezési határideje is minden évben május 20-a. Amennyiben ez a nap hétvégére, vagy munkaszüneti napra esik, a határidő a következő munkanap. Ez idén 2023.05.22, hétfő.

Ki rendelkezhet az adó 1 százalékról?

Bárki rendelkezhet az adója 1 százalékáról, aki személyi jövedelemadó bevallást (továbbiakban SZJA bevallást) ad be. A magánszemélyeken kívül ezt megtehetik az őstermelők és az egyéni vállalkozók is, ha van összevont adóalapba tartozó jövedelmük. Akkor is érdemes rendelkezni, ha a bevallásban kimutatott adó a kedvezmények miatt nulla forint. Ennek oka, hogy a technikai számos kedvezményezettek által kapott kiegészítő támogatást nem a felajánlott összegek alapján, hanem a rendelkezők száma szerint osztják szét. Így a nulla forintos rendelkezés is növeli a technikai számos kedvezményezettek állami támogatásának összegét.

Mekkora összegről lehet rendelkezni?

Az adó 1 százalék alapja az összevont adóalap adója, csökkentve:

 • SZJA kedvezményekkel (pl. személyi kedvezmény, családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, stb…)
 • önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat szerinti összeggel
 • nyugdíj-előtakarékossági és
 • nyugdíjbiztosítási nyilatkozat szerinti átutalásokkal.

Az összevont adóalap után a megállapított adó fentiekkel csökkentett része után az adó 1 százaléka akkor kerül sikeresen felajánlásra, ha az adó határidőben (!) megfizetésre kerül. Magánszemélyek esetén tipikusan a munkaviszonyból származó jövedelem fordul elő, mint összevont adóalapba tartozó, és ebből a munkaadó levonja az SZJA előleget, így nem adódik probléma a határidőre történő megfizetéssel.

Amennyiben a levont adóelőleg kevesebb, mint a megállapított adó, akkor számít határidőben megfizetettnek, ha bevallási határidőig rendezésre kerül. Ez történhet:

 • közvetlenül átutalással
 • más adónemen lévő túlfizetés átvezetésével
 • magánszemélyként a bevallásban jelölt maximum 12 havi részletfizetés kérésével, és a feltételek teljesítésével
 • nem magánszemélyként 12 havi részletfizetést vagy halasztást kér, és teljesíti az engedélyező határozatban foglaltakat.

Adó 1 százalék: mely szervezeteket lehet kedvezményezettként megjelölni?

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, és nem is vonható össze. Azt sem lehet csinálni, hogy valaki pl. 2 civil szervezetnek ajánl fel 1-1 százalékot.

Egyik kedvezményezetti csoport a civil szervezeteké. Ide tartoznak a közhasznú tevékenységet folytató egyesületek, alapítványok, közalapítványok. Részükre akkor lehet felajánlást tenni, ha:

 • a rendelkezőnyilatkozat évének első napja előtt legalább 2 évvel a bíróság nyilvántartásba vette a szervezetet. Például 2022-es évre vonatkozóan azok, akik 2020.december 31-ig nyilvántartásba lettek véve.
 • Regisztráltak a NAV-nál, hogy igényt tartanak a magánszemélyek adó 1 százalékos felajánlására.

A rendelkezéshez a civil szervezet adószámára van szükség. A NAV a jogosultak névsorát minden évben közzéteszi, a 2023-as évre érvényes regisztrációval rendelkezők is megtalálhatók a honlapon.

A kedvezményezettek másik csoportja a technikai számos kedvezményezetteké. Ebbe a csoportba tartoznak a vallási közösségek, feltéve, hogy a NAV-tól technikai számot kaptak. Vallási közösség a bevett egyház, a vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház és a bejegyzett egyház is. Vallási közösség helyett az adó 1 százalék felajánlható az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat javára, mely már sok éve a Nemzeti Tehetség Program.

A rendelkezőnyilatkozaton a vallási közösség vagy költségvetési előirányzat technikai számát kell feltüntetni. A 2023-ban megjelölhető technikai számok listája a NAV honlapján az Adó/Szja 1+1 % menüponton belül érhető el.

A technikai kedvezményezettekre vonatkozó nyilatkozat visszavonásig érvényes, azt a NAV a következő években akkor is figyelembe veszi, ha nem történik meg a nyilatkozat benyújtása. Természetesen ha később változtatni szeretnénk ezen, akkor évente egyszer a bevallási határidőig megtett újabb nyilatkozat ezt felülírja. Illetve lehetőség van a nyilatkozat visszavonására úgy is, hogy más technikai kedvezményezett nem kerül megjelölésre.

Ez a szabály csak a vallási közösségekre és a Nemzeti Tehetség Programra vonatkozik, a civil szervezetekre vonatkozó felajánlás csak tárgyévre szól! Amennyiben több évben is ugyanazt a civil szervezetet szeretnénk támogatni az adó 1 százalékunkkal, akkor a rendelkező nyilatkozatban minden évben újra szerepeltetnünk kell az adószámukat.

Adó 1 százalékról történő rendelkezés lehetséges módjai

Bármelyik módon is kívánunk rendelkezni az adó 1 százalékáról, a határidő az SZJA bevallás határideje, mely idén 2023. május 22. A határidő jogvesztő, ami azt jelenti, hogy késedelmes benyújtás esetén a rendelkezés érvénytelen lesz. A rendelkező nyilatkozatot nem kötelező a bevallással együtt megtenni, attól függetlenül is eljuttatható a NAV részére. Ennek lehetséges módjai:

 • ÁNYK-ban kitöltött bevallás (22SZJA) esetén a bevallási garnitúra része (EGYSZA lap). Ez esetben ügyfélkapun beküldve a bevallás részeként kerül benyújtásra.
 • Papíralapú benyújtás esetén ha a nyomtatvány részeként nyújtjuk be, akkor bevallásról a kedvezményezettekre vonatkozó adatokat nem szabad leválasztani.
 • A bevallástól elkülönülten is leadható papíralapon is, lezárt borítékban.
 • Ha valaki nemcsak a saját nyilatkozatát adja postára (hanem pl. az egész családét egyben), akkor a többi nyilatkozó személy meghatalmazását is a borítékban kell elhelyezni.
 • elektronikusan az eSZJA felületén, ahol egyértelműen külön is válik a bevallás és a rendelkező nyilatkozat
 • 2018 óta már nincs munkáltatói adómegállapítás, de a munkáltató is összegyűjtheti az 1+1 százalékos nyilatkozatokat. Amennyiben ezt felvállalja a munkáltató, akkor május 10-ig lehet leadni azokat részére lezárt borítékban. Ezt követően a munkáltató kísérőjegyzékbe veszi a nyilatkozatokat és szintén határidőig átadja a NAV-nak.

Fontosnak tartom, hogy ezt a lehetőséget mindenki használja ki: ez azon kevés lehetőségek egyike, amikor is ténylegesen mi dönthetünk arról, hogy ki részesüljön a befizetett adó forintjainkból. Személy szerint mindig a közvetlen környezetemben lévő civil szervezetek részére szoktam megtenni a felajánlást, ahol pl. saját gyermekeink oktatási intézményénél, vagy egy helyi kulturális tevékenységgel foglalkozó szervezetnél marad az összeg.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból, vagy kövesd Facebook oldalamat.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .