Ügyfélkapuhoz tartozó jelszó módosítása

jelszo

Az ügyfélkapu jelszó módosítás kétévente biztosan felbukkanó feladat az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők körében. Ennél általában sűrűbben vagyunk kénytelenek elvégezni ezt a műveletet, mert sokszor előfordul, hogy valamilyen rendszerhiba miatt kizárjuk magunkat a felületről. Az sem egyedi, hogy valaki az előző jelszavával próbálkozik, és 5 sikertelen belépési kísérletet követően a rendszer szintén kitiltja, és új kódot kell kérnie. Ezért gyakran okoz fejtörést, hol is találjuk a jelszó módosításának a lehetőségét.

Nézzük az ügyfélkapu jelszó módosítás lépéseit!

Ehhez keressük fel https://ugyfelkapu.gov.hu -t, majd válasszuk a „Bejelentkezés” menüt.

ugyfelkapu-belepes-kepernyo

A szokásos KAÜ azonosítást követően a következő menüpontokat látjuk, válasszuk a „Jelszóváltoztatás”-t.

ugyfelkapu-jelszo-modositas-valasztas

A megjelenő képernyőn látszik a felhasználónevünk, és a jelenlegi jelszó szerepel alatta. A következő sorban kell megadni az új jelszavunkat. A rendszer csak erős jelszót fogad el, illetve a következőkre kell figyelni a megadása során:

 • minél több különböző karakterből álljon
 • legyen benne kis- és nagybetű
 • legyen benne szám
 • Az új jelszó nem egyezhet meg az utolsó 5 alkalommal megadott jelszóval.

A biztonságos, megfelelő erősségi szintű jelszó eléréséhez kerülni kell a következőket:

 • kukac (@), aposztróf (’) és idézőjel („),
 • felhasználónév
 • értesítési e-mail cím @ előtti része,
 • felhasználó viselt neve (sem vezetéknév, sem utónév),
 • felhasználó születési éve,
 • számsorozat (pl. 1234),
 • abc-betűsorozat (pl. abcd)
 • billentyűzet-sorozat (pl. qwert)
 • ismétlődő karakterek (pl. aaaa).

Erős lesz a jelszó akkor is, ha meglehetősen hosszú (kb 12-13 karakter), ekkor nem feltétlenül ragaszkodik a rendszer minden fenti feltétel teljesüléséhez, pl. elég lehet bele csak 1 nagybetű. Természetesen használhatjuk a beépített jelszó generátort is.

ugyfelkapu-jelszo-modositas-regi-uj

A jelszó érvényessége az aktuális dátumtól számított 2 év. Ettől későbbi lejáratot nem lehet beállítani, de aki szeretné, ettől rövidebbre is állíthatja (pl. 1 év).

A jelszó érvényességi idejének lejáratát megelőzően 3 alkalommal – a lejárat előtt 1 hónappal, 1 héttel, valamint a lejárat napját megelőző napon – figyelemfelhívó levelet küld a Biztonságos Kézbesítési Szolgáltató (BKSZ) az Ügyfélkapu nyilvántartásban kezelt e-mail címre.

Hasonlóan problémát okoz az ügyfélkapuhoz tartozó email cím módosítása, erről is olvashatsz nálam.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Similar Posts

4 Comments

  1. Kedves Marica! Ha nem tud bejelentkezni az ügyfélkapuba, akkor kérjen elfelejtett jelszót (ehhez a felhasználóneve és az email címe szükséges). Amennyiben azért nem tud belépni, mert a jelszava több mint 60 napja lejárt, akkor csak személyesen valamelyik Kormányablakban tudja újra aktiválni az ügyfélkapuját.

  1. Próbálja meg belépéskor begépelni a jelszót, elképzelhető, hogy nem frissítette a böngésző automatikusan (ha egyébként el van tárolva a jelszó). Amennyiben a módosítás sikeres volt, akkor azonnal megváltozik, és következő bejelentkezéskor már az új jelszót kell használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .