Holnap van a 2024-re vonatkozó első ÁFA bevallás határideje. Ennek apropóján ma még van időnk átnézni hogy a nyilvántartásainkban biztos mindenkinek a megfelelő ÁFA bevallási gyakorisága szerepel. Ha valakit a 2022-es adatok alapján negyedéves bevallási gyakoriságra sorolt be a NAV, de szeretnénk havi gyakorisággal beadni a bevallásokat, akkor még nem késő azt az AFAGYAK nyomtatványon kérni, amennyiben megfelelünk a törvényi feltételeknek.

Ez az első hónap, amikor élesben lehet az e-ÁFA rendszerét is használni az ÁFA bevallások beadására. Bár a NAV kommunikációja szerint ez adminisztráció csökkentés, ezzel egyáltalán nem értek egyet. Miért is?

 • Igaz, hogy nem kell az M lapok adatait kitölteni, viszont olyan nehézkes használni a felületet, hogy egyenlőre nem látom értelmét a dupla munkának….(ami a felületen töltött időt tekintve sokkal több…)
 • Az adatokat a könyvelőprogramban is rögzítjük, és azok legenerálják a megfelelő adattartalmú ÁFA bevallásokat az M-es lapokkal együtt.
 • A könyvelőprogram pedig az esetek többségében ugyanabból az adatbázisból (OSA) dolgozik, amiből az e-ÁFA felületére is bekerülnek az adatok. Ma már a pénztárgép adatok szintén lekérhetők, így maximum a vámhatározatok azok, amivel többet „tud” az e-ÁFA felülete.
 • Emellett viszont rengeteg mindent nem tud az e-ÁFA: pl. nincs adat a közösségi beszerzésekről. Nincs információja azokban az esetekben sem, amikor az ügyfél pénzforgalmi ÁFA-s, hogy a számlák mikor lettek rendezve. Ezeket pedig kézzel kell rögzíteni / korrigálni.
 • Nem lehet önellenőrzést beadni a felületen, vagy pl. nem tudja kezelni az alanyi ÁFA mentes vállalkozók ÁFA bevallásait.
 • Az pedig már csak a hab a tortán, hogy egy 40 tételből álló telefonszámlát soronként kell bekódolni… frown

Mikor végiggondoltam, hogy ki az az ügyfél, akinek viszonylag kevés számlája van, nem pénzforgalmi ÁFA-s, és esetleg hajlandó lennék vele duplán dolgozni csak azért, hogy kipróbáljam a felületet, arra jutottam, hogy jelenleg inkább nem fogom. Pedig mindig figyelemmel kísérem az újdonságokat, az informatikai lehetőségeket, melyek megkönnyít(het)ik a munkánkat. Talán nyáron…

Így az e-ÁFA helyett a fókusz inkább másra helyeződik wink Bár csak jövő hét hétfőn (02.26-án) lesznek határidősek a következő bevallások, de mindenképpen elő kell őket készíteni a héten, illetve ahol befizetési kötelezettség is keletkezik, arról az ügyfeleket is értesítjük.

 • KATA bevallás
 • éves ÁFA bevallás
 • rehabilitációs hozzájárulás éves elszámolása
 • éves turiznusfejlesztési hozzájárulás

Aki nézte, az láthatta, hogy a járulékbevallások múlt héten még nem kerültek felkönyvelésre a NAV-os adófolyószámlára. Ez minden évben így van, általában csak február 20-a körül történik meg az év első járulék bevallásainak könyvelése, természetesen az eredeti 02.12-ei dátumra. Így legyünk türelemmel, a hiba vélhetően nem nálunk van.

Mivel ebben az időszakban már tudunk tervezetten a zárásokkal is foglalkozni, ne felejtsünk el egy 2024.02.08-án megjelent és már másnaptól hatályos kormányrendeletet, amit már visszamenőleg a 2023-as év beszámolójában is alkalmazni kell. A 18/2024. (II. 8.) Korm. rendelet alapján az éves beszámoló kiegészítő mellékletében be kell mutatni:

 • másik gazdálkodónak 1 millió Ft-ot meghaladóan, ellentételezés nélkül juttatott pénzbeli és természetbeni juttatás összegét
 • gazdálkodónkénti bontásban (név, székhely, adószám)
 • Ha év közben többször történt juttatás, akkor azok értékét egybe kell számítani az 1M Ft-os értékhatár figyelembevételéhez.
 • Már a 2023-as évi ÉVES beszámoló esetén is alkalmazni kell
 • Kivéve, ha 2024.02.09-e előtt a beszámolót elkészítették ÉS közzé is tették!

Szerencsére ez a kicsiket nem érinti, akik EGYSZERŰSÍTETT éves beszámolót készítenek 

Ahogy azt megszokhattuk, ezen a héten sem fogunk unatkozni smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Ma van a 2024-re vonatkozó első járulékbevallás esedékessége. Ahogy megszokhattuk, újra pénteken délután / este érkeztek meg a szocho kedvezményhez az igazolások, így ma reggel még beadás előtt átdolgozom a kedvezménnyel érintett bevallásokat. Így bár az ügyfelek a járulékfizetési értesítőket még múlt héten megkapták (és a többség el is utalta), de a bevallás már a helyes adatokkal kerül benyújtásra. Következő hónapban pedig figyelhetem, hogy korrigáljak a túlfizetés összegével…

Ha már járulékbevallás: 2 (+1) dolog ezzel kapcsolatban, amit esetleg még így az utolsó pillanatban érdemes végig gondolni:

 1. Van-e olyan egyéni vállalkozónk, aki 2024-től adózási módot vált: átalányadóból VSZJA-ba, vagy fordítva. A probléma az, hogy eltérő a 2féle adózási módban a 2458-asra vonatkozó bevallási gyakoriság, a NAV-nak pedig nincs információja arról, hogy melyiket választotta a vállalkozó 2024-re. Így én a 2024-re választott adózási mód szerinti gyakorisággal fogom benyújtani az ’58-as bevallásokat. Ha pedig felszólítás / hibaüzenet érkezik, akkor e-papírt fogok írni. Szerencsére nekem most csak néhány ilyen ügyfelem van, és mivel nincs egységes kiadott útmutató ezzel kapcsolatban, így legalább a saját logikám szerint következetes leszek smile
 2. Szünetelő egyéni vállalkozók járulékfizetése 2024-től annyiban változott, hogy amennyiben nem teljes hónapban szünetelt, akkor már a tört havi működésre tekintettel is a teljes havi járulékalapra meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, és a szochot. Átmeneti szabály alapján, a 2023-ban induló szünetelés esetén a szünetelést záró töredék hónap tekintetében még alkalmazható az ún. „harmincadolási” szabály. Erre hoztam néhány gyors példát:

+1 a járulékbevalláshoz kapcsolódóan: az NY-es nyilatkozat kérdése. 2023. októbere óta ha adott időszakra előremutatóan volt beadva pl. a 2308-as bevallásra NY-es nyilatkozat, akkor amennyiben mégis adatot tartalmazó bevallást kell beadni (pl. egy EFO-s miatt), akkor az csak önellenőrzés jelölésével tehető meg. Az idei évben a kitöltési útmutató végre egyértelműsítette, hogyan kell kezelni ebben az esetben az önellenőrzési pótlékot: amennyiben a tárgyhóra vonatkozó bevallási határidőig kerül benyújtásra önellenőrzésként a ’08-as, akkor önellenőrzési pótlékot nem kell fizetni!

Pl. egész 2024-re beadtunk a 2408-asra NY-es nyilatkozatot. Februárban viszont lesz egy EFO-sunk. Amennyiben 2024.03.12-ig benyújtjuk a februárra vonatkozó 2408-as bevallásunkat önellenőrzés jelöléssel, akkor nem keletkezik önellenőrzési pótlék fizetési kötelezettségünk.

A fentiek után roppant bosszantó, hogy idén ideje korán zárták le a 2023-as adófolyószámlákat. Erre általában a tárgyévet követően március végén szokott sor kerülni, így az éves elszámolású adók pl. 02.25-ig határidős éves ÁFA vagy rehabilitációs hozzájárulás is látszódott rajta az előző évi adatokkal együtt. A zárás egyeztetéséhez így sokkal jobban használható volt. Sajnos ma már az eBev-en, és az Ügyfélportálon is csak 2024-es nyitó adatokkal sikerült lekérnem a folyószámlákat frown

Múlt héten végre elkészült a táppénz (és egyéb pénzbeli ellátások) igényléséhez az útmutatóm, remélem hatékony segítség lesz a munkátok során. Soron kívüli hírlevélben is küldtem múlt hét szerdán, de ide is beteszem újra az elérhetőségét.

Itt éred el: https://egykonyveloelete.hu/tappenz-igenylese-2024-ben/

Emlékeztetőül az RNY meghatalmazás útmutatója itt található: https://egykonyveloelete.hu/rendelkezesi-nyilvantartasban-meghatalmazas-letrehozasa/

A héten pedig ne felejtsük el átnézni, hogy kinek változott az ÁFA bevallási gyakorisága, hogy biztosan időben elkészüljünk azzal is február 20-áig.

Ahogy az látható és megszokhattuk, ezen a héten sem fogunk unatkozni smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Ez most egy soron kívüli, nagyon rövid hírlevél lesz. Úgy éreztem, hogy ez nem várhat hétfőig, hiszen biztosan sokan intéztek most a bérszámfejtési időszakban táppénz igényléseket. Ezért örömmel hívom fel a figyelmedet arra, hogy elkészült a táppénz igényléshez is az útmutatóm embarassed

Itt éred el: https://egykonyveloelete.hu/tappenz-igenylese-2024-ben/

Emlékeztetőül az RNY meghatalmazás útmutatója itt található: https://egykonyveloelete.hu/rendelkezesi-nyilvantartasban-meghatalmazas-letrehozasa/

Ha bármilyen kérdésed / tapasztalatod van ezekkel kapcsolatban, amire nem találsz megoldást jelezd kérlek. Szeretném, ha ez egy mindenki által jól használgató leírássá válna, így szívesen kiegészítem a későbbiekben is.

Ha pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten azt gondolom a fókusz még az idei első bérszámfejtésen lesz. Erre mindig különös figyelmet fordítok: az alap számfejtési típusokból, vagy valamilyen adókedvezménnyel érintett számfejtések közül legalább egyet kézzel is ellenőrzök, hogy biztos jól kezeli-e a program.

Láttam már olyan programot, ahol pl. a személyi kedvezmény összegénél nem jó helyen kerekített 100 Ft-ra a program. Ugyanis helyesen 266.800 Ft / 3 = 88.933 Ft adóalap van kerekítve 100 Ft-ra, ami 88.900 Ft adóalapkedvezményt jelent, és ennek 15 %-a 13.335 Ft, amennyivel több lesz a nettó kifizetendő munkabér. A rossz metódus ez volt: 88.933 Ft * 15% = 13.340 Ft kerekítve 13.300 Ft adó.

Szerencsére a bérprogramok (és azok fejlesztői) általában nagyon jól nyomonkövetik a változásokat. Így például azt is, hogy 2024. január 1. óta a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások utáni adókötelezettséget főszabály szerint a juttatás negyedévét követő hónap 12-éig kell teljesíteni. Tehát, ha a 2408-asba nem viszi át a 01-01 lapra ezen kötelezettségeket, az nem programhiba smile

Melyek ezek?

 • cégtelefon magáncélú használata után fizetendő összeg
 • csekély értékű ajándék juttatása (évente 3-szor maximum 26.680 Ft/alkalom)
 • SZÉP kártya juttatás, ha a rekreációs keretet nem haladja meg

Nálam azok az ügyfelek, ahol SZÉP Kártya juttatás is van azt kérték, hogy ezek adóját továbbra is írjam meg nekik, mert szeretnék havonta fizetni.Szerintem érdemes erre előzetesen rákérdezni, mert úgyis hiányolni fogják az ügyfelek, ha hiányzik az utalási listáról a megszokott 103-as adónemre fizetendő összeg.

Érdemes a 2408 és 2458-as bevallások verziószám változásait is követni, év elején gyakori, hogy akár nap közben is változik, és ezért akár elutasító nyugtánk is érkezhet.

Sajnos múlt héten lassabban haladtam a blogomra szánt írásokkal, mint terveztem. Ennek ellenére a táppénz (és egyéb pénzbeli ellátások) igényléséhez szükséges Rendelkezési Nyilvántartásban elkészítendő meghatalmazáshoz elkészült az útmutatóm. Sok pozitív visszajelzést kaptam ezzel kapcsolatban (köszönöm!), használjátok bátran, és hamar ez is rutinná válik, mint bármi más smile Itt tudjátok megnézni: https://egykonyveloelete.hu/rendelkezesi-nyilvantartasban-meghatalmazas-letrehozasa/

És amit sokan nagyon várnak: a táppénz igénylés folyamatát bemutató cikk is megjelenik ma cool

Valamint engedd meg, hogy kicsit büszkélkedjek: ha követed a FB oldalamat, akkor már láthattad: felkértek MINKE Szakértőnek, így ezentúl aki tagja az Egyesületnek itt is olvashat tőlem 1-1 írást. Kedden fog megjelenni az első, kíváncsian várom majd a visszajelzéseket embarassed

Zárszóként még szeretném jelezni, hogy akinek ilyen korán kell beszámolót valamilyen okból leadnia, már elérhető a 2329-es bevallás, így a TAO számításokat lehet benne ellenőrizni.

Ha pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Bár a múlt hét a negyedéves bevallások beadását követően határidők tekintetében eseménytelen volt, de munka tekintetében annál több minden várt ránk. Ahogy az lenni szokott, befutott már hitelkérelem miatt az első beszámoló leadásra vonatkozó ügyféligény is, de várható egyéni vállalkozók esetében is, hogy egyre többen szeretnének 2023-as jövedelemigazolást kérni ugyanezen okból. 

A héten 01.31-e lesz határidőktől hemzsegő nap, nézzük melyek ezek:

 • Akinek van OSS bevallással érintett ügyfele, ne felejtse el ezeket beadni akkor is, ha esetlegesen nulla adattartalmú lesz. Egyébként én ezeket szeretem a 20-ai bevallásokkal együtt beadni.
 • Az úgynevezett K-s adatszolgáltatások benyújtása. Ehhez a NAV honlapján az adónaptárban szoktam gyorsan végigfutni a listát: https://nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/adonaptar/altalanos-adonaptar/esmenyek/2024/januar/2024_01_31
 • A 23M30-as igazolás (mely az SZJA bevalláshoz szükséges) és az előző évre vonatkozó járulékigazolás kiadásának is ez a határideje
 • A NÉBIH-nek fizetendő élelmiszerfelügyeleti díj második részletének határidejére (és összegére) is érdemes az ügyfeleket figyelmeztetni
 • fel nem használt fejlesztési tartalék adójának és késedelmi pótlékának megfizetése.

Ez utóbbiról néhány gondolat, mivel tapasztalatom szerint ez sokszor csak a zárás során tudatosul mind a könyvelőben, mind a vállalkozóban. Nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy a fel nem használt fejlesztési tartalékra jutó visszafizetendő adót, és annak késedelmi pótlékát majd csak a 2329-es bevallásban 2024.05.31-ig kell bevallani, a fizetési kötelezettség 2024.01.31 (nem eltérő üzleti év esetén)! Mivel az adatok birtokában vagyunk, már az utolsó olyan adóévben, amikor lejár a 4-ik év szerencsés jelezni ezt az ügyfélnek, hogy esetleges beruházását előrébb hozza vagy megkezdje annak érdekében, hogy az adót ne kelljen visszafizetnie.

Folyamatosan érkeznek az SZJA kedvezményes és pótszabadság nyilatkozatok. Ezeket teljeskörűen fel kell dolgozni, hogy a januári számfejtés már hibátlan legyen. Mivel a bérprogramom átveszi az előző évi adatokat, így arra is kiemelten figyelünk, hogy aki előző évben kérte pl. a családi kedvezményt, az nem biztos, hogy idén is kéri, így nehogy véletlenül nyilatkozat hiányában is figyelembe vegyük azt.

Még múlt héten is vettünk át 2024. januártól kezdődően ügyfelet könyvelésre. A NAV meghatalmazást ONYA-n indítjuk mindig, de szeretem, ha cégkapu ügykezelő is vagyok a cégeknél. Azért, hogy az ügyfél el tudja indítani a hozzárendelést, ehhez is készítettem egy útmutatót: https://egykonyveloelete.hu/cegkapu-ugykezelo-hozzaadasa-mar-letezo-cegkapuhoz/

Készítem az új SZÜF felületen beadandó táppénz (és egyéb pénzbeli ellátások) beadásához az emészthető formájú útmutatómat az RNY meghatalmazás mikéntjéről, és a tapasztalataimat az eddig leadott igénylésekről. Remélem néhány napon belül megoszthatom veletek 🙂 Úgy néz ki, hogy 2 külön cikkre fogom bontani, hiszen biztos vannak sokan, akik már átverekedték magukat a rendelkezési nyilvántartáson.

Addig is szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Ez a hét a mai naptól eltekintve várhatóan csendes lesz, határidők tekintetében biztosan. A mi irodánkban a hétfő délelőtt mindig nagyon mozgalmas, telefonok és emailek érkeznek nagy számban. Szoktam mondani, hogy hétvégén az ügyfelek „ráérnek”, és a felmerült kérdéseiket, ötleteiket, megoldandó problémáikat hétfő reggelre időzítik. Ugyanakkor hálás vagyok azért, hogy tiszteletben tartják a munkaidőt, és tudják, hogy ezek a kérdések, felvetések nem igényelnek azonnali megoldást, így az esti órákban vagy hétvégén telefonon nem is teszik fel ezeket 🙂

Így a ma reggelt a 01.22-én határidős bevallások beadásával kezdem. Nálam minden bevallás előkészítve, küldésre megjelölve pihen az ÁNYK-ban, és beküldés előtt frissítek minden nyomtatványt (csoportos műveletekkel kb. 1 perc a 100 bevallás is). Így elkerülhető, hogy valami régi verziószámmal kerüljön benyújtásra. Illetve nekem az is egy plusz kontroll arra, hogy nem marad ki senkinek semmi, hogy látom, mennyi bevallásunk határidős a mai napon, és az mind a küldendő mappában megtalálható.

A mai napon határidős bevallások (nem teljeskörűen):

 • a havi és negyedéves ÁFA bevallások,
 • akinél volt közösségi beszerzés vagy értékesítés (termék vagy szolgáltatás) ott az összesítő jelentés
 • cégautó adó bevallások
 • KIVA előleg bevallások
 • termékdíj bevallás (és az EPR is).

Van pár cégem, ahol OSS bevallást is be kell adni. Bár ezek határideje 01.31, de én szeretem a 20-ai bevallásokkal együtt ezeket is beadni.

Ugyanígy a héten végignézem, hogy valamelyik ügyfelünknél kell-e K-s adatszolgáltatás benyújtani 01.31-ig.

Másik fontos teendő, hogy a számfejtés adatait felülvizsgáljuk: akik kedvezményre jogosultak, be kell gyűjteni a nyilatkozatokat, az esetleges változásokat átvezetni a programban. Pl. az idén valaki nem kéri a családi kedvezményt, vagy gyermeke után járó pótszabadság a nyilatkozat ellenére már nem jár, mert betöltötte a 16-ik életévét 2023-ban.

Amennyiben van olyan külföldi munkavállalónk, aki után szocho kedvezményre vagyunk jogosultak, ne felejtsük el, hogy 2024.01.01-től már csak a magyar, szerb és ukrán munkavállalók után érvényesíthetjük, hiába rendelkezünk olyan igazolással, ami alapján a kedvezmény lejárata 2023.12.31-e utáni! Ilyen esetben a bérprogramban írjuk be a kedvezmény végének a 2023.12.31-ét, így biztosan nem fog kedvezményt szémoli a program.

Egyre több helyen futok bele az eÁFA kérdéskörébe. A NAV honlapján erről tájékoztató is megjelent: https://nav.gov.hu/ado/eafa/informaciok/az-eafa-rendszere . Bár a NAV azt hangoztatja, hogy ez könnyebbség lesz a kisebb vállalkozások részére, én nem látom benne a könnyítést. Esetleg azoknak, akik eddig is feleslegesnek tartották a könyvelőt, és majd ÁFA-körbe átlépést követően is azt gondolják, hogy az ÁFA bevallást is beadják maguknak (pl. egy átalányadózó EV). Minden más esetben, amikor „normál” könyvelése van egy vállalkozásnak, akkor a könyvelőprogramban úgyis rögzítésre kerül minden adat, az eÁFA felület kezelése csak plusz feladatot jelentene.

Szerencsére az ÁNYK-s beadás lehetősége megmarad (remélhetőleg még jó sokáig). Persze kíváncsiságból biztos meg fogom nézni ezt az új felületet is, de csak annyira, amennyire szabadidőm engedi wink

Az eÁFA mellett megkezdődött az eSZJA szezon is a NAV-nál. Tavaly nagyon sok SZJA bevallást már ezen a felületen adtam be, hogy szokjam a logikáját, felépítését. A felület felépítésében az idén több változást is eszközöltek, úgyhogy ezzel is tervezek foglalkozni a jövőben.

A fentiek mellett ezen a héten minden ügyfelünknek lekérünk egy NAV törzsadatot és az ÁFA-k felkönyvelése után egy adófolyószámla kivonatot valamint az önkormányzati részletes adófolyószámla kivonatokat 2023-ra, melyeket elmentünk az adott vállalkozó zárás mappájába.

Így visszanézve már nem is olyan kevés dolgot terveztem be a hétre, így el is búcsúzok, és belevetem magam a munka sűrűjébe embarassed

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Nem tudom te hogy vagy vele, de számomra hihetetlen, hogy már január felénél járunk. A könyvelők életében a január mindig nagyon eseménydús, szóval nem szoktunk unatkozni, ezért nem véletlen, hogy számunkra így repül az idő 🙂

Múlt héten nagyon sok visszajelzést kaptam a „Mi mennyi 2024” táblázatommal kapcsolatban, hihetetlenül jól esett. 2 apró helyesbítést kellett eszközölni benne, ezért az e heti levelemhez csatoltan a már javított verziót újra megküldöm nektek.

Múlt héten megjelent a 2353 SZJA bevallás is, így azon egyéni vállalkozók esetében, ahol pl. hitel miatt 2023-as jövedelemigazolásra van szükség, az SZJA bevallási nyomtatvány hiányára már nem lehet hivatkozni… én csak nagyon kivételes esetben készítek ilyen korán SZJA bevallást, mert tapasztalatom szerint még azok az ügyfelek is hajlamosak elfeledkezni 1-2 bevallandó dologról (és hogy nem érkezett meg hozzá még az igazolás), akik egyébként roppant tudatosak a pénzügyeik, és adózásuk terén. Ezért inkább megvárom akinél csak lehet 03.15-én a bevallási tervezetet…

Múlt hét pénteki járulékbevallási határidő után a héten a január 20-án (azaz 01.22-én) határidős bevallásoké a főszerep. Tipikusan készülnek:

 • a havi és negyedéves ÁFA bevallások,
 • akinél volt közösségi beszerzés vagy értékesítés (termék vagy szolgáltatás) ott az összesítő jelentés
 • cégautó adó bevallások
 • KIVA előleg bevallások
 • termékdíj bevallás.

A termékdíj bevalláshoz kapcsolódóan nem mehetünk el szó nélkül az EPR mellett sem. Tudom, hogy ez nagyon megosztó, és a könyvelők többsége nem is vállalja fel. Ezzel teljes mértékben egyetértek, viszont azt gondolom, hogy nagy vonalakban tisztában kell lennünk az érintett körforgásos termékekkel, hogy célirányosan tudjuk az ügyfeleket szakemberhez küldeni, és tájékoztatni. Abban az esetben, ha 2023. július előtt az ügyfelek termékdíj bevallását intéztük, akkor nem lehet azt megszokásból ugyanúgy elkészíteni és beadni mint korábban, hiszen szoros összefüggésben van az EPR-rel. Meglátásom szerint az a legjobb megoldás, ha ez a 2 bevallás (termékdíj és EPR) egy kézben van. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy a termékdíj bevalláshoz az adatokat az EPR ügyintézőtől megkapjuk.

Az EPR témában próbáltam kicsit edukálni nem csak a saját ügyfeleimet, de a „fél országot” is. Nagyon általános tájékoztatóm készült gondolatébresztőként, melyet itt tudtok elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-regisztracios-kotelezettseg/  Én ezt használom most is tájékoztatónak azoknál, akik érintetté válnak, pl. külföldi beszerzés csomagolása miatt.

Aki esetleg még nincs túl rajta, ma (tehát 01.15-én) még tudja törölni ügyfelei tevékenységi körei közül az agrárgazdasági tevékenységeket, amennyiben azokat a vállalkozás ténylegesen nem végzi. Sajnos a NAK tv. 2/A. § (1) bekezdése értelmében a bejegyzett tevékenység által létrejön a NAK tagság, amely tagdíjfizetési és egyéb kötelezettségekkel jár. Így igen drága mulatság lesz 2024-től, ha valaki ténylegesen gyakorolt tevékenység nélkül, csak azért szerepelteti ezen tevékenységeket, mert „hátha egyszer jó lesz valamire”.

Remélem a héten a kormányzati rendszerek (KAÜ és társai) tekintettel lesznek ránk, és a feladataink elvégzését nem fogják üzemszünetekkel, lassulásokkal és lefagyásokkal akadályozni.

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszöntelek január első teljes hetének hétfő reggelén. Nem tudom te hogy vagy vele, de számomra az elmúlt hét 4 munkanapja sokkal hosszabbnak tűnt, mint egy átlagos hét. Ennek oka valószínűleg nem csak az, hogy december utolsó napjaiban szabadságon voltam, hanem az a rengeteg tennivaló is, ami a januári időszakot jellemzi.

Az elmúlt héten nálunk a bérszámfejtésen volt a fő hangsúly. Sok átalányadózót könyvelünk, így az ő negyedéves bevallásuk elkészítése miatt mindig jóval hosszabb idő mire minden elkészül. Szerencsére a zömén túl vagyok, de mint mindig, most is vannak olyan vállalkozók, akiktől várjuk még a bevételi adatokat…

A bérekkel együtt pedig már a 2024-re vonatkozó adóelőleg nyilatkozatokat és az M30-asokat is ki lehet küldeni, hiszen elérhetők a NAV honlapján (és a bérprogramban is).

Az adóelőleg nyilatkozatoknál 3 SZJA kedvezményre vonatkozóan új lehetőség van 2024-től: ez a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat, melyet a következő kedvezményeknél lehet jelölni:

 • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
 • személyi kedvezmény
 • első házasok kedvezménye

Könyvelőként, bérszámfejtőként ez plusz odafigyelést igényel, hiszen így rögzíteni kell ezt a tényt is a nyilvántartásokban (bérprogramban), hogy 2025-ben külön új nyilatkozat hiányában továbbra is figyelembe vegyük a kedvezményt.

Sajnos a januárral eljött a táppénz (CSED / GYED) igénylések esetében, hogy muszáj használni az új SZÜF-ös felületen történő beadást. Az ÁNYK-n történő benyújtás jelenleg már nem lehetséges. Ez többszörös időráfordítást jelent a munkánk során, hiszen a bérprogramban rendelkezésre álló adatok importálására nincs lehetőség 🙁 Így minden személyes és céges adatot is kézzel (!) kell rögzíteni. Én ezt hatalmas visszalépésként élem meg, olyan, mintha 20 évet léptünk volna hátra az időben. Azért én reménykedem, hogy Ruszin Zsolt (az MKOE alelnöke) sikerrel jár, hiszen próbálja elérni az Államkincstárnál, hogy állítsák vissza az ÁNYK-s beadás lehetőségét. Akinek van rá pár szabad perce, email formájában írjon a MÁK-nak a tapasztalatairól, hátha minél többen fejezzük ki elégedetlenségünket, annál hamarabb történik valami pozitív fordulat az ügyben.

Múlt héten a fentiek mellett elkészítettem a Mi mennyi 2024 elnevezésű táblázatomat (amit mellékletben csatolok), valamint megírtam cikk formájában is, ami bár kevesebb információt tartalmaz, de így is jól használható.

A cikket itt tudjátok elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/mi-mennyi-2024-ben/

A táblázatos formámat tavaly készítettem el először magamnak. Kétoldalas nyomtatásban mindig ott van a kezem ügyében, nekem praktikus, és sokat használom. Remélem ti is szeretni fogjátok embarassed Viszont lenne egy kérésem: ez az én saját „szellemi termékem”, és másoknak is szeretném a későbbiekben ajándékként odaadni. Kérlek, hogy ettől a lehetőségtől ne fossz meg! Így nem szeretném, ha ez a különböző szakmai csoportokba feltöltésre kerülne. Természetesen közvetlen kollégáiddal nyugodtan használd közösen.

Ha tetszik és hasznosnak találjátok, akkor buzdítsátok a kollégákat, vállalkozó társaitokat, ügyfeleiteket, hogy iratkozzanak fel a hírlevelemre, és akkor nekik is szívesen elküldöm smile Hálásan köszönöm, ha tiszteletben tartod a kérésem!

Köszönöm, hogy olvasóim között vagy!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Könyvelőként az elmúlt év tapasztalata alapján az én újévi kívánságaim a következők minden vállalkozónak és szakmabelinek:

 • az összes munkánkhoz szükséges felület munkaidőben is működjön, és ne hátráltasson bennünket a munkavégzés során
 • az üzemszüneteket ne határidő előtti napokra ütemezzék
 • a jól működő rendszereket ne szüntessék meg azért, hogy olyant kapjunk cserébe, ami hatalmas visszalépés felhasználói oldalon (lásd. MÁK oldalon a táppénz / CSED / GYED igénylés)
 • kapjunk széleskörű és részletes tájékoztatást az újdonságokról, és legyen megfelelő idő a felkészülésre
 • az adójogszabályok ne változzanak szinte hetente
 • ha meghalljuk azt, hogy „adminisztráció csökkentés”, akkor ez ne jelentse azt, hogy újra több munkánk lett…

Ha gondolod folytasd a listát, és írd meg nekem válasz emailben, szívesen elolvasom smile

Ígértem egy titkot is:

Minden évben nagyon várom a Tolna Vármegyei Kormányhivatal „Mi mennyi…” elnevezésű összefoglalóját. Tavaly türelmetlen voltam, és cikk formájában összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat 2023-ra. Azóta összesűrítve 2 oldalra elkészítettem a saját táblázatos formátumomat, mely egyrészről bővebb (pl. MT szerint szabadságokat, végkielégítés összegét, felmondási időt is tartalmazza), másrészről kevesebb benne a szociális ellátásokra vonatkozó összegek felsorolása. Szerintem így praktikusabb.

A napokban elkészítem az aktualizációját 2024-es évre vonatkozóan, és a következő hírlevelemben megosztom veled embarassed Ez az én újévi ajándékom Neked!

Zárszóként ezzel a kedves köszöntővel kívánok még egyszer Boldog Új Évet!

Könyvelőként az elmúlt másfél hét munka szempontjából elég csendesen zajlott. Persze nem úsztam meg néhány probléma megoldását, 1-2 telefont, de alapvetően a pihenésé volt a főszerep smile

Ezt az „idilli” állapotot zavarta meg nálam tegnap este (2023.12.29-én 19:48 perckor) egy NAV állásfoglalásra érkezett emailes válasz. Elég lehetetlen időpontnak látszik, kíváncsi lennék, hogy tényleg valaki ült a másik oldalon, aki még 2023 utolsó munkanapján szerette volna közölni az álláspontját? Mindenesetre örültem neki, ők pedig így pontosan tartották a 30 napos határidőt.

A kérdésem az EFO-sok részére kifizetett decemberi bér esetében az volt, hogy mely összeg felett nem számolható el költségként a kifizetett összeg. A válasz pedig: „A 2023. decemberében történt kifizetés esetében tehát 24 540 forint/fő/nap összeg feletti részt kell úgy figyelembe venni, mint amely költségként nem számolható el a Tao. tv. 3. számú melléklet A. fejezetének 14. pontja értelmében.”

2024. január 1-jétől új típusú foglalkoztatói igazolást kell kiadni munkaviszony megszűnés esetén. Mindenki várja a nyomtatványt, de széles körben publikálva nem találkoztam vele…. egészen tegnapig, amikor is az NFSZ honlapján egy álláskeresési járadékról szóló tájékoztatóban megosztották az új nyomtatványt és annak kitöltési útmutatóját is. Ez utóbbit a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2023. december 21-én zárta le, így nem is nagyon találkozhattunk vele.

Az új foglalkoztatói igazolást, és kitöltési útmutatóját az alábbi oldal alján találjátok, a kapcsolódó tartalmaknál: https://nfsz.munka.hu/cikk/78/Ki_jogosult_allaskeresesi_jaradekra?

Ezen felül december 29-én megjelent a NAV honlapján a 23M30-as és az ADATLAP_2024 elnevezésű nyomtatvány is. Így jövő héten bérszámfejtés után kezdhetjük is az M30-asok kiadását is.

Az év hátralévő részére mindenkinek jó pihenést, kellemes időtöltést kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszönöm, hogy bizalmat szavaztál nekem, és hogy érdeklődve olvasod hírleveleimet.

Ezúton szeretnék Boldog Karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánni!

Igyekezni fogok jövőre is hasznos tartalmakat készíteni, hogy megkönnyítsem mindenki számára az eligazodást ebben a cseppet sem egyszerű és folyamatosan változó adózási világban.

karácsonyi üdvözlet

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszöntelek a második hírlevelem olvasásakor.

Múlt héten sem unatkoztunk 🙂

12.05-én egy FB csoportban szervezett kerekasztal beszélgetésen vettem részt, ahol én voltam az egyik előadó. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó témakört jártam körbe, illetve az átalányadózókat érintő változásokról beszéltem. Az ide készített anyagomat megosztom veletek is. Az EFO-val kapcsolatban számomra nem egyértelmű, hogy a maximálisan költségként elszámolható összeg esetében a 2023.01.01-jén vagy a 2023.12.01-jén érvényes napi minimálbérrel kell számolni. Erre kértem NAV állásfoglalást, ha megérkezik, következő hírlevelemben beszámolok róla.

Múlt héten számos előadást hallgattam, ahol általában újra elővették a nyári adócsomagot is. Ez szerintem nagyon jó, hiszen mindenki a most kihirdetett csomagban található információkat böngészi és próbálja értelmezni. Eközben pedig úgy érzem, sokan elfeledkeztek arról, ami szintén változás lesz 2024. január 1-től, nyár óta tudunk róla, és most mégis újra rácsodálkoznak az információkra.

Mire is gondolok? Nem lesz teljes körű a felsorolás, de érdemes újra foglalkozni vele (lehet én is írok majd róla még cikket).

Tehát már a nyári adócsomagban elfogadott, de 2024-től életbe lépő változások közül néhány:

 • a napilapok (hetente min. 4x megjelenik) ÁFA kulcsa 0% lesz. Figyelni kell a folyamatos teljesítésű ügyletek számlázásánál!
 • 2024. január 1-jét követő szünetelés esetén csak akkor lehet mentesülni a szocho fizetés alól, ha az egyéni vállalkozó teljes hónapban szünetel. Megszűnik a napokra történő arányosítás!
 • ugyanez vonatkozik a társadalombiztosítási járulékra is.
 • gépjárműadó tekintetében is vannak változások 2024.01.01-től: egyrészről bővül a mentességi kör, másrészről az éves adót 1 összegben tárgyév 04.15-ig kell megfizetni.
 • Szintén gépjárműadóra vonatkozóan a NAV 2-5 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez majd a tárgyév 06.30-ig beadott kérelem esetén.
 • megszűnik az illetékbélyeg fizikai valójában történő felhasználási lehetősége 2023.12.31-én, de visszatérítést 2029.12.31.ig elő lehet terjeszteni.

Év végéhez közeledve számos egyéb kérdés kerül napirendre:

 • az ügyfelek részéről felkapott téma lett az adómentes borászati termékek juttatása. Érdemes átnézni újra a szabályokat, hiszen nem mindegy, hogy ugyanazt a bort közvetlenül a borászattól vásároljuk, vagy egy kereskedőtől.
 • Nálunk folyamatosan zajlanak a tervezések, ahol vizsgáljuk az adónem váltás lehetőségét, és az abban rejlő adómegtakarítási lehetőségekkel is kalkulálunk.
 • Ne felejtsük el, hogy ha valakinek kedvezőbb a KIVA helyett újra a társasági adó hatálya alá tartozni, akkor a KIVA-ból történő kilépés bejelentésére csak december 1 és 20-a között van lehetősége.

12.08-án pénteken elkezdtek érkezni a novemberi munkaviszony kezdetekre vonatkozó szocho-kedvezmény igazolások. Így én ma reggel az érintett vállalkozások 2308-as bevallásának átdolgozásával kezdem a napom… az ügyfeleim általában nem hagyják az utolsó pillanatra az utalásokat, viszont én a bevallást már a kedvezmény figyelembe vételével adom be. Így következő hónapban még azt is figyelhetem, hogy korrigáljam a ténylegesen utalandó szocho összegét a fizetési értesítőkben, hiszen a most esedékes bevallás felkönyvelésekor túlfizetés keletkezik a NAV folyószámlán…

Ennyi minden mellett azzal már nem is foglalkoztam, hogy már tesztelhető az eÁFA, melyről a NAV honlapján meg is jelent egy tájékoztató.

A héten kedden (12.12) esedékes a járulékbevallás, és mellette gőzerővel dolgozunk az ÁFA bevallásokon, és azon, hogy december 20-án megkezdhessük jól megérdemelt szabadságunkat.

Mindenkinek haladós, szép hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszöntelek az első hírlevelem olvasásakor.

Nézd el nekem, ha még nem minden lesz benne tökéletes smile Azért hogy számodra is hasznos heti összefoglalókat, gondolat ébresztőket küldhessek a jövőben, köszönettel veszem a visszajelzéseket. Várom észrevételeidet, javaslataidat egy válasz emailben.

Az elmúlt hét elég mozgalmas volt, ahhoz képest főleg, hogy november utolsó hete volt.

Kaptunk váratlan híreket:

 • Az egyik, hogy a nem TB kifizetőhelyek esetében 2023.12.15-től megszűnik az ÁNYK-n keresztül történő táppénz / CSED / GYED igénylés, és kizárólag a SZÜF felületén lehet ezeket az igényléseket beadni. Ráadásul a dolog pikantériája, hogy előzetesen nem is lesz elérhető felület, így például a bérprogramok fejlesztői sem tudnak arra felkészülni, hogy adatot adjanak át az elektronikus felületre. Én ezt jelenleg visszalépésként élem meg, nem a sokszor hangoztatott adminisztráció csökkentésnek.
 • A másik ugyanilyen váratlan hír a sokak által kedvelt és használt Adriana banki adatfeldolgozó szoftver áremelésének híre volt, melynek közlését december 1-re időzítették. A csomagárak és az adott csomagokhoz tartozó feltételek is változnak, így sajnos sok esetben akár többszörösére is fog növekedni 2024-től a szoftver használatának ára. Érezhető az elégedetlenség ezzel kapcsolatban, ami véleményem szerint érthető is.

Voltak hírek, amire készültünk és „vártuk” is.

2023.12.01-jén pedig megünnepelhettük az első Magyar Vállalkozások napját, mely ezentúl minden év decemberének első pénteki napja lesz.

A héten nálam a fókusz 3 dologra irányul: a bérszámfejtés, a könyvelési díj értesítők kiküldése és elkezdem megszerkeszteni az adótörvény módosításról szóló tájékoztatómat.

Ezen felül kedden 17:30-tól a Könyvelde-Szakmai műhely FB csoportban lesz egy kerekasztal beszélgetés a minimálbér emelés decemberre vonatkozó hatásairól, melyen én is részt veszek.

Azt gondolom, egy újabb mozgalmas hét vár mindenkire, aki könyveléssel, bérszámfejtéssel foglalkozik.

Mindenkinek haladós, szép hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára