Nálam minden évben június 20-a után van az első igazi fellélegzés a könyvelői munka frontján. Idén a férjem meglepett egy mini nyaralással, így most szerdáig a kikapcsolódásé lesz a főszerep smile

A héten nem vár ránk semmilyen határidő, ez is ritkán mondható el.

Múlt héten a kötelezően visszaváltási díjjal érintett termékek DRS díjával kapcsolatosan láttam, hogy továbbra is sok a kérdés, mind az áthárítással, pénztárgépben történő rögzítéssel, mind a számviteli elszámolással kapcsolatban. Így igyekszem majd összefoglalni az ezzel kapcsolatos információkat. Ha van még tisztázatlan kérdésed, írd meg, és próbálok rá választ keresni.

A NAV honlapján múlt héten:

 • tájékoztatást kaptunk a jövedéki engedélyes kereskedő nyilvántartás vezetésével kapcsolatos elvárásokról (elektronikus és folyamatos)
 • Az Oroszországgal szembeni szankciós intézkedések alapján egyes kiviteli tilalom alá eső termékek harmadik országba kivitelekor az exportőröknek szerződésben (abban elhelyezett záradékban) meg kell tiltaniuk az Oroszországba irányuló újrakivitelt. Erre vonatkozó példákat, eljárásmódot találunk a tájékoztatóban.
 • 2024. június 19-től ismét csökkent a jegybanki alapkamat mértéke, mely jelenleg 7,00 %.

Múlt héten számtalan bértámogatási kérelmet nyújtottunk be az irodánkban. Úgy néz ki, hogy új eljárás rend van a hivatalnál. Eddig elég volt érdeklődni, hogy a leendő munkavállaló támogatható-e az egyéb feltételek megléte esetén, majd önállóan benyújtható volt a támogatási kérelem. Jelenleg érdeklődés esetén:

 • már előzetesen meg kell adni a létszámbővítésre vonatkozó adatot (3 vagy 12 havi),
 • majd emailen kapjuk meg a kérelemcsomagot és a benyújtásra vonatkozó tájékoztatót.
 • Ezt követően emailben előzetes átnézésre be kell küldeni
 • majd egy konkrét napon kell benyújtani e-Papíron a végleges kérelmet.

Még májusban volt olyan esetünk, amikor érdeklődés után, nem kaptunk kérelemcsomagot, így önállóan mindent elkészítettünk és beadtunk. Telefonon kérték, hogy vonjuk vissza a kérelmet, és a fent leírtak szerint vigyük végig a folyamatot (pedig minden rendben volt…)

+ 1 infó, ami nem könyvelői feladat, de jó ha tudjátok: 2024. július 1-től a MÁK automatikusan, hivatalból állapítja meg a GYES-t annak, aki a GYED-et kapta.

Mai hírlevelemet ilyen rövidre fogtam, amennyiben tehetitek használjátok ki ezt a hetet ti is arra, hogy kicsit kikapcsolódjatok és feltöltődjetek. Hiszen jövő héten indul újra a hajrá, a negyedéves bevallások miatt.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Újra egy 20-ai határidővel rendelkező héthez érkeztünk. Amikor ezen túl leszünk, tapasztalataim szerint elérkezik az első igazi fellélegzés a könyvelői munka frontján is. Bár vészesen közeledik a negyedév vége, mégis 06.20 után szoktam én is kicsit lazábbra venni a munkát.

A héten csütörtökre esik 20-a, a szokásos bevallásaink a következők:

 • havi ÁFA bevallás
 • ahol volt közösségi ügylet, a kapcsolódó összesítő nyilatkozat
 • turizmusfejlesztési hozzájárulás
 • és természetesen a kapcsolódó befizetések teljesítése
 • valamint a havi társaságiadó-előleg befizetési határideje is 20-a.

Mostanában talán kevesebb szó esett róla, pedig 2024.07.01-től a kötelező visszaváltási díj is szorosan az életünk részévé válik. Múlt héten egy büfében már szorgalmasan nézegette az eladó, hogy amit átadott nekünk üdítőt, az még a „régi” készletéből van-e, vagy már fel kell rá számítani az 50 Ft-os DRS-díjat. Ennek kapcsán érdemes végig gondolni a következőket:

 • Van-e olyan érintett ügyfelünk, aki ezzel még nem foglalkozott?
 • Hívjuk fel a figyelmüket kiemelten arra, hogy a visszaváltási díj 50 Ft-os összegét elkülönítetten kell szerepeltetni nem csak a számlán, de a pénztárgépbe beütött nyugtás bevétel esetén is!
 • Pénztárgép esetén ezt az ÁFA tv hatályán kívüli tételt az „E” gyűjtőn kell szerepeltetni.

Ez a gyakorlatban így néz ki: veszünk majd egy üveg ásványvizet, ami 200 Ft-ba fog kerülni, ebből 50 Ft a kötelező visszaváltási díj. Ezt majd 2 tételben kell beütni a pénztárgépbe: 150 Ft-ot a 27%-os gyűjtőre, és 50 Ft-ot áfa hatályán kívüli tételként kell szerepeltetni (E gyűjtő).

És azt gondolom egyre gyakoribbak lesznek a következő telefonok:

 • az egészet 27%-ra ütöttem, mit csináljak?
 • nem 50 Ft-ot ütöttem ÁFA hatályán kívülire…
 • egyáltalán nem lett beütve az 50 Ft, akkor ezt most „bebuktam”?
 • melyik is az a gomb…?

A NAV honlapján múlt héten:

 • Frissült az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatók adatbázisa
 • Szintén frissült a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók listája
 • Készült egy tájékoztató „Egyéni vállalkozás lépésről lépésre” címmel. Egy sorvezetőnek jó, de egy laikus nem tudom elboldogulna-e ez alapján… laughing

Múlt héten megkérdeztelek benneteket a FB oldalamon, hogy lenne-e igény egy FB csoportra, és ha igen, milyen elvek mentén? Egy kisebb létszámú, de összetartó és segítő közösség létrehozása lenne a célom vele. Sok értékes és hasznos hozzászólás volt, és továbbra is várom tőletek az építő jellegű észrevételeket embarassed

Az eddigiek alapján a következőekre lenne igény:

 • egy olyan közösségre, ahol egymást mentoráljuk, hiszen senki sem érthet mindenhez
 • ez akár kerekasztal beszélgetéssel kibővítve
 • zárt, szakmai csoport legyen
 • amit szinte mindenki szeretne: ne legyen cinizmus, egymás kinevetése
 • tapasztalatlanok is merjenek kérdezni.

Ehhez viszont az is kell, hogy aki kérdez:

 • az nézzen utána a feltett kérdésének, ne a csoporttól várja a már 20x átbeszélt dologra az azonnali választ
 • használjuk a #hashtag jelet, hogy megkönnyítsük a keresést
 • senki ne privátban kérjen segítséget, hiszen abból a csoport tagjai nem tanulnak
 • komplett adótanácsadás senkitől sem várható el, tehát pontosan megfogalmazott kérdésekre van szükség.

Felmerült az is, hogy elég lenne, ha csak az én oldalam maradna, viszont ott csak én tudok posztolni.Utána 1-1 poszthoz már ti is hozzá tudtok szólni. Próbaképpen ezért a héten néhány alkalommal fel fogok dobni egy témát / kérdést, és ezek mentén lehet eszmét cserélni. A továbbiakat pedig ezen tapasztalatok alapján alakíthatjuk közösen embarassed

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Bár véget ért a május, és lassan június közepe lesz, az idén nem éreztem a májusi zárást követő megkönnyebbülést… Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy összegyűlt pár feladat, ami a „ráérős” kategóriába esik és az elmúlt héten igyekeztem megoldani őket. Ráadásul múlt hét hétfőn már várt bennünket a bérszámfejtés is.

A héten pedig már esedékesek a következők:

 • a bérfizetési határidő (10-e) mára esik,
 • máig várhatjuk a NAV-tól a májusi belépő munkavállalók után érvényesíthető szocho kedvezményről az igazolásokat (nálunk már 06.07-én elkezdtek érkezni)
 • a járulékok bevallása a szokásos 12-e (szerda)

A 08-asok esetében azok, akik civil szervezetet is könyvelnek ne felejtsék el: amennyiben a 2023-as évre vonatkozóan reprezentációs keret túllépés történt, annak adóit és járulékait a májusi 2408-asban kell szerepeltetni (és 06.12-ig megfizetni azokat).

A NAV honlapját is érdemes átnézni, a múlt heti tájékoztatók a következőkről szólnak:

 • Aki érintett, érdemes átnézni a Belarusz Köztársaság és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény részleges felfüggesztésének hatásait. Ez 2024.06.01-2026.12.31-ig az osztalékjövedelem, a kamat és egyéb tőkejövedelmek adóztatását érinti.
 • Mindig hasznos az általunk ismert és alkalmazott szabályok átismétlése. A családi kedvezmény speciálisabb eseteire (pl. saját jogon jogosult, rokkantsági járadékban részesülő, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek esetére) vonatkozó szabályok kerültek összefoglalásra az ellenőrzések tapasztalatai alapján.
 • Továbbra is fő hangsúlyt kap az eÁFA fejlesztése, elérhetővé vált az önellenőrzés benyújtásához készített fejlesztői dokumentáció. Az ígéretek szerint 2024.07.01-től már önellenőrzésre is lesz lehetőség az eÁFA rendszerben.

+1 személyes: Nem szoktam (nem szeretek) dicsekedni, de ez most büszkeséggel tölt el: az idei Országos Bérügyviteli Bajnokság első fordulóján a 100 pontból 99-et értem el embarassed Biztos lesz ez még rosszabb, de az eredményről kapott  emailes értesítő a múlt héten feldobta a napom cool

Végre volt időm egy kicsit írni is, kedden fog megjelenni egy cikkem amit a MINKE tagok olvashatnak. Ígérem a saját honlapomon is jelentkezem újabb írással hamarosan.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Véget ért a május, és így a könyvelőknek is a 2023-as év wink Ami pedig nem rajtunk múlott, az már „mindegy” mikor lesz kész… azonban ez nem jelenti azt, hogy „lógathatjuk a lábunkat”, hiszen ma már 3-a van, így a bérszámfejtési feladatokkal is haladni kell.

Bár a héten határidős feladatunk nincs, mivel a bérfizetési határidő (10-e) jövő hét hétfőre esik, és a járulékok bevallása szintén jövő hét, de ezek el(ő)készítése ennek a hétnek a feladata lesz.

Ráadásul gondolom nem vagyok vele egyedül, de rengeteg dolog került az e heti teendőim listájára, amelyek nem voltak égetőek az elmúlt néhány hétben, de azért intézni kellene őket.

Ugyanakkor a NAV sem hagy bennünket feladat nélkül. Múlt hét csütörtök óta érkeznek az adóhatósági iratok (melyektől a mai napig gyorsabb lesz a szívverésem…), amely „belül” adattisztítás tárgyat kapott. Az eÁFA rendszer bevezetésére hivatkozva küldik meg azoknak a számláknak az adatait, amivel valamilyen probléma van (szerintük). Eddig csak 2 ügyfelem kapott, az egyiknél a magyar vevő partner közösségi adószáma szerepelt HU kezdettel az adószámnál, a másiknál még nem tudjuk, hogy mi a probléma… igazából azt sem tudni, hogy mi a teendő? E-papírt írni, ha szerintünk minden rendben? Ha tényleg hibás az adatszolgáltatás, akkor természetesen javítjuk… ez egy olyan feladat szintén, amivel csak az időnk telik, a hasznos munka helyett… viszont úgy látszik, hogy elszántan halad a NAV ezen az úton, FB oldalukon pl. láttam, hogy „adatbányászokat” keresnek. Ízlelgessük kicsit ezt is…

E heti levelemet most ilyen rövidre fogom, mindenkinek jó munkát és némi kikapcsolódást kívánok!

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Végre elérkeztünk a májusi hónap utolsó hetéhez: pénteken véget ér számunkra is a 2023-as év wink Ami pedig nem rajtunk múlik, az már „mindegy” mikor lesz kész… Így a mai hírlevelem ígérem rövid lesz smile

Nézzük milyen határidős feladataink vannak 05.31-ig:

 • Nem eltérő üzleti év esetén beszámoló közzétételi kötelezettsége van a cégeknek és a civil szervezeteknek is.
 • Ehhez kapcsolódó bevallások határideje is 05.31 lesz. A leggyakoribbak: 2329 (vagy 2371 ha TAO-ról KIVA-ra térnek át), 23HIPAK, 23KIVA, civileknek TAONY, 22KOZ, érintetteknek NÉBIH, 23KISKER is.
 • Ne felejtsük el megvizsgálni, hogy ha innovációs járulék tekintetében kötelezettekké váltunk, akkor a 2449-et is be kell adni 05.31-ig!
 • Ne feledkezzünk el az adókülönbözetek befizetéséről sem.
 • Iparűzési adóban pedig arról sem, hogy a „sávos” adóhoz alap esetben bár nem kapcsolódik bevallás (nincs sávváltás, székhelyváltás, stb…), de az éves adó fizetési határideje szintén 05.31.
 • + 1: az utólagos részesedésbejelentés határideje is ez a nap!

Nagyon fontos, hogy aki iparűzési adóban kedvezményt szeretne érvényesíteni (pl. KIVA alap 120 %-ában megállapítani az adóalapot), azt csak a határidőben beküldött bevallásban teheti meg! Tehát ha a beszámoló beadása bármilyen ok miatt nem is történik meg, a 23HIPAK menjen be legkésőbb pénteken. Ha nem is helyes adatokkal, önellenőrzésre lesz lehetőség később is.

Múlt héten a NAV a következőkről tájékoztatott bennünket:

 • 2024.05.22-től ismét csökkent a jegybanki alapkamat mértéke, mely így jelenleg 7,25 %
 • Az utólagosan részesedésbejelentéssel kapcsolatos GYIK került fel a honlapra.
 • Frissült az alkalmazottakat bejelentés nélkül foglalkoztatók listája
 • Közzétételre kerültek a júniusra alkalmazható üzemanyagárak.

Most pedig én is belevetem magam a munkába, mert már csak „egyet alszunk” és május 31. lesz laughing.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A szokásos 20-ai bevallások mellett ma van az SZJA bevallási határidő is, amely a május 20-ára eső pünkösd hétfő miatt 05.21-ére tolódott. Én senkinek a bevallását nem hagytam a mai napra, hiszen a tavalyi év tapasztalata alapján, „terheléses támadástól” tartva nem garantálható, hogy ma sikerülne leadni azokat wink

Ma már csak a listámon végzek egy gyors ellenőrzést, hogy mindenki bevallását tuti beadtam, és a nyugták is megérkeztek. Lehet kicsit kényszeres, de azok bevallását, akik átalányadózást választottak 2024-től ilyenkor még egyszer utoljára ellenőrzöm, hogy az a bizonyos X be lett jelölve, hiszen a mai egy jogvesztő határidő. A már korábban beadott bevallás helyesbítésével ma még választható az átalányadózás 2024-re, ha ez lemaradt volna.

Ne feledjétek: aki 2023-ban átalányadózó volt ÉS 2024-ben is az szeretne maradni, annak ezzel kapcsolatban NEM kell jelölni az SZJA bevallásban semmit sem. Tehát nem kell x-elni, hogy 2024-re az átalányadózást választom.

Visszatérve e heti teendőinkhez 05.21-én határidősek az SZJA bevallás mellett a szokásos 20-ai bevallásaink is, ne felejtsétek el ezeket is beküldeni smile

 • havi ÁFA bevallás
 • ahol van közösségi ügylet, ott a kapcsolódó 24A60-as
 • turizmusfejlesztési hozzájárulás
 • érintettek esetében 01-es vagy NETA bevallás is.

És végre elérkeztünk a májusi hónap utolsó harmadához: 10 nap múlva véget ér számunkra is a 2023-as év, mely szintén nem kevés határidős feladatot tartogat.

 • Nem eltérő üzleti év esetén beszámoló közzétételi kötelezettsége van a cégeknek és a civil szervezeteknek is.
 • Ehhez kapcsolódó bevallások határideje is 05.31 lesz. A leggyakoribbak: 2329 (vagy 2371 ha TAO-ról KIVA-ra térnek át), 23HIPAK, 23KIVA, civileknek TAONY, 22KOZ, érintetteknek NÉBIH, 23KISKER is.
 • Ne felejtsük el megvizsgálni, hogy ha innovációs járulék tekintetében kötelezettekké váltunk, akkor a 2449-et is be kell adni 05.31-ig!

A fentieket, ahogy elkészülök 1-1 beszámolóval, foyamatosan be is szoktam adni. Így az egyéni vállalkozók IPA bevallásai is már beküldésre kerültek, kivéve néhányat, ahol még gondolkodnak azon, hogy az egyszerűsített / sávos adómegállapítást szeretnék-e választani, mert bevételük alapján pont azon a határon vannak, hogy nehéz eldönteni melyik éri meg jobban. Ilyen esetben én preferálom a „sávos” IPA választását.

Mindig egy korábbi ügyfelem példáját hozom fel a dilemmázóknak: kezdő KATA-sként nem számított sok bevételre, ezért nem akarta bevállalni a „fix 50.000 Ft” fizetési kötelezettséget. Annyira jó éve lett, hogy végül 180.000 Ft lett a fizetendő IPA-ja… azt szoktam mondani, hogy inkább fizessen valaki kiszámíthatóan 10.000 Ft-tal többet, mint hogy esetleg elveszítsen 190.000 Ft-ot. Persze aki egyértelműen messze alatta marad a 2,5M Ft bevételnek (pl. másodállásban tevékenykedik), annál ez a kérdés nem kérdés cool

Múlt héten a NAV a következőkről tájékoztatott bennünket:

 • Miután 05.09-én közzétettek egy 29 oldalas anyagot a transzferár-adatszolgáltatáshoz, újabb 2 tájékoztató jelent meg a transzferár-ellenőrzésekkel kapcsolatosan. Úgy tűnik, ez igen hangsúlyos a részükről.
 • Emellett a végzős diákoknak szóló adózási útmutatóval is jelentkeztek.

Én is vártam egy tájékoztatót tőlük, ami végre múlt héten megérkezett. Biztos sok kérdést tesznek fel nekik, vagy számukra sem volt egyértelmű a helyzet kezelése, mivel bőven több, mint 30 napra válaszoltak.

A kérdésem a következő volt:

 • 40 órás munkaviszony melletti EV szünetelni kezd 04.05-én.
 • 04.15-én megszűnik a munkaviszonya, így a szünetelés alatt válik főfoglalkozású EV-vé.
 • Milyen járulékfizetés merül fel áprilisra vonatkozóan a fenti esetben?

A válasz pedig:

 • 04.16-tól 04.30-ig meg kell fizetnie maga után a minimálbér időarányos részét (harmincadolási szabály), mivel a tárgyhó egészében nem szünetelt. A 04.01-04.15-ei időszakra pedig azért nem kell fizetni, mert a munkaviszonya alapján mentesül.
 • Egészségügyi szolgáltatási járulékot pedig nem kell fizetnie, mert ebben az esetben él a 45 napos jogosultsági szabály a korábbi munkaviszonyára tekintettel.

Sajnos abban az esetben is ez a helyzet, ha egyéb mentesítő körülmények állnak fenn a törthavi szünetelést megelőző napokra (pl GYED, táppénz). A 2023. évi szabályok alapján a fenti esetben nem kellett volna járulékot fizetni… frown

Most pedig én is belevetem magam a munkába, mert hosszú lesz még ez a 10 nap, ami május 31-ig vissza van.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Már csak 1 hét maradt vissza az SZJA bevallási határidőből, amely a május 20-ára eső pünkösd hétfő miatt 05.21-ére tolódik.

Közben ma (05.13) még esedékesek a bérhez kapcsolódó bevallások is:

 • 2458-as a NEM átalányadózást választók esetében, és a
 • 2408-as bevallás

Bár múlt héten írtam, de itt az utolsó heti hajrában talán nem haszontalan megismételni néhány dolgot az SZJA bevallás és átalányadózás választásával kapcsolatban.

 1. Aki 2023-ban átalányadózó volt ÉS 2024-ben is az szeretne maradni, annak ezzel kapcsolatban NEM kell jelölni az SZJA bevallásban semmit sem. Tehát nem kell x-elni, hogy 2024-re az átalányadózást választom.
 2. Aki viszont VSZJA-ról tér át átalányadózásra 2024-től, az 2024.05.21-ig beadott SZJA bevallásában kell hogy jelölje az átalányadó választást. A határidő jogvesztő!
 3. Aki pedig már beadta az SZJA bevallást, de elfelejtette jelölni benne az átalányadó választást, az határidőig (05.21-ig) ezt helyesbítéssel megteheti még (nem önellenőrzés!).

Visszatérve e heti teendőinkhez 05.21-én határidősek az SZJA bevallás mellett a szokásos 20-ai bevallásaink, ezekre is elő kell készülni:

 • havi ÁFA bevallás
 • ahol van közösségi ügylet, ott a kapcsolódó 24A60-as
 • turizmusfejlesztési hozzájárulás
 • érintettek esetében 01-es vagy NETA bevallás is.

Civilek esetében elkezdtek érkezni a 22KOZ kitöltéséhez a NAV rendelkezésére álló adatok, amit kontrollként jól tudunk használni.

Múlt héten a NAV is sok tájékoztatóval látott el bennünket:

 • Felhívta a figyelmet az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem utáni lehetséges adófizetésre (amikor az éves kapott összeg meghaladja az éves mentesített keretösszeget). Ez után az SZJA-t a magánszemélynek kell megfizetnie.
 • Útmutatót tettek közzé az SZJA bevallási tervezet elfogadásáról, kiegészítéséről.
 • Hibás számlaadat-szolgáltatásra is figyelmeztetnek, és újra egyértelműsítették, hogy egy adózó nem teljesíthet azonos számlasorszámmal több adatszolgáltatást.
 • Összeállítottak és közzé tettek egy 29 oldalas tájékoztató anyagot a transzferár-adatszolgáltatáshoz.

A Nemzeti Agrárkamara is újra leveleket küld, hogy kik azok, akik automatikusan taggá váltak 2024.01.01-től a felvett tevékenységeik alapján. És mi a teendő ezzel kapcsolatban?

 • 2024.07.15-ig, ha törlésre kerül az összes agrárgazdasági tevékenységi kör, akkor mentesülnek a 2024. évi tagdíj megfizetése alól.
 • Az értesítő levél tartalmaz a NAK e-Irodához belépési adatokat, ahol a saját adatok menüpontban, a tevékenységi köröknél megjelenik, hogy melyik alapján került be a tagok közé.
 • Szerencsére még van idő, ráérünk ezzel a májusi hajrá után foglalkozni.

Múlt héten csütörtökön tartottam életem első webináriumát, ahol bemutattam, hogyan zárom én a cégeimet. Igyekeztem trükköket, praktikákat is mutatni. Nagyon sok visszajelzést kaptam tőletek az előadással kapcsolatban, rendkívül hálás vagyok érte embarassed Sokan kérdeztétek azt is, hogy lesz-e folytatása… én azt gondolom, hogy valamilyen formában igen smile

Múlt hét pénteken délután 4-5 óra között ment ki a visszanézhető videó linkje hírlevélben, de ide is bemásolom.

https://listamester.hu/lmui/faces/mails/Link.jsp?m=k1v3w4q33taabd2ict&l=kco1j134rjf5gf4v&st=rtm

Most pedig én is belevetem magam a munkába, mert hosszú lesz még ez a 3 hét, ami május 31-ig vissza van.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Már csak 4 hét maradt a májusból, ami nekünk könyvelőknek a „leghajtósabb” hónapunk. Ezért is szoktunk viccelődni azon, hogy már csak 1-2 napot kell aludni 05.31-ig smile

A hét elején még a bérszámfejtéssel is kell haladnunk, bár jövő hét hétfőn (05.13) lesznek esedékesek a kapcsolódó bevallások:

 • 2458-as a NEM átalányadózást választók esetében, és a
 • 2408-as bevallás

A negyedéves átalányadózók 2458-as bevallásai körül múlt hónapban úgy éreztem, hogy elég nagy volt káosz. Nekem mindössze 3 olyan vállalkozóm van, aki 2024-től tér át VSZJA-ról átalányadózásra.

 • Ebből 1 már a 02.12-ei bevallás előtt is tudta, hogy mit szeretne, így neki nem adtam be havi 2458-ast, csak a negyedévest. Persze kaptam is hibaüzenetet a negyedéves bevallásra, hogy a törzsadat szerint NEM átalányadózó, így vagy adjam be az SZJA bevallását, vagy erősítsem meg e-Papíron, hogy tényleg átalányadózó lesz 2024-től. Az viszont rejtély, hogy a havi bevallások meg nem hiányoztak…
 • A másik kettő vállalkozóm februárban azután döntött már, mikor a januári 58-as bevallás benyújtásra került. Az esetükben írtam e-papírt, és kértem törölni a januári bevallást. Erre egyébként semmi reakció nem érkezett 1,5 hónapig, majd a 04.12-én benyújtott, negyedéves átalányadózó jelöléssel küldött 58-as beérkezését követő napon jött az értesítés: törölték a januári 2458-as bevallást a folyószámláról, mert átalányadózást választott (SZJA bevallás még szintén nem volt benyújtva)

Egyébként ennek apropóján eszembe jutott az ÜPO hiányzó bevallások funkciója. Döbbenten láttam, hogy a figyelt bevallások között nem szerepel a 2458-as! Pedig ez egy alap bevallás, remélhetőleg csak az SZJA bevallási határidőig marad így, mivel a tavalyi 2358-as szerepel a figyelt bevallások listáján…

És ha már SZJA bevallás és átalányadózás. 3 dologra hívnám fel ezzel kapcsolatban a figyelmet:

 1. Aki 2023-ban átalányadózó volt ÉS 2024-ben is az szeretne maradni, annak ezzel kapcsolatban NEM kell jelölni az SZJA bevallásban semmit sem. Tehát nem kell x-elni, hogy 2024-re az átalányadózást választom.
 2. Aki viszont VSZJA-ról tér át átalányadózásra 2024-től, az 2024.05.21-ig beadott SZJA bevallásában kell hogy jelölje az átalányadó választást. A határidő jogvesztő!
 3. Aki pedig már beadta az SZJA bevallást, de elfelejtette jelölni benne az átalányadó választást, az határidőig (05.21-ig) ezt helyesbítéssel megteheti még (nem önellenőrzés!).

Talán már nem is érdemes szóba hozni a NAV rendszereinek üzemzavarait, amiből múlt hétre is kijutott bőven… viccesen mondtam is, hogy lehet, hogy az informatikusoknak elege lett az esti és szombati karbantartásból, ezért hirdettek meg előre egy teljes pénteki napra ütemezett karbantartást… végül ezt módosították délutánra, de gondolom ez senkit nem vígasztalt. Viszont érdemes a NAV új bejelentkezési felületét, a NAV Felhasználókezelő elérhetőségét elmenteni: https://uam.nav.gov.hu/  Ezen a címen közvetlenül is be lehet jelentkezni az online rendszerekbe.Ígéretek szerint az Online Számla karbantartása alatt is elérhető lesz ezen keresztül a Számlázó program és az eÁFA (már ha valaki szokta használni…).

Múlt héten írtam, hogy 2024.04.23-tól újra van bértámogatás, jelenleg az Ifjúsági Garancia Plusz program keretében. Nálam már jelentkezett is az első ügyfél, aki élne vele. A nettó létszámnövekedést azonban nem mindegy, hogy milyen időtartamra kell vizsgálni:

 • de minimis támogatás esetén a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap létszámához képest kell növekedést elérni
 • csoportmentességi támogatás esetén viszont az elmúlt 12 hónaphoz képest! Amennyiben a támogatással érintett leendő munkavállaló hátrányos helyzetű a támogatási kiírás szerint, akkor ebbe a kategóriába fog esni.

Ügyfelemnél ez azt jelenti, hogy ha 3 havi létszámot kellene néznünk, akkor élhetne a támogatással, viszont mivel vidéki a leendő munkavállaló és 12 havi létszámot kell nézni, így sajnos nem, kivéve ha saját erőből felvesz 1 főt, és utána még mindig bővülni szeretne. Így én az ilyen kérdések esetén először mindig a létszám feltételt nézem meg, mielőtt elmélyednénk a további ügyintézésben.

Pont egy hete tettem közzé a zárásról szóló cikkemet. Hihetetlen, de ilyen rövid idő alatt, már több mint 2.000-en olvasták embarassed Emlékeztetőül itt az elérhetősége: https://egykonyveloelete.hu/ev-vegi-zaras-bemutatasa-konyveloi-oldalrol/

Ezért is úgy döntöttem, hogy a héten megtartom a zárás bemutatóját élőben gyakorlatiasan RLB programban smile Mivel a legtöbben azt írtátok, hogy hétköznap 17-18 órai kezdet lenne a legalkalmasabb, én a csütörtök 17:30-as kezdetre gondoltam. Meet-en fogom tartani, linket fogok küldeni emailen, és a FB oldalamra is kiteszem majd. Nagyon izgulok, nem vagyok egy rutinos előadó, de remélem hasznos lesz mindenkinek!

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten megkezdődik a május, a maga határidőkben dúskáló mindennapjaival. Minden évben megfogadom, hogy április végére elkészülök minden beszámolóval és SZJA bevallással, mégsem leszek kész. Ez az idén is így lett, valami mindig közbeszólt, de szerencsére még van 1 hónapunk embarassed Ugye ezzel nem vagyok egyedül?
A héten szerencsére nincs semmi komoly határidőnk, ráadásul a május 1-jei munkaszüneti nap hét közepére esik, így nyerünk egy extra napot. Aki akar / szeretne / muszáj, az tud dolgozni, akire pedig ráfér kap egy kis extra pihenőt.

Múlt héten írtam a megbízási jogviszony bejelentésével kapcsolatosan, hogy előremutató hatállyal, vagy jogviszony vége dátum nélkül nem jelenthető be a biztosítási jogviszony keletkezése. Valószínűleg sok megkeresést kaphatott ez miatt a NAV ügyfélszolgálata, ugyanis 04.24-én a 24T1041 frissített kitöltési útmutatójába számtalan példa került be a helyes alkalmazásra vonatkozóan. A 30-ik oldaltól találjátok ezeket, érdemes átnézni őket.

2024. április 24-étől újra csökkent a jegybanki alapkamat mértéke, mely így jelenleg 7,75 %.

Az elmúlt héten a NAV rendszereiben úgy éreztem, mintha állandóan karbantartás és üzemszünet lenne. Az előre meghirdetett időpontnál biztos mindig hamarabb kezdődött, és tovább is tartott. Határozottan rosszabb az elérhetősége és rendelkezésre állása, mint pl. 1 évvel ezelőtt. Így már csak arra lennék kíváncsi, mi lenne ha nem lenne ennyi karbantartás…?

Talán ennek orvoslására jött létre a NAV új bejelentkezési felülete, a NAV Felhasználókezelő. Ígéretek szerint az Online Számla karbantartása alatt is elérhető lesz ezen keresztül a Számlázó program, az eÁFA (és az ÜPO?). Elvileg új másodlagos és technikai felhasználó is itt regisztrálható, aminek módja és a kiosztható jogosultságok köre változatlan (még nem próbáltam ki, hogy működik-e a régi felületen is…)

Múlt héten megszüntették az E-cég betekintő szolgáltatást frown Évek óta használom, szerintem nagyon hasznos volt egy cég múltjának feltérképezése során. Sajnálattal olvastam, hogy többé nem elérhető. Ezt nagy visszalépésnek érzem ebben a felgyorsult, digitális megoldásokkal teli szakmában.

Jóhír viszont, akik civil szervezetekkel foglalkoznak, hogy végre megjelent a 22KOZ nyomtatvány, így azon szervezetek zárását is kompletten be tudjuk fejezni, akiknek a kiutalt 1%-hoz kapcsolódó elszámolási kötelezettségük van.

Másik jó hír a vállalkozók számára, hogy 2024.04.23-tól újra van bértámogatás, jelenleg az Ifjúsági Garancia Plusz program keretében.

Ha látok valamilyen támogatási lehetőséget, akkor azt meg szoktam osztani az ügyfeleimmel, hálásak szoktak lenni érte (persze ettől nem leszek még pályázatfigyelő wink). Röviden a feltételek:

 • be nem töltött 30. év (és betöltött 15. év)
 • bruttó bér 50%-a, max 250.000 Ft
 • fix 4 hónap (vagy hátrányos helyzetű esetén 6 hónap. Érdemes áttekinteni a felsorolást, mivel pl. hátrányos helyzetű a vidéki területen élő is.)
 • elmúlt 3 hónaphoz képest létszámnövekedést kell hogy eredményezzen.

A legjobbat pedig a végére hagytam: elkészültem a zárásról szóló cikkemmel embarassed Éreztem hogy hosszú lesz (és sok a mondanivalóm) de azért remélem senkit nem fog visszariasztani a több, mint 4.000 szó… az emészthetőség érdekében tartalomjegyzék is található az elején, illetve igyekeztem jól tagolni az írást.

Itt tudjátok elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/ev-vegi-zaras-bemutatasa-konyveloi-oldalrol/

Továbbra is tervezem, hogy élőben gyakorlatiasan megmutatom majd (RLB programban) smile legkésőbb jövő héten. Ezzel kapcsolatosan még megkérdezlek benneteket a FB oldalamon keresztül.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Már nincs 1,5 hónap sem vissza, hogy a könyvelők is végre lezárják és maguk mögött hagyják a 2023-as évet: az SZJA bevallásokra 4 hetünk maradt, a beszámolókra szűk 2 héttel több. Sajnos sokszor nem rajtunk múlik a munka ütemezése, hiszen hiánypótlásokra várunk vagy arra, hogy az elkészült beszámolót elfogadják a cég tulajdonosai.

Addig is ma van a negyedéves bevallások határideje (04.22), nézzük ezek közül a leggyakrabban előfordulókat. A felsorolás nem teljes körű, és így sem rövid…

 • havi és negyedéves ÁFA bevallások
 • amennyiben kapcsolódik hozzá, akkor az összesítő nyilatkozat (24A60) beadása
 • 2401-esen szereplő kötelezettségek bevallása, mint pl. cégautóadó, rehabilitációs hozzájárulás
 • negyedéves KIVA előleg bevallása
 • környezetvédelmi termékdíj
 • mindezek befizetéséről is gondoskodni kell
 • és a befizetések során a havi és negyedéves társasági adó előlegekről se feledkezzünk meg.

Múlt héten engem is utolért a megbízási jogviszony bejelentésével kapcsolatos változás. Bár tudtam róla, hogy előremutató hatállyal, vagy jogviszony vége dátum nélkül nem jelenthető be a biztosítási jogviszony keletkezése, mégis bosszankodtam rajta magamban. 2 napos megbízásról volt szó, az összeg alapján egyértelmű volt, hogy biztosítottá válik a megbízott. Leszámfejtettem és elkészítettem a papírjait, viszont a folyamatot nem tudtam teljes egészében végigvinni, hiszen a 24T1041-et csak a 2-ik napon küldhettem be (a kifizetés is a második napon megtörtént). E miatt szerintem nagyobb a hibázási lehetőség is…

Az SZJA bevallások kapcsán ügyfeleimtől mindig kérem, hogy ahol családi kedvezmény igénybevétele történik, ott a pár mindkét tagjának bevallását én készítsem el. Egyrészről, mert néha nem tudja az egyik, hogy mit vett igénybe év közben a másik laughing, másrészt egyéb kedvezmények esetén optimalizálni is lehet a visszajáró adó összegét. Bár ennek a módnak kellene természetesnek lenni, még mindig vannak akik erre rácsodálkoznak.

Ennek kapcsán említeném meg, hogy az 1+1 %-ról történő rendelkezés a szívügyem. Míg a technikai számra tett nyilatkozatot folytatólagosan figyelembe veszi a NAV, addig a civil kedvezményezettek javára továbbra is évről évre nyilatkozni kell. A bevallási tervezet elfogadásával (vagy hogy nem csinálnak semmit, és elfogadottá válik) ezt sajnos sokan elfelejtik, és így „elveszik” a civileknek felajánlható összeg. Ezért ti is buzdítsatok mindenkit arra, hogy ez ne maradjon el smile

Sajnos a negyedéves bevallási „cunami” közepette nem haladtam úgy a zárásról szóló cikkemmel, ahogy reméltem. Ennek ellenére talán még a héten sem lesz későn, és ez a májusi hajrában szintén mindenkinek hasznos lesz smile Ha pedig belefér az időmbe és érdeklődés is lesz, akkor élőben is megmutatom majd (RLB programban) smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Előrejelzések szerint a héten véget ér az áprilisi nyár, ami eddig kényeztetett bennünket, így talán könnyebb lesz fókuszálni a negyedéves teendőinkre is. Lássuk melyek ezek.

Bár a negyedéves bevallások határideje 04.22-ére esik, mégsem hagyhatjuk azok elkészítését jövő hét hétfőre. A felsorolás nem teljes körű, és így sem rövid…

 • havi és negyedéves ÁFA bevallások
 • amennyiben kapcsolódik hozzá, akkor az összesítő nyilatkozat (24A60) beadása
 • 2401-esen szereplő kötelezettségek bevallása, mint pl. cégautóadó, rehabilitációs hozzájárulás
 • negyedéves KIVA előleg bevallása
 • környezetvédelmi termékdíj és EPR bevallás (mely nem könyvelői feladat, de lejjebb visszatérek még rá)
 • mindezek befizetéséről is gondoskodni kell
 • és a befizetések során a havi és negyedéves társasági adó előlegekről se feledkezzünk meg.

KIVA-s ügyfeleim esetében a ’08-as bevallással egyidejűleg a KIVA bevallást már elkészítetem, de a beküldéssel még várok. Ennek praktikus oka, hogy bár negyedéves a bevallás (és a határidő 04.20), de nekem minden ügyfelem havonta fizeti a bérek után számolt előleget. Így azért, hogy a negyedév utolsó hónapjában jól fizessék az összeget, a bevallás is elkészült még 10-e előtt.

A cégautóadónál gyakran felmerül kérdésként, hogy mi a helyzet a gépjárműadó levonhatóságával. A szabály változatlan, tehát a határidőben (04.15-ig) befizetett összeg levonható a cégautóadó összegéből. Ez egyrészről nevezhető adminisztráció csökkentésnek, mivel a második félévben nem kell újra megvizsgálni, hogy a 2-ik féléves adó időben megfizetésre került-e. Másrészről azzal, hogy a gépjárműadó befizetési határidő (04.15) és a cégautóadó bevallási és befizetési határidő (04.20) ennyire közel került egymáshoz, többlet munkát jelent. Nekem is van 2 olyan ügyfelem, akik a kérésem ellenére nem utalták még el a gépjárműadót, így a bevallásukat nem tudtam elkészíteni… de nekik már csak kedden (04.16) fogom újra elővenni azt, és megállapítani illetve megírni a fizetendő adót.

A NAV is kiemelten fontosnak tartotta a gépjárműadó befizetési határidejének módosításáról szóló kommunikációt, a weboldalán és a FB oldalán is többször felhívta rá a figyelmet. Volt is mém gyártás rendesen, melynek fogadtatása elég vegyes.

„Természetesen” múlt héten is sokat akadozott az ügyfélkapu, remélhetőleg ez nem így lesz ezen a héten…

Sajnos csodálatos fejlesztésből is jutott nekünk újra: az Online Beszámoló- és űrlapkitöltő Rendszerben (OBR) a beszámoló sémája új sorokkal bővült a halasztott adóra vonatkozóan. Az erről szóló jogszabály már decemberben el lett fogadva, mégis 3 hónap kellett ahhoz, hogy a beszámoló űrlap is módosításra kerüljön. Ez a változtatás azzal a sajnálatos következménnyel járt, hogy:

 • az előző évi adatok beemelése nem történik meg, és
 • a korábban elkészített és letöltött, majd most visszatöltött beszámolók esetén a fedőlapon a beszámoló adatok rész, valamint a mérleg és eredménykimutatás nem töltődik be.

Véleményem szerint nem kellett volna túl sokat fejleszteni pluszban ahhoz, hogy a korábbi mezőket megfeleltessék a jelenleginek, ez mégsem sikerült… szerencsére a könyvelőprogramok erre nyújtanak megoldást (remélhetőleg mindegyik), az általam használt RLB már kihozta a fejlesztést hozzá.

És végül pár szó a termékdíj és az EPR kapcsolatáról. Az elmúlt pár napban több posztot is láttam arról, hogy hibás a 24KTBEV bevallás, mert a súly alapján nem számol termékdíjat. Amióta behozták az EPR-rel kapcsolatos szabályokat, azt tapasztalom, hogy sajnos sok könyvelő a 2 „adó” kapcsolatával nincs tisztában. Míg korábban a termékdíj bevallásokat elkészítették, az EPR-rel kapcsolatos ügyintézést egy az egyben elutasították. Ez teljesen helyénvaló is, viszont ebben az esetben ne készítsétek el a termékdíj bevallást sem, hiszen a kettőnek egyrészről szinkronban kell lennie, másrészről így sok esetben a termékdíj bevallás rosszul készül el. Hiszen most sem hibás a 24KTBEV, csak már „tudja” hogy mikor lesz nulla Ft-os a díjtétel…

Különféle tévhitek keringtek az EPR levonhatóságáról is, olvastam olyanról, aki beadta a termékdíjat úgy ahogy eddig, és azt gondolta, majd ennek összegét vonják le majd az EPR-ből…Pedig fordítva működik! Innen kezdve, a nulla díjtételű termékdíj bevallás helyett pluszba fizettették az ügyféllel a termékdíjat, esetleg az ügyfélhez az az információ sem jutott el, hogy létezik az EPR és tennivalója lenne vele. Az én véleményem az, hogy ezt a 2 bevallást „egy kézben” kell tartani, tehát aki az EPR-t csinálja, az adja be a termékdíjat is. Ne féljetek nemet mondani a termékdíj bevallásra, ha nem vagytok tisztában az EPR szabályokkal (legalább minimális szinten). Olyan szerteágazó a szabályozása, hogy ez is ténylegesen egy külön szakma.

Múlt héten írtam már, hogy az elmúlt időszakban több megkeresést is kaptam, hogy vállalok-e mentorálást. Nagyon megtisztelő a részetekről ez a bizalom, köszönöm embarassed Egyedi mentorálásra jelenleg nincs kapacitásom, de ha lesz több érdeklődő, akkor szívesen létrehozok egy klub jellegű zárt csoportot. Ezzel kapcsolatosan örömmel veszem, ha írtok nekem arról, hogy milyen formában tartanátok hasznosnak, milyen elakadásaitok vannak, amire megoldást keresnétek. Írjatok nekem az egykonyveloelete@gmail.com címre, vagy közvetlenül erre az emailre is válaszolhattok. Sok hasznos ötletet, igényt írtatok már, köszönöm nektek!

Elkezdtem írni a zárásról egy cikket, remélem hogy jövő hétre elkészülök vele. Órákat lehetne beszélni róla, de inkább egy sorvezető jellegűre gondoltam, hogy nálunk hogyan zajlik a folyamat. Azt gondolom ez a májusi hajrában szintén mindenkinek hasznos lesz smile Ha pedig belefér az időmbe és érdeklődés is lesz, akkor élőben is megmutatom majd (RLB programban) smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Végre beköszöntött az igazi tavasz, így remélem mindenkinek jól telt a hétvége. A feltöltődésre biztos mindenkinek szüksége volt, ha másért nem is, az előttünk álló héten ránk váró teendők miatt biztosan.

A héten pénteken, 04.12-én újabb bevallási határidő vár ránk:

 • 2408-as havi járulékbevallás (ezt kiválthatja a határidőben beadott NY nyomtatvány)
 • 2458-as bevallás a havi és az átalányadózók negyedéves kötelezettségeiről
 • ezekhez kapcsolódó befizetési kötelezettségek
 • negyedéves SZJA előleg befizetési határidő

KIVA-s ügyfeleim esetében a ’08-as bevallással egyidejűleg a KIVA bevallást is el szoktam készíteni. Bár negyedéves a bevallás (és a határidő 04.20), de nekem minden ügyfelem havonta fizeti a bérek után számolt előleget. Akik korábban társasági adósok voltak, megszokták a szocho havi összegét (nagyságát), és könnyebb folytatni a kialakult gyakorlatot. Az újonnan induló cégeknek ezért szintén fel szoktam ajánlani, hogy havonta megírom a tárgyhónapra eső összeget, és eddig mindenki a havi fizetést választotta. A leggyakrabban elhangzó indok, hogy könnyebb havonta kifizetni pl. 100 eFt-ot, mint egyösszegben 300-at, mikor ráadásul ott van esetleg még a negyedéves ÁFA összege is.

Azt gondolom, hogy pénzügyeikben a vállalkozók még mindig nem elég tudatosak, a kb 40 átalányadózós ügyfelünk közül mindössze 2 (!) fizeti a negyedév végén a tényleges adó alapján a kötelezettségeit. Ők azok, akik annyira tudatosak, hogy nem „csábítja” el őket a befolyt bevétel, és tudják, hogy abból még mennyi adót kell befizetni (persze nem Ft-ra pontosan, de a nagyságrenddel tökéletesen tisztában vannak).

Mi pedig múlt héten sem maradtunk hasznos infók nélkül a NAV-tól. Megtudhattuk, hogy:

 • Március 27. óta a NAV Ügyfélportál „Képviseletek” menüpontjában online bejelenthető és le is zárható az önálló, vagy mással együttes törvényes képviselői jogosultság.
 • Készítettek egy útmutatót, hogy a gépjárműadó hogyan fizethető be a mobil applikációjukon keresztül
 • A nyári párizsi olimpia okán valószínűleg sok kérdés érkezett a külföldi sporteseményre szóló belépők adómentessége kapcsán, így erről részletes tájékoztatóval találkozhatunk. https://nav.gov.hu/ado/szja/Kulfoldi_sportesemenyre_szolo_belepo_juttatasa
 • A Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda pedig elkészítette az új KIT17 és a KIT17MEG elnevezésű specifikus nyomtatványokat.

Múlt héten örömhírt is hoztam: a pénzbeli ellátások (táppénz, CSED, GYED) igénylése esetén, a SZÜF felületén végre megjelent az „Adat XML feltöltése” lehetősége a „További műveletek” menüpontnál. Sajnos azonban szomorúan tapasztaltam, hogy a folyamatos táppénz igénylések esetében erre nincs lehetőség, csak az új igénybejelentéseknél. Ezt jeleztem is Ruszin Zsoltnak (MKOE), aki azt a tájékoztatást kapta, hogy április végére ennek a fejlesztésével is elkészülnek a MÁK-nál.

Az elmúlt időszakban több megkeresést is kaptam, hogy vállalok-e mentorálást. Nagyon megtisztelő a részetekről ez a bizalom, köszönöm embarassed Egyedi mentorálásra jelenleg nincs kapacitásom, de ha lesz több érdeklődő, akkor szívesen létrehozok egy klub jellegű zárt csoportot. Ezzel kapcsolatosan örömmel veszem, ha írtok nekem arról, hogy milyen formában tartanátok hasznosnak, milyen elakadásaitok vannak, amire megoldást keresnétek. Írjatok nekem az egykonyveloelete@gmail.com címre, vagy közvetlenül erre az emailre is válaszolhattok.

Áprilisban pedig tervezek még írni a zárásról egy cikket. Órákat lehetne beszélni róla, de inkább egy sorvezető jellegűre gondoltam, hogy nálunk hogyan zajlik a folyamat. Azt gondolom ez a májusi hajrában szintén mindenkinek hasznos lesz smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten nem várnak ránk bevallási határidők, de a teendőnk ettől nem kevés. Ráadásul ez egy rövidebb hét is lesz a maga 4 munkanapjával, hiszen pénteken már Nagypéntek lesz. Így az idei második hosszú hétvégéhez érünk.

Egy határidőnk mégis lesz: a mindenki által „szeretett” kamarai hozzájárulás befizetési határideje, ami az ünnepek miatt április 2-ára tolódik.

A múlt héten rengeteg üzemzavar volt, mely a munkánkat akadályozta. Roppant bosszantó, mikor órák teltek el úgy, hogy az elvégzett munka eredménytelen volt, mert egy GYED igénylés beadása, vagy a megírt e-papír beküldése a KAÜ azonosításon vérzett el…

Még szerencse, hogy kb 1 hét után sikerült a NAV-nak megugorni azt a feladatot, hogy a nyomtatványkitöltő program felismerje és elfogadja a 9-essel kezdődő adószámot. Március 14-e óta ugyanis az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek ilyet kapnak.

Biztos én vagyok a naív, de erre miért nem lehetett felkészülni előre? Biztos tudták, hogy „elfogynak” a még felhasználható számok abból a tartományból, amit eddig használtak, hiszen az automatikus rendszer tudta, hogy 9-essel generáljon új számot… akkor a nyomtatványok fejlesztését miért nem lehetett előrehozni? A tájékoztatás pedig mehetett volna „automatikusan” az első 9-essel kezdődő adószám kiadását követő napon… nem 1 héttel később. De szerencsére most már működik.

A NAV honlapján megjelent a 2024/4 adózási kérdés, mely egyértelműsíti, hogy melyik desszertjellegű sajtkészítmény értékesítése tartozik a 18%-os ÁFA-kulcs alá. https://nav.gov.hu/ado/adozasi_kerdes/2024_4._Adozasi_kerdes_-_Desszertjellegu_sajtkeszitmenyek_ertekesitese_soran_alkalmazando_18_-os_adomertek

Remélem mindenkinek jól telt a hosszú hétvége, munka nélkül. Ahogy egy Facebook mém felhívta rá a figyelmet, sok minden volt ebben a pár napban: hosszú hétvége, húsvét, óraátállítás és még a bolondok napja is laughing ez mellé még a munkát is bezsúfolni vétek lett volna…épp ezért az én hétfői hírlevelem is kivételesen keddre csúszott át.

Mai nappal pedig fejest ugorhatunk a munkába, hiszen az idei év első negyedévének bevallási szerzonja indul. A bérszámfejtésre már múlt héten is lehetett készülni, de nálunk sokan még most adják le a bérszámfejtéshez az adatokat. Az átalányadózó egyéni vállalkozók negyedéves bevallásához pedig a bevételi adatok csak a mai nappal tudnak leghamarabb véglegessé válni, hiszen nem a kiállított számlák, hanem a ténylegesen befolyt bevételek után adóznak (mivel minden egyéni vállalkozó pénzforgalmi szemléletű)!

Mielőtt bárki elkezdené beadni a 2458-as bevallásokat, ne felejtse el frissíteni a nyomtatványt, mivel 04.01-jén új verziószám (4.0) került publikálásra. A verziótörténet szerint ez érinti az átalányadózók negyedéves bevallásának összefüggés vizsgálatát, és a 9-essel kezdődő adószámok miatti hibakódokat is. Érdemes lesz figyelni beadás előtt, hogy van-e újabb verzió, nem biztos, hogy elsőre mindent sikerült javítani a NAV részéről…

A szokásos módon múlt héten is számtalan változás történt, mely érint bennünket vagy ügyfeleinket.

A NAV-tól megtudhattuk, hogy:

 • A jegybanki alapkamat csökkentése nem állt meg, 2024.03.27-től 8,25 % a mértéke.
 • Az illetékbélyeg 2024.01.01-jei megszűnését követően idén hogyan lehet azt megfizetni (az érintetteknek már 3 havi tapasztalata van benne, így ilyenkor mindig elmerengek azon, hogy ez nem egy kicsit megkésett infó…?)
 • 2024.04.01-től már a 24ELEKAFA nyomtatványon kell visszaigényelni a külföldön megfizetett ÁFA-t, mindegy, hogy melyik évet (2023 vagy 2024) érinti.

Közben csendben olyan fejlesztések is voltak, amiről viszont nulla előzetes kommunikációval találkoztunk… frown az egyik ilyen, hogy a tarhely.gov.hu felületét megváltoztatták, illetve az értesítések is új email címről érkeznek, ezért akinél a levelezésben ezek automatikusan külön mappába kerülnek, a szabályt módosítani szükséges. Ezen kívül első ránézésre nem feltétlenül szembetűnő a különbség, de a legfájóbb sokunk számára az volt, hogy a „szinezős” NAV szűrő sem működött. Én is hosszú évek óta használom, ezért is örültem annak, hogy a fejlesztője (Bakos Attila) alig néhány nap alatt elkészítette a frissítését. Aki nem ismeri, itt tudja bekapcsolni ezt a Firefox bővítményt: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/nav-filter/

Egy örömhírt is hoztam: a pénzbeli ellátások (táppénz, CSED, GYED) igénylése esetén, a SZÜF felületén végre megjelent az „Adat XML feltöltése” lehetősége a „További műveletek” menüpontnál. Reméljük, hogy a bérprogramok minél hamarabb elkészítik a fejlesztést ehhez, hogy csökkenjen az a szörnyű mennyiségű felesleges begépelni való, amit az elmúlt 3 hónapban kellett csinálnunk…mivel ez még nagyon friss infó, így kipróbálni nem tudtam. Viszont van folyamatos táppénz igénylőm több is, így náluk ki tudom próbálni akkor is, ha a bérprogram fejlesztése még nem lesz kész.

A negyedéves bevallások tengerében ha lesz egy lélegzetvételnyi idő, akkor a beszámolókkal és az SZJA bevallásokkal is lehet haladni. Bár mind a kettő határideje május, de a beszámolókra 10 nappal több időnk jut wink Igaz találkoztam olyan megtévesztő hirdetéssel, amely az SZJA bevallási határidőnél is a 05.31-gyel reklámozta magát, de remélem senkit nem tévesztett meg ez az álhír. Az SZJA bevallás határideje továbbra is május 20-a maradt, ami az idén 05.21-ére csúszik a pünkösd hétfő miatti munkaszüneti nap okán.

Az elmúlt időszakban sok mindenről írtam, és el is felejtettem megosztani veletek, hogy a MINKE oldalán a tagok elolvashatják egy újabb írásomat, ami a fejlesztési tartalék képzéséről és felhasználásának szabályairól, illetve annak hatásáról szól. Itt tudjátok elolvasni: https://www.minositettkonyvelok.hu/fejlesztesi-tartalek-kepzese-felhasznalasa-fejlesztesi-tartalekbol-beszerzett-eszkozok-eseteben-adoalapkorrekcios-tetelek-a-tarsasagi-adoban/

Így ahogy múlt héten is írtam, én is „csendesebb” leszek, de azért nem hagylak benneteket információk nélkül.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten nem várnak ránk bevallási határidők, de a teendőnk ettől nem kevés. Ráadásul ez egy rövidebb hét is lesz a maga 4 munkanapjával, hiszen pénteken már Nagypéntek lesz. Így az idei második hosszú hétvégéhez érünk.

Egy határidőnk mégis lesz: a mindenki által „szeretett” kamarai hozzájárulás befizetési határideje, ami az ünnepek miatt április 2-ára tolódik.

A múlt héten rengeteg üzemzavar volt, mely a munkánkat akadályozta. Roppant bosszantó, mikor órák teltek el úgy, hogy az elvégzett munka eredménytelen volt, mert egy GYED igénylés beadása, vagy a megírt e-papír beküldése a KAÜ azonosításon vérzett el…

Még szerencse, hogy kb 1 hét után sikerült a NAV-nak megugorni azt a feladatot, hogy a nyomtatványkitöltő program felismerje és elfogadja a 9-essel kezdődő adószámot. Március 14-e óta ugyanis az egyéni vállalkozók és az adószámos magánszemélyek ilyet kapnak.

Biztos én vagyok a naív, de erre miért nem lehetett felkészülni előre? Biztos tudták, hogy „elfogynak” a még felhasználható számok abból a tartományból, amit eddig használtak, hiszen az automatikus rendszer tudta, hogy 9-essel generáljon új számot… akkor a nyomtatványok fejlesztését miért nem lehetett előrehozni? A tájékoztatás pedig mehetett volna „automatikusan” az első 9-essel kezdődő adószám kiadását követő napon… nem 1 héttel később. De szerencsére most már működik.

A NAV honlapján megjelent a 2024/4 adózási kérdés, mely egyértelműsíti, hogy melyik desszertjellegű sajtkészítmény értékesítése tartozik a 18%-os ÁFA-kulcs alá. https://nav.gov.hu/ado/adozasi_kerdes/2024_4._Adozasi_kerdes_-_Desszertjellegu_sajtkeszitmenyek_ertekesitese_soran_alkalmazando_18_-os_adomertek

Én pedig elkészültem a társasági adófolyószámla egyeztetéséről szóló cikkemmel. Friss és ropogós, ma reggel tettem közzé embarassed Fogadjátok szeretettel: https://egykonyveloelete.hu/tarsasagi-ado-folyoszamla-egyeztetes-a-konyvelessel/

Itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki 1-1 folyószámlakivonat megküldésével hozzájárult az elkészítéséhez.

Már több, mint ezren olvasták az iparűzési adófolyószámla egyeztetésről szóló cikkemet, amelybe sok példát és magyarázatot tettem. Ha esetleg lemaradtál eddig róla, itt tudod elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/iparuzesi-ado-folyoszamla-egyeztetes-a-konyvelessel/.

Húsvét vasárnap pedig óraátállítás is lesz, ezt ne felejtsétek. Szerencsére hétfő is munkaszüneti nap, így több időnk lesz az átállásra, bár az ünnepekből elveszítünk 1 órát.

Utána pedig megkezdődik az idei első negyedéves hajrá. Biztos én is „csendesebb” leszek, de azért nem hagylak benneteket információk nélkül.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Az idei első hosszú hétvége után remélem mindenki kipihenten vág bele ebbe a hétbe, hiszen teendőnk ahogy azt megszokhattuk nem kevés.

Erre a hétre eső határidők (legjellemzőbbek):

 • 03.18 helyi adó előlegek befizetési határideje
 • 03.20 ÁFA bevallás és a kapcsolódó Összesítő nyilatkozat, turizmusfejlesztési hozzájárulás

Ne felejtsük el, hogy a gépjárműadó befizetési határideje április 15-ére tolódott.

Ezen felül van egy olyan dátum, a március 20-a, ami inkább magánszemélyként lehet érdekes számunkra. Ezzel kapcsolatban tavaly nagy volt a felháborodás, az idén valahogy nem kapta fel a sajtó. Ez nem más, mint a SZÉP Kártyán lévő, több mint 1 éve fel nem használt egyenleg után fizetendő 15%-os díj. Még van 2 napunk, hogy felhasználjuk azt az összeget, ami után díjat kellene fizetnünk.

Ezt a 381/2022 (X.6) Korm.Rendelet szabályozza:

 • a több mint 365 napja fel nem használt összegre
 • egyszeri díjat számítanak fel minden év 03.20 és 09.20-án.
 • mértéke a több mint 1 éve fel nem használt egyenleg 15%-a, de min. 100 Ft.
 • Ha ez a fel nem használt összeg kevesebb mint 100 Ft, akkor a fel nem használt összeggel egyezik meg a fizetendő díj.
 • olyan 1 évnél régebbi egyenlegre nem kell újra megfizetni, amire már tavaly levontak díjat.
 • Így most a 2022.10.15 – 2023.03.20 között jóváírt és el nem költött összegekre kell a 15%-os díjat megfizetni.
 • A fel nem használt összegről és annak várható díjáról kellett értesítést kapni az érintetteknek, legkésőbb 2023.12.20-ig…

Akiknél vannak szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak, nézze át (ha még nem tette meg), hogy miként vannak bejelentve. Ugyanis 2024.02.28-tól új jogviszony kódot (1131) kell használni az esetükben. Erről részletes tájékoztatás jelent meg a NAV honlapján: https://nav.gov.hu/ado/jarulek/szakkepzesi-munkaszerzodeses-jogviszony-bejelentese

Nagyon sokan vártuk hogy végre megjelenjenek az eSZJA tervezetek. Már március 14-én elkezdték feltölteni őket, 03.15-étől pedig mindenkié elérhető. A felület az előző évekhez képest megváltozott, véleményem szerint előnyére. Sokan csak kontrollként használják, vagy arra, hogy kimentsék belőle az adatokat, és azt áttöltsék az ÁNYK-ba.

Az áttöltést a következőképpen lehet elvégezni: az eSZJA felületre belépve a bevallási tervezet megtekintésére kattintva annak módosítását kell választani. A bevallás nyitó lapján a jobb alsó sarokban a kék négyzetben lévő 3 fehér pontra kattintva felnyíló menüben találjuk meg az adatkimentés funkciót. Az itt kapott xml fájlt kell az ÁNYK-ba betölteni a Szervíz -> Egyedi importálás menüpontnál. Utána a megszokott módon folytatható a 2353-as nyomtatvány kiegészítése.

Tudom, hogy megosztó az eSZJA felület használata, de én tavaly elkezdtem barátkozni vele. Nem mondom, hogy örök barátságot kötöttünk, de az a véleményem, hogy nem árt, ha ezt is elkezdjük megszokni. Ugyanakkor az ÁNYK-t továbbra is sokkal átláthatóbbnak gondolom. Szerencsére az eSZJA-n a nyomtatási kép megegyezik az ÁNYK-s kivonatolt nyomtatási képpel, így a rutinnak hála, azonnal látom, ha valami nem stimmel.

Az SZJA bevallások készítésekor az iparűzési adó bevallást is elkészítem, ahol szükséges. Aki a sávos IPA-t választotta, ellenőrzöm, hogy kell-e bevallást beadni sáv váltás miatt, aki pedig az általános szabályok szerint állapítja meg az IPA-t, azoknak elkészítem és be is adom a bevallását. Ugyanez a gyakorlatom a cégek zárásakor is.

Írtam az iparűzési adófolyószámla egyeztetésről egy cikket, amelybe sok példát és magyarázatot tettem. Itt tudod elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/iparuzesi-ado-folyoszamla-egyeztetes-a-konyvelessel/

A társasági adó folyószámla egyeztetésről is készülök majd egy hasonló cikkel.

És ha esetleg a Facebook örökre eltűnne, veletek akkor is meg tudnám osztani, hiszen hírlevél formájában tudlak értesíteni róla. Hálás vagyok, hogy ezt az emailt már több, mint 600-an kapják meg.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten csak 4 munkanap lesz, de annál több tennivaló. Kezdődik a holnap (03.12-én) esedékes járulék bevallási határidővel. Hiába vannak készen a bevallások, péntek óta érkeznek a szocho kedvezmény igazolások, így van, amit át kell dolgozni, hogy már jó adatokkal kerüljön benyújtásra. Aztán itt az ÁFA bevallás is, aminek a határideje hiába jövő hét szerda, én nem szeretek utolsó napokban mondani fizetendő ÁFA-t. Így a héten megpróbálok mindenkivel elkészülni… bár ehhez az ügyfelek együttműködésére is szükség van smile

Szombaton újra karbantartás miatti üzemszünet volt a NAV-nál, úgy látszik ez most már rendszeres lesz…? Azt hiszem, hogy bennünket akarnak megóvni a hétvégi munkától yell

Visszatérve a márciusi határidőkre (legjellemzőbbek):

 • 03.12 járulékbevallás (2458, 2408) és a hozzájuk kapcsolódó befizetések
 • 03.18 helyi adó előlegek befizetési határideje
 • 03.20 ÁFA bevallás és a kapcsolódó Összesítő nyilatkozat, turizmusfejlesztési hozzájárulás
 • 03.31 Kamarai hozzájárulás megfizetési határideje (2024-re vonatkozó)

Múlt héten az ügyfeleimnek küldtem egy tájékoztatót, hogy mi várható márciusban. Mivel a gépjárműadó befizetési határideje április 15-ére tolódott, így az ezzel kapcsolatos legfontosabb változásokról is írtam nekik.

 • befizetési határidő 03.15 helyett 04.15-e lett
 • 2 részlet helyett egy összegben kell befizetni
 • magánszemélyek és egyéni vállalkozók kérhetnek rá automatikusan járó pótlékmentes 5 havi részletfizetést

Ehhez kapcsolódóan kértem azokat, akik cégautóadó fizetéssel is érintettek, hogy március 31-ig fizessék be a gépjárműadót. Ennek oka, hogy így az első negyedévi kötelezettségnél egyértelműen fogjuk látni a megfizetettséget, és nem kell kivárni a cégautóadó bevallással az utolsó pillanatot (és a fizetendő kiközlésével)

Bár a fenti határidők közé nem írtam be, de az ÖVTJ kódok és tartalmuk módosítása miatt van egy 03.15-ei határidőnk is, ami nem tolódik ki 03.18-ára. Ennek oka, hogy március 1-től változott az ÖVTJ-k tartalma (1/2024. (II. 29.) MK rendelete alapján). Meglepődve láttam, hogy ez érinti a könyveléshez és a bérszámfejtéshez kapcsolódó számokat is. Így azok, akik egyéni vállalkozóként végzik a könyvelési szolgáltatást, a következő teendőik vannak:

 • A 692006 övtj (Egyéb számviteli szolgáltatás, bérszámfejtés) törölve lett, és 2 új ÖVTJ kódot vezettek be helyette.
 • Így fel kell venni a 692010 Bérszámfejtés és a 692011 Egyéb számviteli szolgáltatás tevékenységi kört.
 • A 692003 Könyvelés esetében pedig tartalmi változás van: kikerült belőle a pénzügyi adminisztrációs feladatok ellátása (692011-be), és a mérleg és eredménykimutatás mellett belekerült a kiegészítő melléklet összeállítása is.

Bár elvártam volna, hogy a törölt / nem hatályos ÖVTJ kódok „eltűnjenek” a nyilvántartásból, de múlt héten ezt még nem láttam. Így én 2024.02.29-ei hatállyal töröltem a 692006-ot, és 03.01-től felvettem helyette a 692010 és 692011 tevékenységeket.

Sokan rebesgetik, hogy a bérszámfejtés azért került külön ÖVTJ számra, mert szigorítani akarnak a képesítési követelményen… mondjuk kellene olyan értelemben, hogy jelenleg a KAVIR szerint nem szükséges hozzá semmilyen végzettség…! Ez biztos, hogy nagy felháborodást keltene, ha az eddig elfogadott mérlegképes végzettség helyett mindenkinek kellene valamilyen TB / Bérügyintézői végzettség…

Emellett pedig ügyfeleink is érintettek lehetnek. Érdemes nekik a KSH oldalán található összefoglaló táblázatot elküldeni, és nézze meg mindenki a saját magára vonatkozó tételeket, és jelezze mi legyen a változással.

Ezek után az 1 héten belül teljesített NAV átvezetést csodaként éltem meg. Évek óta sokat bosszankod(t)unk azon, hogy miért 30 napra vezetik át egyik adónemről a másikra a beadott kérelem alapján a túlfizetéseket. Az biztos, hogy ez ONYA-n működik, de kollégáktól úgy tudom, hogy az ÁNYK-n beadott átvezetések esetén is felgyorsult az átvezetés.

Tegnap elkészültem az iparűzési adófolyószámla és a könyvelés egyeztetéséről szóló cikkemmel. Sok példát és magyarázatot tettem bele, remélem tetszeni fog. Itt tudod elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/iparuzesi-ado-folyoszamla-egyeztetes-a-konyvelessel/

A társasági adó folyószámla egyeztetésről is készülök majd egy hasonló cikkel.

És ha esetleg a Facebook örökre eltűnne, veletek akkor is meg tudnám osztani, hiszen hírlevél formájában tudlak értesíteni róla embarassed

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten a bérszámfejtésé lesz a főszerep. Nem szeretem, amikor egy hónap péntekkel indul, mivel ilyenkor nekem nagyon hiányzik a számfejtéshez az a 2 hétvégi nap… 3 kisgyermekkel és egy férjjel ugyanis nem vagyok hajlandó hétvégén dolgozni, csak ha nagyon muszáj, és akkor sem sokat wink Persze ahol lehet igyekszünk ilyenkor előre dolgozni a hónap utolsó napjaiban, de ez sok esetben nem kivitelezhető adatok hiányában.

Vasárnap karbantartás miatti üzemszünet volt a NAV-nál, remélhetőleg javult valami… Ahogy azt már megszokhattuk, ilyen esetben EFO-nál a szokásos igazolási kérelmet kell beadni, ha a bejelentést a karbantartás miatt nem sikerült megtenni. A vasárnapi karbantartás okán külön öröm, hogy ezt legalább ma (ami egy munkanap) lehet beadni.

Rá is fér a karbantartás a NAV rendszereire, hiszen múlt héten rengeteg javított elfogadó nyugta érkezett a tárhelyünkre. A javítás oka az volt, hogy pl. az ÁFA bevallások nyugtáján a beküldés dátuma jó volt (2024.02.20), de mindegyiken az óra perc 01:00:00. Nálam ezeket sikerült maradéktalanul a jó beküldés dátumára javítani, de olvastam olyan eseteket, ahol ugyanúgy a rossz dátumra javították, vagy akár a jó dátumot sikerült rosszra módosítani egy 24T1042E esetén…

Ha valaki hétvégén szeretett volna az E-önkormányzati portálon ügyködni, ott is volt karbantartás és ez miatt fennakadások.

Mindössze 2 hete írtam a hírlevelemben arról, hogy az ellentételezés nélkül adott 1M Ft-ot meghaladó támogatásokat az ÉVES beszámoló kiegészítő mellékletében kötelező bemutatni, már 2023-ra vonatkozóan is… összesen 3 hetet „élt” ez a szabályozás, ugyanis 2024.02.27-ei hatállyal hatályon kívül helyezték. Viszont teljesen azért nem törölhetjük mindezt az emlékezetünkből: a Számviteli tv. 94/B § alapján a 2024-ben induló üzleti évre kell majd alkalmazni…

Múlt héten folytatódott a jegybanki alapkamat csökkentése, mely 2024. február 28-tól 10%-ról 9%-ra csökkent.

Elkészült egy cikkem a szünetelő egyéni vállalkozók járulék és SZJA szabályaira vonatkozóan, melyett itt tudtok elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/szunetelo-egyeni-vallalkozok-jarulek-es-szja-szabalyai/

És ha idáig elolvastad a levelem, akkor térjünk rá az ajándékomra laughing

Márciusban már a zárási időszak közepén tartunk, sok esetben már rendelkezünk egyeztetett főkönyvvel, és már „csak” az adók kiszámítása, könyvelése van hátra. Ehhez nekem van egy sablon táblázatom, melynek segítségével számolom az iparűzési adót, társasági adót vagy KIVA-t. A csatolt verzió, melyet megosztok most veled az egyszerű esetekre van, így nem kezeli pl. az iparűzési adó megosztást (arra másik táblázatot használok). Külön munkalapon található a KIVA és a TAO adózási módot választók levezetése. A kiinduló állapot a főkönyv azon állapota, amikor már csak az iparűzési adó és a társasági adó / KIVA nincs könyvelve.

Ma újabb határidőkkel teli napra ébredtünk wink melyek közül a leggyakrabban előfordulók a következők:

 • KATA bevallás
 • éves ÁFA bevallás
 • rehabilitációs hozzájárulás éves elszámolása
 • éves turiznusfejlesztési hozzájárulás

Remélem, hogy a hétvégi üzemszünet után a rendszer bírni fogja a „terheléses támadást” laughing

Ahogy az már évek óta van, az egyéni vállalkozók SZJA bevallási határideje már NEM február 25, hanem mindenkinek egységesen május 20. Hogy ez könyvelőként mennyire jelent könnyebbséget, azt mindenki eldöntheti maga, én a magam részéről örülök neki.

A szünetelő egyéni vállalkozók körül újabb és újabb meglepő tények kerülnek napvilágra. Még januárban kértem a NAV-tól állásfoglalást, hogy az új járulékfizetési szabályok alapján hogyan alakul a szünetelés alatt az egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettség. A kérdésem az volt, ha a 2024-ben induló szünetelés hónap közben kezdődik és / vagy ér véget, akkor a teljes havi járulékfizetés okán mentesül-e az egyéni vállalkozó a tört hónapokra eső egészségügyi szolgáltatási járulék alól. Sajnos erre vonatkozólag nem találtam mentesítő szabályt, amit a NAV válasza is megerősített… cry

Ez azt jelenti a gyakorlatban, ha pl. valaki 2024.01.10-étől szünetel és nincs egyéb biztosítási jogviszonya, akkor januárra egyszer megfizeti a teljes hónapra a járulékfizetési alsó határra vonatkozó járulékot (TBjárulék + szocho) és pluszban 01.10-01.31 időszakra az egészségügyi szolgáltatási járulékot is, tehát 22 nap * 380 Ft/nap = 8.360 Ft-ot is. Ez összesen minimálbér utáni fizetendőkkel számolva 49.358 Ft TBjárulék + 39.020 Ft szocho + 8.360 Ft eü szolg járulék = 96.738 Ft. Ugyanennek a januári hónapnak a járuléka a tavalyi szabályok alapján mindössze 8.360 Ft eü szolg járulék + 26.513 Ft (TBjárulék+szocho) = 34.873 Ft lenne. Azt hiszem mindenki nevében mondhatom, hogy ez az adminisztráció csökkentésként aposztrofált új szabály igen drága mulatság lett hónap közben induló vagy végződő szünetelés esetén (jelen esetben kb 62.000 Ft-tal több adóterhet jelent csak a januári hónapot tekintve…).

Egy-egy ilyen szabály értemezése után egyre inkább úgy érzem, hogy az egyéni vállalkozók adózása sokszor bonyolultabb, mint a kisebb cégeké… undecided

Mindeközben aki nézte és nagyon várta az láthatta, hogy a járulékbevallások végre felkönyvelésre kerültek a NAV-os adófolyószámlára.

A héten az önkormányzati adófolyószámlákkal tervezek még foglalkozni, a napi egyéb teendők mellett. Előkészítjük a március 18-áig esedékes adófizetési értesítőket, melyeket csak március első hetében szoktunk kiküldeni az ügyfeleknek, mert tapasztalatunk szerint, ha túl korán küldjük, akkor azért nem utalják el, mert még hosszú az idő a határidőig, utána meg „elfelejtik”…

Tehát ahogy azt megszokhattuk, ezen a héten sem fogunk unatkozni smile és májusig ebben szerintem változás sem lesz.

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Holnap van a 2024-re vonatkozó első ÁFA bevallás határideje. Ennek apropóján ma még van időnk átnézni hogy a nyilvántartásainkban biztos mindenkinek a megfelelő ÁFA bevallási gyakorisága szerepel. Ha valakit a 2022-es adatok alapján negyedéves bevallási gyakoriságra sorolt be a NAV, de szeretnénk havi gyakorisággal beadni a bevallásokat, akkor még nem késő azt az AFAGYAK nyomtatványon kérni, amennyiben megfelelünk a törvényi feltételeknek.

Ez az első hónap, amikor élesben lehet az e-ÁFA rendszerét is használni az ÁFA bevallások beadására. Bár a NAV kommunikációja szerint ez adminisztráció csökkentés, ezzel egyáltalán nem értek egyet. Miért is?

 • Igaz, hogy nem kell az M lapok adatait kitölteni, viszont olyan nehézkes használni a felületet, hogy egyenlőre nem látom értelmét a dupla munkának….(ami a felületen töltött időt tekintve sokkal több…)
 • Az adatokat a könyvelőprogramban is rögzítjük, és azok legenerálják a megfelelő adattartalmú ÁFA bevallásokat az M-es lapokkal együtt.
 • A könyvelőprogram pedig az esetek többségében ugyanabból az adatbázisból (OSA) dolgozik, amiből az e-ÁFA felületére is bekerülnek az adatok. Ma már a pénztárgép adatok szintén lekérhetők, így maximum a vámhatározatok azok, amivel többet „tud” az e-ÁFA felülete.
 • Emellett viszont rengeteg mindent nem tud az e-ÁFA: pl. nincs adat a közösségi beszerzésekről. Nincs információja azokban az esetekben sem, amikor az ügyfél pénzforgalmi ÁFA-s, hogy a számlák mikor lettek rendezve. Ezeket pedig kézzel kell rögzíteni / korrigálni.
 • Nem lehet önellenőrzést beadni a felületen, vagy pl. nem tudja kezelni az alanyi ÁFA mentes vállalkozók ÁFA bevallásait.
 • Az pedig már csak a hab a tortán, hogy egy 40 tételből álló telefonszámlát soronként kell bekódolni… frown

Mikor végiggondoltam, hogy ki az az ügyfél, akinek viszonylag kevés számlája van, nem pénzforgalmi ÁFA-s, és esetleg hajlandó lennék vele duplán dolgozni csak azért, hogy kipróbáljam a felületet, arra jutottam, hogy jelenleg inkább nem fogom. Pedig mindig figyelemmel kísérem az újdonságokat, az informatikai lehetőségeket, melyek megkönnyít(het)ik a munkánkat. Talán nyáron…

Így az e-ÁFA helyett a fókusz inkább másra helyeződik wink Bár csak jövő hét hétfőn (02.26-án) lesznek határidősek a következő bevallások, de mindenképpen elő kell őket készíteni a héten, illetve ahol befizetési kötelezettség is keletkezik, arról az ügyfeleket is értesítjük.

 • KATA bevallás
 • éves ÁFA bevallás
 • rehabilitációs hozzájárulás éves elszámolása
 • éves turiznusfejlesztési hozzájárulás

Aki nézte, az láthatta, hogy a járulékbevallások múlt héten még nem kerültek felkönyvelésre a NAV-os adófolyószámlára. Ez minden évben így van, általában csak február 20-a körül történik meg az év első járulék bevallásainak könyvelése, természetesen az eredeti 02.12-ei dátumra. Így legyünk türelemmel, a hiba vélhetően nem nálunk van.

Mivel ebben az időszakban már tudunk tervezetten a zárásokkal is foglalkozni, ne felejtsünk el egy 2024.02.08-án megjelent és már másnaptól hatályos kormányrendeletet, amit már visszamenőleg a 2023-as év beszámolójában is alkalmazni kell. A 18/2024. (II. 8.) Korm. rendelet alapján az éves beszámoló kiegészítő mellékletében be kell mutatni:

 • másik gazdálkodónak 1 millió Ft-ot meghaladóan, ellentételezés nélkül juttatott pénzbeli és természetbeni juttatás összegét
 • gazdálkodónkénti bontásban (név, székhely, adószám)
 • Ha év közben többször történt juttatás, akkor azok értékét egybe kell számítani az 1M Ft-os értékhatár figyelembevételéhez.
 • Már a 2023-as évi ÉVES beszámoló esetén is alkalmazni kell
 • Kivéve, ha 2024.02.09-e előtt a beszámolót elkészítették ÉS közzé is tették!

Szerencsére ez a kicsiket nem érinti, akik EGYSZERŰSÍTETT éves beszámolót készítenek 

Ahogy azt megszokhattuk, ezen a héten sem fogunk unatkozni smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Ma van a 2024-re vonatkozó első járulékbevallás esedékessége. Ahogy megszokhattuk, újra pénteken délután / este érkeztek meg a szocho kedvezményhez az igazolások, így ma reggel még beadás előtt átdolgozom a kedvezménnyel érintett bevallásokat. Így bár az ügyfelek a járulékfizetési értesítőket még múlt héten megkapták (és a többség el is utalta), de a bevallás már a helyes adatokkal kerül benyújtásra. Következő hónapban pedig figyelhetem, hogy korrigáljak a túlfizetés összegével…

Ha már járulékbevallás: 2 (+1) dolog ezzel kapcsolatban, amit esetleg még így az utolsó pillanatban érdemes végig gondolni:

 1. Van-e olyan egyéni vállalkozónk, aki 2024-től adózási módot vált: átalányadóból VSZJA-ba, vagy fordítva. A probléma az, hogy eltérő a 2féle adózási módban a 2458-asra vonatkozó bevallási gyakoriság, a NAV-nak pedig nincs információja arról, hogy melyiket választotta a vállalkozó 2024-re. Így én a 2024-re választott adózási mód szerinti gyakorisággal fogom benyújtani az ’58-as bevallásokat. Ha pedig felszólítás / hibaüzenet érkezik, akkor e-papírt fogok írni. Szerencsére nekem most csak néhány ilyen ügyfelem van, és mivel nincs egységes kiadott útmutató ezzel kapcsolatban, így legalább a saját logikám szerint következetes leszek smile
 2. Szünetelő egyéni vállalkozók járulékfizetése 2024-től annyiban változott, hogy amennyiben nem teljes hónapban szünetelt, akkor már a tört havi működésre tekintettel is a teljes havi járulékalapra meg kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, és a szochot. Átmeneti szabály alapján, a 2023-ban induló szünetelés esetén a szünetelést záró töredék hónap tekintetében még alkalmazható az ún. „harmincadolási” szabály. Erre hoztam néhány gyors példát:

+1 a járulékbevalláshoz kapcsolódóan: az NY-es nyilatkozat kérdése. 2023. októbere óta ha adott időszakra előremutatóan volt beadva pl. a 2308-as bevallásra NY-es nyilatkozat, akkor amennyiben mégis adatot tartalmazó bevallást kell beadni (pl. egy EFO-s miatt), akkor az csak önellenőrzés jelölésével tehető meg. Az idei évben a kitöltési útmutató végre egyértelműsítette, hogyan kell kezelni ebben az esetben az önellenőrzési pótlékot: amennyiben a tárgyhóra vonatkozó bevallási határidőig kerül benyújtásra önellenőrzésként a ’08-as, akkor önellenőrzési pótlékot nem kell fizetni!

Pl. egész 2024-re beadtunk a 2408-asra NY-es nyilatkozatot. Februárban viszont lesz egy EFO-sunk. Amennyiben 2024.03.12-ig benyújtjuk a februárra vonatkozó 2408-as bevallásunkat önellenőrzés jelöléssel, akkor nem keletkezik önellenőrzési pótlék fizetési kötelezettségünk.

A fentiek után roppant bosszantó, hogy idén ideje korán zárták le a 2023-as adófolyószámlákat. Erre általában a tárgyévet követően március végén szokott sor kerülni, így az éves elszámolású adók pl. 02.25-ig határidős éves ÁFA vagy rehabilitációs hozzájárulás is látszódott rajta az előző évi adatokkal együtt. A zárás egyeztetéséhez így sokkal jobban használható volt. Sajnos ma már az eBev-en, és az Ügyfélportálon is csak 2024-es nyitó adatokkal sikerült lekérnem a folyószámlákat frown

Múlt héten végre elkészült a táppénz (és egyéb pénzbeli ellátások) igényléséhez az útmutatóm, remélem hatékony segítség lesz a munkátok során. Soron kívüli hírlevélben is küldtem múlt hét szerdán, de ide is beteszem újra az elérhetőségét.

Itt éred el: https://egykonyveloelete.hu/tappenz-igenylese-2024-ben/

Emlékeztetőül az RNY meghatalmazás útmutatója itt található: https://egykonyveloelete.hu/rendelkezesi-nyilvantartasban-meghatalmazas-letrehozasa/

A héten pedig ne felejtsük el átnézni, hogy kinek változott az ÁFA bevallási gyakorisága, hogy biztosan időben elkészüljünk azzal is február 20-áig.

Ahogy az látható és megszokhattuk, ezen a héten sem fogunk unatkozni smile

Amennyiben pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Ez most egy soron kívüli, nagyon rövid hírlevél lesz. Úgy éreztem, hogy ez nem várhat hétfőig, hiszen biztosan sokan intéztek most a bérszámfejtési időszakban táppénz igényléseket. Ezért örömmel hívom fel a figyelmedet arra, hogy elkészült a táppénz igényléshez is az útmutatóm embarassed

Itt éred el: https://egykonyveloelete.hu/tappenz-igenylese-2024-ben/

Emlékeztetőül az RNY meghatalmazás útmutatója itt található: https://egykonyveloelete.hu/rendelkezesi-nyilvantartasban-meghatalmazas-letrehozasa/

Ha bármilyen kérdésed / tapasztalatod van ezekkel kapcsolatban, amire nem találsz megoldást jelezd kérlek. Szeretném, ha ez egy mindenki által jól használgató leírássá válna, így szívesen kiegészítem a későbbiekben is.

Ha pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

A héten azt gondolom a fókusz még az idei első bérszámfejtésen lesz. Erre mindig különös figyelmet fordítok: az alap számfejtési típusokból, vagy valamilyen adókedvezménnyel érintett számfejtések közül legalább egyet kézzel is ellenőrzök, hogy biztos jól kezeli-e a program.

Láttam már olyan programot, ahol pl. a személyi kedvezmény összegénél nem jó helyen kerekített 100 Ft-ra a program. Ugyanis helyesen 266.800 Ft / 3 = 88.933 Ft adóalap van kerekítve 100 Ft-ra, ami 88.900 Ft adóalapkedvezményt jelent, és ennek 15 %-a 13.335 Ft, amennyivel több lesz a nettó kifizetendő munkabér. A rossz metódus ez volt: 88.933 Ft * 15% = 13.340 Ft kerekítve 13.300 Ft adó.

Szerencsére a bérprogramok (és azok fejlesztői) általában nagyon jól nyomonkövetik a változásokat. Így például azt is, hogy 2024. január 1. óta a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások utáni adókötelezettséget főszabály szerint a juttatás negyedévét követő hónap 12-éig kell teljesíteni. Tehát, ha a 2408-asba nem viszi át a 01-01 lapra ezen kötelezettségeket, az nem programhiba smile

Melyek ezek?

 • cégtelefon magáncélú használata után fizetendő összeg
 • csekély értékű ajándék juttatása (évente 3-szor maximum 26.680 Ft/alkalom)
 • SZÉP kártya juttatás, ha a rekreációs keretet nem haladja meg

Nálam azok az ügyfelek, ahol SZÉP Kártya juttatás is van azt kérték, hogy ezek adóját továbbra is írjam meg nekik, mert szeretnék havonta fizetni.Szerintem érdemes erre előzetesen rákérdezni, mert úgyis hiányolni fogják az ügyfelek, ha hiányzik az utalási listáról a megszokott 103-as adónemre fizetendő összeg.

Érdemes a 2408 és 2458-as bevallások verziószám változásait is követni, év elején gyakori, hogy akár nap közben is változik, és ezért akár elutasító nyugtánk is érkezhet.

Sajnos múlt héten lassabban haladtam a blogomra szánt írásokkal, mint terveztem. Ennek ellenére a táppénz (és egyéb pénzbeli ellátások) igényléséhez szükséges Rendelkezési Nyilvántartásban elkészítendő meghatalmazáshoz elkészült az útmutatóm. Sok pozitív visszajelzést kaptam ezzel kapcsolatban (köszönöm!), használjátok bátran, és hamar ez is rutinná válik, mint bármi más smile Itt tudjátok megnézni: https://egykonyveloelete.hu/rendelkezesi-nyilvantartasban-meghatalmazas-letrehozasa/

És amit sokan nagyon várnak: a táppénz igénylés folyamatát bemutató cikk is megjelenik ma cool

Valamint engedd meg, hogy kicsit büszkélkedjek: ha követed a FB oldalamat, akkor már láthattad: felkértek MINKE Szakértőnek, így ezentúl aki tagja az Egyesületnek itt is olvashat tőlem 1-1 írást. Kedden fog megjelenni az első, kíváncsian várom majd a visszajelzéseket embarassed

Zárszóként még szeretném jelezni, hogy akinek ilyen korán kell beszámolót valamilyen okból leadnia, már elérhető a 2329-es bevallás, így a TAO számításokat lehet benne ellenőrizni.

Ha pedig szeretnéd támogatni a tevékenységemet, akkor ha a honlapomon jársz, távozóban kattints rá egy hirdetésre wink

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Bár a múlt hét a negyedéves bevallások beadását követően határidők tekintetében eseménytelen volt, de munka tekintetében annál több minden várt ránk. Ahogy az lenni szokott, befutott már hitelkérelem miatt az első beszámoló leadásra vonatkozó ügyféligény is, de várható egyéni vállalkozók esetében is, hogy egyre többen szeretnének 2023-as jövedelemigazolást kérni ugyanezen okból. 

A héten 01.31-e lesz határidőktől hemzsegő nap, nézzük melyek ezek:

 • Akinek van OSS bevallással érintett ügyfele, ne felejtse el ezeket beadni akkor is, ha esetlegesen nulla adattartalmú lesz. Egyébként én ezeket szeretem a 20-ai bevallásokkal együtt beadni.
 • Az úgynevezett K-s adatszolgáltatások benyújtása. Ehhez a NAV honlapján az adónaptárban szoktam gyorsan végigfutni a listát: https://nav.gov.hu/fooldal-elemei/fooldali-csempek/adonaptar/altalanos-adonaptar/esmenyek/2024/januar/2024_01_31
 • A 23M30-as igazolás (mely az SZJA bevalláshoz szükséges) és az előző évre vonatkozó járulékigazolás kiadásának is ez a határideje
 • A NÉBIH-nek fizetendő élelmiszerfelügyeleti díj második részletének határidejére (és összegére) is érdemes az ügyfeleket figyelmeztetni
 • fel nem használt fejlesztési tartalék adójának és késedelmi pótlékának megfizetése.

Ez utóbbiról néhány gondolat, mivel tapasztalatom szerint ez sokszor csak a zárás során tudatosul mind a könyvelőben, mind a vállalkozóban. Nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy a fel nem használt fejlesztési tartalékra jutó visszafizetendő adót, és annak késedelmi pótlékát majd csak a 2329-es bevallásban 2024.05.31-ig kell bevallani, a fizetési kötelezettség 2024.01.31 (nem eltérő üzleti év esetén)! Mivel az adatok birtokában vagyunk, már az utolsó olyan adóévben, amikor lejár a 4-ik év szerencsés jelezni ezt az ügyfélnek, hogy esetleges beruházását előrébb hozza vagy megkezdje annak érdekében, hogy az adót ne kelljen visszafizetnie.

Folyamatosan érkeznek az SZJA kedvezményes és pótszabadság nyilatkozatok. Ezeket teljeskörűen fel kell dolgozni, hogy a januári számfejtés már hibátlan legyen. Mivel a bérprogramom átveszi az előző évi adatokat, így arra is kiemelten figyelünk, hogy aki előző évben kérte pl. a családi kedvezményt, az nem biztos, hogy idén is kéri, így nehogy véletlenül nyilatkozat hiányában is figyelembe vegyük azt.

Még múlt héten is vettünk át 2024. januártól kezdődően ügyfelet könyvelésre. A NAV meghatalmazást ONYA-n indítjuk mindig, de szeretem, ha cégkapu ügykezelő is vagyok a cégeknél. Azért, hogy az ügyfél el tudja indítani a hozzárendelést, ehhez is készítettem egy útmutatót: https://egykonyveloelete.hu/cegkapu-ugykezelo-hozzaadasa-mar-letezo-cegkapuhoz/

Készítem az új SZÜF felületen beadandó táppénz (és egyéb pénzbeli ellátások) beadásához az emészthető formájú útmutatómat az RNY meghatalmazás mikéntjéről, és a tapasztalataimat az eddig leadott igénylésekről. Remélem néhány napon belül megoszthatom veletek 🙂 Úgy néz ki, hogy 2 külön cikkre fogom bontani, hiszen biztos vannak sokan, akik már átverekedték magukat a rendelkezési nyilvántartáson.

Addig is szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Ez a hét a mai naptól eltekintve várhatóan csendes lesz, határidők tekintetében biztosan. A mi irodánkban a hétfő délelőtt mindig nagyon mozgalmas, telefonok és emailek érkeznek nagy számban. Szoktam mondani, hogy hétvégén az ügyfelek „ráérnek”, és a felmerült kérdéseiket, ötleteiket, megoldandó problémáikat hétfő reggelre időzítik. Ugyanakkor hálás vagyok azért, hogy tiszteletben tartják a munkaidőt, és tudják, hogy ezek a kérdések, felvetések nem igényelnek azonnali megoldást, így az esti órákban vagy hétvégén telefonon nem is teszik fel ezeket 🙂

Így a ma reggelt a 01.22-én határidős bevallások beadásával kezdem. Nálam minden bevallás előkészítve, küldésre megjelölve pihen az ÁNYK-ban, és beküldés előtt frissítek minden nyomtatványt (csoportos műveletekkel kb. 1 perc a 100 bevallás is). Így elkerülhető, hogy valami régi verziószámmal kerüljön benyújtásra. Illetve nekem az is egy plusz kontroll arra, hogy nem marad ki senkinek semmi, hogy látom, mennyi bevallásunk határidős a mai napon, és az mind a küldendő mappában megtalálható.

A mai napon határidős bevallások (nem teljeskörűen):

 • a havi és negyedéves ÁFA bevallások,
 • akinél volt közösségi beszerzés vagy értékesítés (termék vagy szolgáltatás) ott az összesítő jelentés
 • cégautó adó bevallások
 • KIVA előleg bevallások
 • termékdíj bevallás (és az EPR is).

Van pár cégem, ahol OSS bevallást is be kell adni. Bár ezek határideje 01.31, de én szeretem a 20-ai bevallásokkal együtt ezeket is beadni.

Ugyanígy a héten végignézem, hogy valamelyik ügyfelünknél kell-e K-s adatszolgáltatás benyújtani 01.31-ig.

Másik fontos teendő, hogy a számfejtés adatait felülvizsgáljuk: akik kedvezményre jogosultak, be kell gyűjteni a nyilatkozatokat, az esetleges változásokat átvezetni a programban. Pl. az idén valaki nem kéri a családi kedvezményt, vagy gyermeke után járó pótszabadság a nyilatkozat ellenére már nem jár, mert betöltötte a 16-ik életévét 2023-ban.

Amennyiben van olyan külföldi munkavállalónk, aki után szocho kedvezményre vagyunk jogosultak, ne felejtsük el, hogy 2024.01.01-től már csak a magyar, szerb és ukrán munkavállalók után érvényesíthetjük, hiába rendelkezünk olyan igazolással, ami alapján a kedvezmény lejárata 2023.12.31-e utáni! Ilyen esetben a bérprogramban írjuk be a kedvezmény végének a 2023.12.31-ét, így biztosan nem fog kedvezményt szémoli a program.

Egyre több helyen futok bele az eÁFA kérdéskörébe. A NAV honlapján erről tájékoztató is megjelent: https://nav.gov.hu/ado/eafa/informaciok/az-eafa-rendszere . Bár a NAV azt hangoztatja, hogy ez könnyebbség lesz a kisebb vállalkozások részére, én nem látom benne a könnyítést. Esetleg azoknak, akik eddig is feleslegesnek tartották a könyvelőt, és majd ÁFA-körbe átlépést követően is azt gondolják, hogy az ÁFA bevallást is beadják maguknak (pl. egy átalányadózó EV). Minden más esetben, amikor „normál” könyvelése van egy vállalkozásnak, akkor a könyvelőprogramban úgyis rögzítésre kerül minden adat, az eÁFA felület kezelése csak plusz feladatot jelentene.

Szerencsére az ÁNYK-s beadás lehetősége megmarad (remélhetőleg még jó sokáig). Persze kíváncsiságból biztos meg fogom nézni ezt az új felületet is, de csak annyira, amennyire szabadidőm engedi wink

Az eÁFA mellett megkezdődött az eSZJA szezon is a NAV-nál. Tavaly nagyon sok SZJA bevallást már ezen a felületen adtam be, hogy szokjam a logikáját, felépítését. A felület felépítésében az idén több változást is eszközöltek, úgyhogy ezzel is tervezek foglalkozni a jövőben.

A fentiek mellett ezen a héten minden ügyfelünknek lekérünk egy NAV törzsadatot és az ÁFA-k felkönyvelése után egy adófolyószámla kivonatot valamint az önkormányzati részletes adófolyószámla kivonatokat 2023-ra, melyeket elmentünk az adott vállalkozó zárás mappájába.

Így visszanézve már nem is olyan kevés dolgot terveztem be a hétre, így el is búcsúzok, és belevetem magam a munka sűrűjébe embarassed

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Nem tudom te hogy vagy vele, de számomra hihetetlen, hogy már január felénél járunk. A könyvelők életében a január mindig nagyon eseménydús, szóval nem szoktunk unatkozni, ezért nem véletlen, hogy számunkra így repül az idő 🙂

Múlt héten nagyon sok visszajelzést kaptam a „Mi mennyi 2024” táblázatommal kapcsolatban, hihetetlenül jól esett. 2 apró helyesbítést kellett eszközölni benne, ezért az e heti levelemhez csatoltan a már javított verziót újra megküldöm nektek.

Múlt héten megjelent a 2353 SZJA bevallás is, így azon egyéni vállalkozók esetében, ahol pl. hitel miatt 2023-as jövedelemigazolásra van szükség, az SZJA bevallási nyomtatvány hiányára már nem lehet hivatkozni… én csak nagyon kivételes esetben készítek ilyen korán SZJA bevallást, mert tapasztalatom szerint még azok az ügyfelek is hajlamosak elfeledkezni 1-2 bevallandó dologról (és hogy nem érkezett meg hozzá még az igazolás), akik egyébként roppant tudatosak a pénzügyeik, és adózásuk terén. Ezért inkább megvárom akinél csak lehet 03.15-én a bevallási tervezetet…

Múlt hét pénteki járulékbevallási határidő után a héten a január 20-án (azaz 01.22-én) határidős bevallásoké a főszerep. Tipikusan készülnek:

 • a havi és negyedéves ÁFA bevallások,
 • akinél volt közösségi beszerzés vagy értékesítés (termék vagy szolgáltatás) ott az összesítő jelentés
 • cégautó adó bevallások
 • KIVA előleg bevallások
 • termékdíj bevallás.

A termékdíj bevalláshoz kapcsolódóan nem mehetünk el szó nélkül az EPR mellett sem. Tudom, hogy ez nagyon megosztó, és a könyvelők többsége nem is vállalja fel. Ezzel teljes mértékben egyetértek, viszont azt gondolom, hogy nagy vonalakban tisztában kell lennünk az érintett körforgásos termékekkel, hogy célirányosan tudjuk az ügyfeleket szakemberhez küldeni, és tájékoztatni. Abban az esetben, ha 2023. július előtt az ügyfelek termékdíj bevallását intéztük, akkor nem lehet azt megszokásból ugyanúgy elkészíteni és beadni mint korábban, hiszen szoros összefüggésben van az EPR-rel. Meglátásom szerint az a legjobb megoldás, ha ez a 2 bevallás (termékdíj és EPR) egy kézben van. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy a termékdíj bevalláshoz az adatokat az EPR ügyintézőtől megkapjuk.

Az EPR témában próbáltam kicsit edukálni nem csak a saját ügyfeleimet, de a „fél országot” is. Nagyon általános tájékoztatóm készült gondolatébresztőként, melyet itt tudtok elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-regisztracios-kotelezettseg/  Én ezt használom most is tájékoztatónak azoknál, akik érintetté válnak, pl. külföldi beszerzés csomagolása miatt.

Aki esetleg még nincs túl rajta, ma (tehát 01.15-én) még tudja törölni ügyfelei tevékenységi körei közül az agrárgazdasági tevékenységeket, amennyiben azokat a vállalkozás ténylegesen nem végzi. Sajnos a NAK tv. 2/A. § (1) bekezdése értelmében a bejegyzett tevékenység által létrejön a NAK tagság, amely tagdíjfizetési és egyéb kötelezettségekkel jár. Így igen drága mulatság lesz 2024-től, ha valaki ténylegesen gyakorolt tevékenység nélkül, csak azért szerepelteti ezen tevékenységeket, mert „hátha egyszer jó lesz valamire”.

Remélem a héten a kormányzati rendszerek (KAÜ és társai) tekintettel lesznek ránk, és a feladataink elvégzését nem fogják üzemszünetekkel, lassulásokkal és lefagyásokkal akadályozni.

Szép és haladós hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszöntelek január első teljes hetének hétfő reggelén. Nem tudom te hogy vagy vele, de számomra az elmúlt hét 4 munkanapja sokkal hosszabbnak tűnt, mint egy átlagos hét. Ennek oka valószínűleg nem csak az, hogy december utolsó napjaiban szabadságon voltam, hanem az a rengeteg tennivaló is, ami a januári időszakot jellemzi.

Az elmúlt héten nálunk a bérszámfejtésen volt a fő hangsúly. Sok átalányadózót könyvelünk, így az ő negyedéves bevallásuk elkészítése miatt mindig jóval hosszabb idő mire minden elkészül. Szerencsére a zömén túl vagyok, de mint mindig, most is vannak olyan vállalkozók, akiktől várjuk még a bevételi adatokat…

A bérekkel együtt pedig már a 2024-re vonatkozó adóelőleg nyilatkozatokat és az M30-asokat is ki lehet küldeni, hiszen elérhetők a NAV honlapján (és a bérprogramban is).

Az adóelőleg nyilatkozatoknál 3 SZJA kedvezményre vonatkozóan új lehetőség van 2024-től: ez a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat, melyet a következő kedvezményeknél lehet jelölni:

 • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
 • személyi kedvezmény
 • első házasok kedvezménye

Könyvelőként, bérszámfejtőként ez plusz odafigyelést igényel, hiszen így rögzíteni kell ezt a tényt is a nyilvántartásokban (bérprogramban), hogy 2025-ben külön új nyilatkozat hiányában továbbra is figyelembe vegyük a kedvezményt.

Sajnos a januárral eljött a táppénz (CSED / GYED) igénylések esetében, hogy muszáj használni az új SZÜF-ös felületen történő beadást. Az ÁNYK-n történő benyújtás jelenleg már nem lehetséges. Ez többszörös időráfordítást jelent a munkánk során, hiszen a bérprogramban rendelkezésre álló adatok importálására nincs lehetőség 🙁 Így minden személyes és céges adatot is kézzel (!) kell rögzíteni. Én ezt hatalmas visszalépésként élem meg, olyan, mintha 20 évet léptünk volna hátra az időben. Azért én reménykedem, hogy Ruszin Zsolt (az MKOE alelnöke) sikerrel jár, hiszen próbálja elérni az Államkincstárnál, hogy állítsák vissza az ÁNYK-s beadás lehetőségét. Akinek van rá pár szabad perce, email formájában írjon a MÁK-nak a tapasztalatairól, hátha minél többen fejezzük ki elégedetlenségünket, annál hamarabb történik valami pozitív fordulat az ügyben.

Múlt héten a fentiek mellett elkészítettem a Mi mennyi 2024 elnevezésű táblázatomat (amit mellékletben csatolok), valamint megírtam cikk formájában is, ami bár kevesebb információt tartalmaz, de így is jól használható.

A cikket itt tudjátok elolvasni: https://egykonyveloelete.hu/mi-mennyi-2024-ben/

A táblázatos formámat tavaly készítettem el először magamnak. Kétoldalas nyomtatásban mindig ott van a kezem ügyében, nekem praktikus, és sokat használom. Remélem ti is szeretni fogjátok embarassed Viszont lenne egy kérésem: ez az én saját „szellemi termékem”, és másoknak is szeretném a későbbiekben ajándékként odaadni. Kérlek, hogy ettől a lehetőségtől ne fossz meg! Így nem szeretném, ha ez a különböző szakmai csoportokba feltöltésre kerülne. Természetesen közvetlen kollégáiddal nyugodtan használd közösen.

Ha tetszik és hasznosnak találjátok, akkor buzdítsátok a kollégákat, vállalkozó társaitokat, ügyfeleiteket, hogy iratkozzanak fel a hírlevelemre, és akkor nekik is szívesen elküldöm smile Hálásan köszönöm, ha tiszteletben tartod a kérésem!

Köszönöm, hogy olvasóim között vagy!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Könyvelőként az elmúlt év tapasztalata alapján az én újévi kívánságaim a következők minden vállalkozónak és szakmabelinek:

 • az összes munkánkhoz szükséges felület munkaidőben is működjön, és ne hátráltasson bennünket a munkavégzés során
 • az üzemszüneteket ne határidő előtti napokra ütemezzék
 • a jól működő rendszereket ne szüntessék meg azért, hogy olyant kapjunk cserébe, ami hatalmas visszalépés felhasználói oldalon (lásd. MÁK oldalon a táppénz / CSED / GYED igénylés)
 • kapjunk széleskörű és részletes tájékoztatást az újdonságokról, és legyen megfelelő idő a felkészülésre
 • az adójogszabályok ne változzanak szinte hetente
 • ha meghalljuk azt, hogy „adminisztráció csökkentés”, akkor ez ne jelentse azt, hogy újra több munkánk lett…

Ha gondolod folytasd a listát, és írd meg nekem válasz emailben, szívesen elolvasom smile

Ígértem egy titkot is:

Minden évben nagyon várom a Tolna Vármegyei Kormányhivatal „Mi mennyi…” elnevezésű összefoglalóját. Tavaly türelmetlen voltam, és cikk formájában összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat 2023-ra. Azóta összesűrítve 2 oldalra elkészítettem a saját táblázatos formátumomat, mely egyrészről bővebb (pl. MT szerint szabadságokat, végkielégítés összegét, felmondási időt is tartalmazza), másrészről kevesebb benne a szociális ellátásokra vonatkozó összegek felsorolása. Szerintem így praktikusabb.

A napokban elkészítem az aktualizációját 2024-es évre vonatkozóan, és a következő hírlevelemben megosztom veled embarassed Ez az én újévi ajándékom Neked!

Zárszóként ezzel a kedves köszöntővel kívánok még egyszer Boldog Új Évet!

Könyvelőként az elmúlt másfél hét munka szempontjából elég csendesen zajlott. Persze nem úsztam meg néhány probléma megoldását, 1-2 telefont, de alapvetően a pihenésé volt a főszerep smile

Ezt az „idilli” állapotot zavarta meg nálam tegnap este (2023.12.29-én 19:48 perckor) egy NAV állásfoglalásra érkezett emailes válasz. Elég lehetetlen időpontnak látszik, kíváncsi lennék, hogy tényleg valaki ült a másik oldalon, aki még 2023 utolsó munkanapján szerette volna közölni az álláspontját? Mindenesetre örültem neki, ők pedig így pontosan tartották a 30 napos határidőt.

A kérdésem az EFO-sok részére kifizetett decemberi bér esetében az volt, hogy mely összeg felett nem számolható el költségként a kifizetett összeg. A válasz pedig: „A 2023. decemberében történt kifizetés esetében tehát 24 540 forint/fő/nap összeg feletti részt kell úgy figyelembe venni, mint amely költségként nem számolható el a Tao. tv. 3. számú melléklet A. fejezetének 14. pontja értelmében.”

2024. január 1-jétől új típusú foglalkoztatói igazolást kell kiadni munkaviszony megszűnés esetén. Mindenki várja a nyomtatványt, de széles körben publikálva nem találkoztam vele…. egészen tegnapig, amikor is az NFSZ honlapján egy álláskeresési járadékról szóló tájékoztatóban megosztották az új nyomtatványt és annak kitöltési útmutatóját is. Ez utóbbit a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 2023. december 21-én zárta le, így nem is nagyon találkozhattunk vele.

Az új foglalkoztatói igazolást, és kitöltési útmutatóját az alábbi oldal alján találjátok, a kapcsolódó tartalmaknál: https://nfsz.munka.hu/cikk/78/Ki_jogosult_allaskeresesi_jaradekra?

Ezen felül december 29-én megjelent a NAV honlapján a 23M30-as és az ADATLAP_2024 elnevezésű nyomtatvány is. Így jövő héten bérszámfejtés után kezdhetjük is az M30-asok kiadását is.

Az év hátralévő részére mindenkinek jó pihenést, kellemes időtöltést kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszönöm, hogy bizalmat szavaztál nekem, és hogy érdeklődve olvasod hírleveleimet.

Ezúton szeretnék Boldog Karácsonyt, és sikerekben gazdag új évet kívánni!

Igyekezni fogok jövőre is hasznos tartalmakat készíteni, hogy megkönnyítsem mindenki számára az eligazodást ebben a cseppet sem egyszerű és folyamatosan változó adózási világban.

karácsonyi üdvözlet

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszöntelek a második hírlevelem olvasásakor.

Múlt héten sem unatkoztunk 🙂

12.05-én egy FB csoportban szervezett kerekasztal beszélgetésen vettem részt, ahol én voltam az egyik előadó. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó témakört jártam körbe, illetve az átalányadózókat érintő változásokról beszéltem. Az ide készített anyagomat megosztom veletek is. Az EFO-val kapcsolatban számomra nem egyértelmű, hogy a maximálisan költségként elszámolható összeg esetében a 2023.01.01-jén vagy a 2023.12.01-jén érvényes napi minimálbérrel kell számolni. Erre kértem NAV állásfoglalást, ha megérkezik, következő hírlevelemben beszámolok róla.

Múlt héten számos előadást hallgattam, ahol általában újra elővették a nyári adócsomagot is. Ez szerintem nagyon jó, hiszen mindenki a most kihirdetett csomagban található információkat böngészi és próbálja értelmezni. Eközben pedig úgy érzem, sokan elfeledkeztek arról, ami szintén változás lesz 2024. január 1-től, nyár óta tudunk róla, és most mégis újra rácsodálkoznak az információkra.

Mire is gondolok? Nem lesz teljes körű a felsorolás, de érdemes újra foglalkozni vele (lehet én is írok majd róla még cikket).

Tehát már a nyári adócsomagban elfogadott, de 2024-től életbe lépő változások közül néhány:

 • a napilapok (hetente min. 4x megjelenik) ÁFA kulcsa 0% lesz. Figyelni kell a folyamatos teljesítésű ügyletek számlázásánál!
 • 2024. január 1-jét követő szünetelés esetén csak akkor lehet mentesülni a szocho fizetés alól, ha az egyéni vállalkozó teljes hónapban szünetel. Megszűnik a napokra történő arányosítás!
 • ugyanez vonatkozik a társadalombiztosítási járulékra is.
 • gépjárműadó tekintetében is vannak változások 2024.01.01-től: egyrészről bővül a mentességi kör, másrészről az éves adót 1 összegben tárgyév 04.15-ig kell megfizetni.
 • Szintén gépjárműadóra vonatkozóan a NAV 2-5 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez majd a tárgyév 06.30-ig beadott kérelem esetén.
 • megszűnik az illetékbélyeg fizikai valójában történő felhasználási lehetősége 2023.12.31-én, de visszatérítést 2029.12.31.ig elő lehet terjeszteni.

Év végéhez közeledve számos egyéb kérdés kerül napirendre:

 • az ügyfelek részéről felkapott téma lett az adómentes borászati termékek juttatása. Érdemes átnézni újra a szabályokat, hiszen nem mindegy, hogy ugyanazt a bort közvetlenül a borászattól vásároljuk, vagy egy kereskedőtől.
 • Nálunk folyamatosan zajlanak a tervezések, ahol vizsgáljuk az adónem váltás lehetőségét, és az abban rejlő adómegtakarítási lehetőségekkel is kalkulálunk.
 • Ne felejtsük el, hogy ha valakinek kedvezőbb a KIVA helyett újra a társasági adó hatálya alá tartozni, akkor a KIVA-ból történő kilépés bejelentésére csak december 1 és 20-a között van lehetősége.

12.08-án pénteken elkezdtek érkezni a novemberi munkaviszony kezdetekre vonatkozó szocho-kedvezmény igazolások. Így én ma reggel az érintett vállalkozások 2308-as bevallásának átdolgozásával kezdem a napom… az ügyfeleim általában nem hagyják az utolsó pillanatra az utalásokat, viszont én a bevallást már a kedvezmény figyelembe vételével adom be. Így következő hónapban még azt is figyelhetem, hogy korrigáljam a ténylegesen utalandó szocho összegét a fizetési értesítőkben, hiszen a most esedékes bevallás felkönyvelésekor túlfizetés keletkezik a NAV folyószámlán…

Ennyi minden mellett azzal már nem is foglalkoztam, hogy már tesztelhető az eÁFA, melyről a NAV honlapján meg is jelent egy tájékoztató.

A héten kedden (12.12) esedékes a járulékbevallás, és mellette gőzerővel dolgozunk az ÁFA bevallásokon, és azon, hogy december 20-án megkezdhessük jól megérdemelt szabadságunkat.

Mindenkinek haladós, szép hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára

Köszöntelek az első hírlevelem olvasásakor.

Nézd el nekem, ha még nem minden lesz benne tökéletes smile Azért hogy számodra is hasznos heti összefoglalókat, gondolat ébresztőket küldhessek a jövőben, köszönettel veszem a visszajelzéseket. Várom észrevételeidet, javaslataidat egy válasz emailben.

Az elmúlt hét elég mozgalmas volt, ahhoz képest főleg, hogy november utolsó hete volt.

Kaptunk váratlan híreket:

 • Az egyik, hogy a nem TB kifizetőhelyek esetében 2023.12.15-től megszűnik az ÁNYK-n keresztül történő táppénz / CSED / GYED igénylés, és kizárólag a SZÜF felületén lehet ezeket az igényléseket beadni. Ráadásul a dolog pikantériája, hogy előzetesen nem is lesz elérhető felület, így például a bérprogramok fejlesztői sem tudnak arra felkészülni, hogy adatot adjanak át az elektronikus felületre. Én ezt jelenleg visszalépésként élem meg, nem a sokszor hangoztatott adminisztráció csökkentésnek.
 • A másik ugyanilyen váratlan hír a sokak által kedvelt és használt Adriana banki adatfeldolgozó szoftver áremelésének híre volt, melynek közlését december 1-re időzítették. A csomagárak és az adott csomagokhoz tartozó feltételek is változnak, így sajnos sok esetben akár többszörösére is fog növekedni 2024-től a szoftver használatának ára. Érezhető az elégedetlenség ezzel kapcsolatban, ami véleményem szerint érthető is.

Voltak hírek, amire készültünk és „vártuk” is.

2023.12.01-jén pedig megünnepelhettük az első Magyar Vállalkozások napját, mely ezentúl minden év decemberének első pénteki napja lesz.

A héten nálam a fókusz 3 dologra irányul: a bérszámfejtés, a könyvelési díj értesítők kiküldése és elkezdem megszerkeszteni az adótörvény módosításról szóló tájékoztatómat.

Ezen felül kedden 17:30-tól a Könyvelde-Szakmai műhely FB csoportban lesz egy kerekasztal beszélgetés a minimálbér emelés decemberre vonatkozó hatásairól, melyen én is részt veszek.

Azt gondolom, egy újabb mozgalmas hét vár mindenkire, aki könyveléssel, bérszámfejtéssel foglalkozik.

Mindenkinek haladós, szép hetet kívánok!

Üdvözlettel:

Lakatos Klára