|

Kérdések és válaszok a beteg gyermek után járó családi kedvezmény kapcsán

beteg-gyerek-utan-jaro-csaladi-kedvezmeny-kep

A NAV honlapján szereplő tájékoztatás szerint 2023-tól a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után, mindennapi szóhasználatban a beteg gyermek után járó családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után az eddigi adóalap kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedik (597/2022. (XII.28.) Korm. rendelet szerint).

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy a Cst. 4. § f) pontja szerint az,

  • aki tizennyolc évesnél fiatalabb, és a külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul,
  • aki tizennyolc évesnél idősebb, és a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

Például egy anya két kiskorú gyermeket nevel, akik közül az egyik súlyosan fogyatékos. A családi kedvezmény havi összege 333 330 forint, mert a gyermekek után járó havi 2 x 133 330 forint családi kedvezmény a beteg gyermek után további 66 670 forinttal emelkedik.

Az emelt összegű családi kedvezmény érvényesítését, a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérni a munkáltatótól, rendszeres bevételt juttató kifizetőtől. A beteg gyermek után járó családi kedvezmény az SZJA kedvezmények sorrendjében az utolsóként érvényesíthető tétel.

2023.01.05-én jelent meg a NAV honlapján a következő kérdések és válaszok összefoglaló a beteg gyermek után járó családi kedvezményről, melyet változtatás nélkül vettem át.

1. Az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésénél milyen kódot kell jelölni az eltartotti minősítésnél?

A családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton az eltartottakra vonatkozó adatok blokkban, az eltartotti minőség meghatározásánál beteg gyermek esetében a 4-es kódot (beteg gyermek) kell megadni. Abban az esetben, ha a beteg gyermeket az elvált, külön élő szülők felváltva gondozzák, az 5-ös kódot (felváltva gondozott beteg gyermek) kell a nyomtatványon feltüntetni.

2. Hogyan kell kiszámítani a kedvezmény összegét, ha két kedvezményezett eltartott és egy eltartott van? A kedvezményezett eltartottak közül pedig az egyik gyermek tartós betegsége miatt emelt összegű családi pótlékra jogosultak a szülők.

A családban összesen három gyermeket (egy eltartottat, és két kedvezményezett eltartottat) nevelnek. A két kedvezményezett eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény, amelynek összege kedvezményezett eltartottanként főszabály szerint 220.000 forint. A beteg gyermekre tekintettel a család 66 670 forinttal növelt összegű családi kedvezmény érvényesítésére jogosult, 286 670 forint összegben. A két kedvezményezett eltartottra tekintettel a havonta érvényesíthető családi kedvezmény összege: 506 670 forint (220.000 + 286 670)

3. A szülő három gyermek után jogosult családi kedvezményre, akik közül a legkisebb tartósan beteg. Jogosult-e a kedvezményre, és ha igen, annak mekkora az összege?

Igen, jogosult. A családban összesen három gyermeket nevelnek így a kedvezményezett eltartott esetében a családi kedvezmény összege gyermekenként 220.000 forint. Három kedvezményezett eltartott esetében a családi kedvezmény összege: 660 000 forint.A beteg gyermekre tekintettel a család 66 670 forinttal növelt összegű családi kedvezmény érvényesítésére jogosult, 286 670 forint összegben. A kedvezményezett eltartottakra tekintettel a havonta érvényesíthető családi kedvezmény összege: 726 670 forint (220.000 + 220.000 + 286 670).

4. Melyik jogszabály határozza meg, hogy ki minősül tartósan betegnek vagy súlyos fogyatékos személynek?

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 4. § f) pontja és magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet.

5. Hogyan lehet igazolni, hogy a gyermek tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos?

Az emelt összegű családi kedvezmény azon gyermek után érvényesíthető, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül. A Cst. szerint ezek után a gyermekek után emelt összegű családi pótlék vehető igénybe. A magasabb összegű családi pótlék megállapításához, illetve folyósításához igazolást kell kiállítani arról, hogy a tizennyolc évesnél fiatalabb gyermek az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. mellékletében felsorolt betegségek, illetve fogyatékosságok valamelyikében szenved. Egy esetleges adóhatósági ellenőrzés esetén ez az igazolás bizonyítja az emelt összegű kedvezményre való jogosultságot.

6. A tartósan beteg kedvezményezett eltartott szülei elváltak, de a szülői felügyeleti jog közös, a gyermekeket felváltva gondozzák, a családi pótlékot 50-50%-ban kapják utána, így a családi kedvezményt is 50-50 %-ban vették igénybe. A tartós betegség miatt járó összeget is 50-50%-ban érvényesíthetik?

Igen. A jogosultak az eltartottanként 66 670 forinttal növelt összegű családi kedvezményt is 50-50 százalékban vehetik igénybe felváltva gondozott gyermekre tekintettel, ha részükre a családtámogatási szerv 50-50 %-os arányban állapította meg közös kérelmük alapján a családi pótlékot.

7. Rokkantsági járadékban részesülő magánszemély után is érvényesíthető-e növelt összegű családi kedvezmény? Családi pótlékot nem folyósítanak részére, de a Cst.-ben meghatározott tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy fogalomnak megfelel.

A családi kedvezmény minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe. Abban az esetben, ha a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül a Cst. rendelkezései alapján, akkor utána is érvényesíthető a magasabb összegű családi kedvezmény.

8. Ha a jogosult egyáltalán nem igényelt családi pótlékot (nem folyósítanak neki), de jogosult lenne rá és tartósan beteg is a gyermek, tehát magasabb összegű járhatna neki, akkor mivel a jogosultság fennáll, érvényesíthető-e a kedvezmény?

Igen, az emelt összegű családi pótlékra való jogosultság megalapozza a beteg gyermek után járó emelt összegű családi kedvezményre való jogosultságot. Ezeket a körülményeket egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során az adózónak igazolnia kell.

9. A Tbj. szabályai alapján a családi járulékkedvezmény összegét az Szja tv. szerinti családi kedvezmény összegének figyelembe vételével kell megállapítani. Jár-e családi járulékkedvezmény az 597/2022. Korm. rendelet szerinti kedvezmény után is?

Igen, családi járulékkedvezmény az emelt összegű családi kedvezménnyel összefüggésben is érvényesíthető.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .