|

Jogosítvány büntetőpontok lekérdezése

jogsi-buntetopont-lekerdezes-kiemelt

A jogosítvány büntetőpontok lekérdezése a magyarorszag.hu oldalon 2022. májusa óta mindenki számára ingyenesen elérhető szolgáltatás ügyfélkapus azonosítást követően. Ehhez hivatalosan a „Tájékoztatás közúti közlekedési előéleti pontokról” elnevezést kell keresnünk. Nézzük meg hogyan találjuk meg.

Büntetőpontok lekérdezése

Indulásképpen keressük fel a fent említett https://magyarorszag.hu/ oldalt. Válasszuk a „Közigazgatás, jog” menüpontot a bal oldalsávban.

jogsi-buntetopont-lekerdezes-mo

A lenyíló menüben az „Adatkezelés, adatszolgáltatás” menüpontot választva az oldal közepén találjuk a választható kategóriákat. Itt kell megkeresni a „Tájékoztatás közúti közlekedési előéleti pontokról” elnevezésűt, mely a lap alsó részén található, mivel a felsorolás abc sorrendben van.

jogsi-buntetopont-lekerdezes-kivalasztas

Először itt elolvashatunk egy rövid tájékoztatást arról, hogy a jogosítvány büntetőpontok lekérdezése szolgáltatás igénybevételéhez szükséges, hogy szerepeljünk a lakcímnyilvántartásban és legyen jogosítványunk. Ezen felül KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) által biztosított valamelyik azonosítási módot kell választani, ezen belül én a leggyakrabban használt ügyfélkapuval történő azonosítást mutatom be. Kattintsunk az „Ügyintézés indítása” gombra, és KAÜ azonosítást követően lépjünk be a felületre. Itt természetesen az ügyfélkapu helyett bármelyik másik lehetőséget is választhatjuk.

jogositvany-buntetopontok-lekerdezese-ugyintezes

Néhány másodpercen belül megjelenik a jogosítvány büntetőpontok lekérdezésének eredménye:

jogositvany-buntetopontok-lekerdezese-eredmeny

A tájékoztatót le lehet tölteni PDF formátumban is.

Amennyiben rendelkezünk – hivatalos elnevezéssel élve – előéleti pontokkal, akkor látjuk annak elévülési idejét is, mely legfeljebb 3 év. Amennyiben a pontok száma eléri a 13-at, a Nyilvántartó értesítést küld róla a járművezetőnek, és egyúttal tájékoztatja a pontok csökkentését eredményező önkéntes utánképzés lehetőségéről is. Az önkéntes utánképzés sikeres elvégzésének napján nyilvántartott pontok számát 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal tudja a vizsgázó csökkenteni. A Nyilvántartó értesíti a járművezetőt az önkéntes utánképzés alapján történt pontcsökkentés mértékéről és a fennmaradó pontok számáról.

Előéleti (jogosítvány büntető) pontok mértéke

A különféle szabályszegésekhez rendelhető pontok száma:

  • gondatlan bűncselekmény elkövetése esetén 9,
  • szándékos bűncselekmény elkövetése esetén 11,
  • szabálysértés elkövetése esetén 1–8,
  • a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén 1–9 pont.

Amennyiben a járművezető nyilvántartott pontjainak száma elérte vagy meghaladta a 18-at, a Nyilvántartó 3 napon belül értesíti az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát (közlekedési igazgatási hatóság), amely ennek alapján a vezetői engedélyt határozattal, 8 napon belül visszavonja. Az ezen határozat véglegessé válásakor nyilvántartott pontokat a közlekedési igazgatási hatóság törli.

Az ily módon visszavont vezetői engedélyét annak leadásától számított hat hónapot követően kaphatja vissza, amennyiben a vezetői engedély visszavonását követően utánképzésen vett részt és a vezetési jogosultság külön jogszabályban meghatározott egyéb feltételei fennállnak.

Bár a fent bemutatott lekérdezés NEM könyvelői feladat, de azt gondolom, hogy mindenki számára hasznos:-) A könyvelő feladatairól szóló írásomat is érdemes elolvasni.

Ha érdekelnek hasonló, a könyvelők mindennapi életében előforduló témák, akkor szemezgess további írásaimból.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .