| |

Kiskorúak SZJA bevallása

kiskoruak-szja-bevallasa

Ebben az időszakban sok szó esik az adóbevallásról, ennek ellenére a kiskorúak SZJA bevallása sokszor csak az utolsó pillanatban jut eszébe a szülőknek. Azért írom, hogy a szülőknek, mert a 18 év alattiak esetében általában még nem tapasztalunk olyan pénzügyi vagy adózási tudatosságot, mely alapján felmerülne, hogy számot adjanak az előző évi jövedelmükről. Esetükben a leggyakrabban előforduló SZJA köteles jövedelem a nyári diákmunkából származó munkabér. Nézzük meg, hogy miről kell bevallást benyújtani, majd azt is, hogyan tehető meg.

Kiskorúak tipikus jövedelmei

Főszabály szerint az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16-ik életévét. Ettől eltérően iskolai szünetben az is lehet munkavállaló, aki elmúlt 15 éves ÉS nappali rendszerben tanul. A 18 éven aluliak foglalkoztatásának vannak a normál munkaviszonytól eltérő szabályai, melyről egy másik bejegyzésben írtam. Amennyiben adóköteles jövedelemre tett szert a fiatalkorú, akkor SZJA bevallási kötelezettsége lesz neki is, mint bármelyik másik nagykorúnak.

A diákok nagy része iskolaszövetkezeten keresztül szokott munkát vállalni, de mint bárki más, ők is dolgozhatnak a következő formákban is:

  • munkaviszonyban
  • megbízási jogviszonyban
  • egyszerűsített foglalkoztatottként (mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, alkalmi munkavállalás)
  • háztartási alkalmazottként is (pl. lakás körüli házimunkák végzése, korrepetálás).

A fentiek közül az iskolaszövetkezettől vagy munkaviszonyból származó jövedelem és a megbízási jogviszony keretében szerzett jövedelem is SZJA köteles. 2022-től azonban érvényesíthető a 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezménye ezekből a jövedelmekből, így tulajdonképpen adómentes lesz 2022-ben évi 5.204.400 Ft-os jövedelemig. A kedvezmény összege havi 433.700 Ft adóalapig érvényesíthető, magasabb havi jövedelem esetén a kifizető SZJA-t is vont a jövedelemből. Ez a levont SZJA viszont visszaigényelhető a kiskorú SZJA bevallásában, amennyiben az éves jövedelme nem haladja meg a fent említett éves adómentes keretet.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem után csak akkor keletkezik SZJA fizetési kötelezettség, amennyiben annak összege meghaladja a mentesített keretösszeget. Ennek összege 2022-ben:

  • szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén a minimálbér napi összegének 130 %-a, azaz 11.960 Ft/nap
  • szakképzettséget igénylő munkakör esetén a garantált bérminimum napi összegének 130 %-a, azaz 15.548 Ft/nap.

Mivel a kifizetőnek nincs SZJA levonási kötelezettsége, így ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó éves jövedelem nagyobb, mint a mentesített keretösszeg, akkor a fizetendő adót a kiskorú SZJA bevallásában fogja megállapítani, bevallani és megfizetni.

Például: alkalmi munkavállalás keretében a kiskorú 10 napra 130.000 Ft jövedelmet kapott. Az ellátott munka középfokú végzettséget nem igényelt. A mentesített keretösszeg ebben az esetben 10 nap * 11.960 Ft/nap = 119.600 Ft. Az adóköteles összeg, melyet a bevallásban, mint munkaviszonyból származó jövedelmet fel kell tüntetni: 130.000 – 119.600 = 10.400 Ft. Ebből a jövedelemből érvényesítheti a 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezményét, így tényleges adófizetési kötelezettsége nem fog keletkezni.

A háztartási munka keretében szerzett jövedelem adómentes, így azt az SZJA bevallásban sem kell szerepeltetni.

Kiskorúak SZJA bevallásának lehetséges módjai

A kiskorú gyermek NEM jogosult a saját SZJA bevallásának benyújtására. Akkor sem, ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Az SZJA bevallást a törvényes képviselőnek (szülőnek) kell aláírnia és beadnia, vagy elfogadnia a bevallási tervezetet.

Bevallás benyújtása papír alapon

A kiskorú SZJA bevallásának papír alapon is eleget tehet a törvényes képviselő. Ezt többféle módon megteheti:

  • Bármelyik NAV ügyfélszolgálaton személyesen kérheti a gyermek adóbevallási tervezetét. Amennyiben eltérést tapasztal, a tervezet javításával is eleget tehet a gyermek bevallási kötelezettségének.
  • Amennyiben a bevallási tervezetre nem érkezik javítás, vagy más módon nem történik meg a bevallás benyújtása, akkor az SZJA bevallási határidőt követően elfogadott bevallássá válik a tervezet.
  • Önadózóként a 22SZJA bevallás benyújtásával. Ez történhet az ügyfélszolgálaton személyesen, vagy postai úton az illetékes adóigazgatóság címére eljuttatva.

Ezen esetekben fontos, hogy a bevallás főlapján a törvényes képviselőre vonatkozó adatok kitöltésre kerüljenek az (E) blokkban, és a bevallást a törvényes képviselő (tipikusan a szülő) írja alá.

Kiskorúak SZJA bevallása: benyújtás elektronikusan

A kiskorú gyermek adóbevallási tervezetét az online felületen kizárólag a törvényes képviselője
ismerheti meg, hagyhatja jóvá. Ehhez arra van szükség, hogy a törvényes képviselő elektronikus ügyintézési jogosultságot szerezzen az UJEGYKE nyomtatvány kitöltésével és beküldésével. A nyomtatványhoz a születési anyakönyvi kivonat másolatának csatolása szükséges.

A feldolgozást követően – melyről az adóhatóság értesítést is küld – az eSZJA felületen a szülő a saját ügyfélkapus belépési adatainak megadásával már nem csak a saját bevallási tervezetét fogja látni, hanem a gyermekét is. A gyermekre vonatkozó tervezetet pedig online ugyanúgy lehet módosítani, kiegészíteni és elfogadni, mintha az a sajátunk lenne.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .